אט"ד עתרה לבג"ץ נגד משרד האנרגיה: איפה התוכנית להתייעלות אנרגטית?
מדובר בתוכנית שהייתה אמורה לקבל את אישור הממשלה לפני כ-4 שנים עם מטרה לצמצם את צריכת החשמל ובכך את זיהום האוויר שנפלט מתחנות כוח ומפעלי תעשייה
עמותת אדם טבע ודין עתרה הבוקר (ב) לבג"ץ במטרה לחייב את הממשלה להכין ולאשר לאלתר תוכנית לאומית להתייעלות אנרגטית.
מדובר בתכנית שהייתה אמורה לקבל את אישור הממשלה לפני כ-4 שנים עם מטרה לצמצם את צריכת החשמל ובכך את זיהום האוויר שנפלט מתחנות כוח ומפעלי תעשייה. למרות הכוונות תוכנית שכזו מעולם לא הוכנה או אושרה.
כפי שפורסם ב"כלכליסט" לא רק משרד האנרגיה ויתר על התוכנית אלא גם משרד האוצר, שבחוק ההסדרים האחרון גרע את ההקצאות הכספיות שנועדו להתייעלות אנרגטית בתחומים כגון החלפת מזגנים ותאורה במבני ציבור (מציוד ישן לציוד חדש ויעיל יותר) בטענה שאין בכך תועלת.
לפי אדם טבע ודין, על הממשלה היה לאשר תוכנית לאומית להתייעלות אנרגטית עד ליום 30.6.2011, בהתאם להצעת שר האנרגיה והמים, אך עם זאת, מעל לארבע שנים לאחר אישור החוק - אפילו לא הוכנה תוכנית כזו.
בעתירה, שהוגשה על ידי עו"ד לי-היא גולדנברג ועו"ד טל גרנות, נכתב בין השאר כי "לצד היותה של אנרגיה מוצר קריטי
לכל מדינה מפותחת ומתפתחת, הרי שההשלכות הסביבתיות והכלכליות הנובעות מייצורה הינן מרחיקות לכת. כדוגמא, בפן הכלכלי, הקמת תחנת כוח עולה מיליארדי שקלים רבים, כך גם פריסת קווי מתח גבוה והקמת תשתיות אחרות".
באדם טבע ודין מסבירים כי לכן דרושה תוכנית שתביא לחסכון באנרגיה באמצעות שימוש במכלול אמצעים לצמצום צריכת החשמל וכי מחקרים שבוצעו בארץ ובעולם, מעידים כי באמצעות מגוון של אמצעים טכנולוגיים, רגולטורים, כלכליים וחינוכיים ניתן לחסוך כ- 20% (ויותר) מצריכת החשמל בישראל בלא להוריד את רמת החיים או לפגוע בפעילות המשקית.
עו"ד עמית ברכה, מנכ"ל אדם טבע ודין מוסיף שלקידום החיסכון באנרגיה יש חשיבות לאומית ככלי לצמצום הנזקים הנובעים מייצור חשמל, כגון זיהום האוויר והפגיעה הבריאותית הנובעת ממנו. "חיסכון באנרגיה תורם לצמצום זיהום האוויר ולהפחתת הנטל הכלכלי והתלות בייבוא אנרגיה. התעלמות הממשלה מהחוק מהווה פגיעה בשלטון החוק וזלזול בבריאות וברווחת הציבור", סיכם.
תגובת משרד האנרגיה: "כאשר נקבל את העתירה נבחן אותה ותשובתנו תינתן בבית המשפט"