בלעדי לכלכליסט
רגע לפני הרפורמה 10% קיצוץ בדמי החבר
ראש לשכת עורכי הדין אפי נוה מתכוון להפחית את דמי החבר מ־1,130 שקל ל־1,015 שקל בשנה. המהלך יחזיר את ההכנסות מדמי החבר לרמתן ב־2014. הפחתה גדולה מזו צפויה כנראה רק לאחר אישור חוק הלשכה החדש, שיעביר את השליטה בתעריף לידי שר המשפטים
ראש לשכת עורכי הדין אפי נוה מתכוון להפחית את דמי החבר שמשלמים עורכי הדין ב־10%. כך נודע ל"כלכליסט". ההצעה תוגש לאישור המועצה הארצית בלשכה בשבועות הקרובים ותחול על דמי החבר ל־2016 שעורכי הדין אמורים לשלם בעוד חודשיים. המשמעות: רוב עורכי הדין בישראל בעלי ותק של יותר מחמש שנים ישלמו כ־1,015 שקל לשנה במקום 1,130 שקל כיום. גם בעלי ותק נמוך מחמש שנים יזכו להפחתה של 10% לעומת הסכומים שנגבים כיום – 640 שקל לוותק של עד שנתיים, 730 שקל לוותק של שלוש שנים ו־820 שקל לוותק של עד ארבע שנים.
תשע שנים ללא קיצוץ
זוהי הפעם הראשונה זה תשע שנים שבה יקוצצו דמי החבר בפועל. הקיצוץ הקודם נקבע בסוף 2006 בעת אישור תקציב 2007, שהיתה שנת בחירות בלשכה. עדיין אין מידע בנוגע להיקף הקיצוץ בתקציב הלשכה בהתאם להפחתת דמי החבר, משום שהצעת התקציב ל־2016 טרם הוגשה. על סמך נתוני העבר אפשר להעריך שהפחתת דמי החבר תכניס לשכה סכום דומה לזה שנרשם ב־2014. אז היו בישראל 55 אלף עורכי דין ששילמו כ־52 מיליון שקל ללשכה. באותה שנה עמד תקציב הלשכה ל־65 מיליון שקל. תקציב 2015 עמד על 68.6 מיליון שקל מתוכם 55.6 מיליון שקל מכספי החברים.
החישוב ממחיש עד כמה דמי החבר הם בור שומן שרשם זינוק אדיר במשך השנים. בשנת 2003 עמד תקציב הלשכה הכולל על 17 מיליון שקל. 10 מיליון שקל מתוכו הגיעו מדמי החבר. כעת, 12 שנה לאחר מכן, דמי החבר מכניסים ללשכה סכום גבוה ב־600% בשל העלייה המסחררת במספר החברים. אפילו אם נניח שלגיטימי שההכנסות מדמי החבר ישלשו את עצמן בתוך 12 שנה לנוכח העלייה במספר החברים ובהיקף הפעילות, עדיין הם היו אמורים להיות 50% מהסכום שהלשכה גובה היום. זו כנראה הסיבה שנוה מקדם קיצוץ מתמשך בדמי החבר, כך שבתקציב 2017 יופחתו עוד 5% נוספים לפחות מהסכום.
עם זאת, ייתכן ש־2016 תהיה השנה האחרונה שהלשכה תוכל לפעול בה כרצונה בעניין. לפי הרפורמה בחוק לשכת עורכי הדין שנמצאת בהליכי חקיקה בכנסת, יהיה גובה דמי החבר כפוף לאישור שר המשפטים ושיעורו לא יעלה על הסכום ההכרחי לביצוע תפקידי הלשכה, שהם בעיקר שיפוט משמעתי והסמכת מתמחים. הרפורמה אף קובעת במפורש שלא יהיה אפשר להשתמש בדמי החבר למימון פעולות בתחומי התרבות והפנאי.
התקציב גדל משנה לשנה ומספר החברים בלשכה תפח, ובכל זאת עד היום לא הצליחו ראשי הלשכה להפחית את דמי החבר והעדיפו להרחיב עוד ועוד את סל השירותים שהלשכה מציעה, למרות טענות על כך שרק קומץ עורכי דין נהנים מרוב השירותים הללו, ועל כל היתר נכפה התשלום ללא תחושה של קבלת תמורה ראויה.
נוה, שבתפקידו הקודם היה יו"ר מחוז תל אביב והקים מערך שירותים חלופי לזה של הלשכה עקב סכסוך עם ראש הלשכה הקודם דורון ברזילי, החל בימים אלו לאחד את מערכי השירותים. "לא יהיו יותר כנסים באילת שמתחרים זה בזה ויוצרים עלויות נפרדות", מכריז נוה ומוסיף עוד דוגמה לחיסכון. "בתל אביב מוציאים בכל רבעון 35 אלף עותקים של חוברת פעילות. זה עולה 200 אלף שקל לפחות. אז נוסיף עוד 30 עמודים ונכניס פעילות של כל המחוזות. אני רוצה שעו"ד בחיפה יידע מה קורה בירושלים ובתל אביב ויבחר מה הוא רוצה. מעבר למסר של אחדות, למה שכל מחוז ישלח דואר בנפרד?".
תרבות? רק עם חסויות
הלשכה תאחד את המכון להשתלמות עם ה"מדרשה" – גוף מתחרה שהקים נוה בתפקידו הקודם. האיחוד יחסוך ללשכה לפחות מיליון שקל בשנה. "הפעלתי מדרשה עם שני עובדים בלבד, לעומת המכון להשתלמות שכלל שישה", אמר נוה ל"כלכליסט". לדבריו, "המדרשה, כמו המכון להשתלמות, הופכת להיות רכושה של הלשכה וקיבלה הכרה לצורך גמול השתלמות. המכון להשתלמות, שנמצא ליד גשר מעריב הפך למקום נצור, מלא רעש ואבק וללא תוחלת כלכלית. יחסכו הרבה עלויות, ועורך הדין בשטח לא ירגיש שום שינוי".
הוועד המרכזי בראשות נוה גם החליט לסגור את פעילות המכון לבוררות בלשכה, שהפעלתו עולה כחצי מיליון שקל, בשנה ולקצץ במצבת כוח האדם של הלשכה. "הלשכה צריכה להתייעל. לפעמים נראה שיש אנשים שחושבים שדמי החבר נועדו למימון המשרות שלהם".
אז לא יהיו פעילויות תרבות?
"תהיה יופי של פעילות תרבות. מחסויות. לא מדמי החבר".