מכבש הלחצים של כיל: תמונה אחת שווה מאות מיליוני שקלים
בתצלום נראה המשנה למנכ"ל כיל, דני חן, יוצא אתמול מלשכת חבר כנסת באגף הח"כים במשכן; גורם באוצר: "אני לא זוכר לחצים מטורפים שהופעלו על משרד האוצר כמו במסקנות ועדת ששינסקי"
התמונה שמוצגת לפניכם ממחישה כיצד נראית מלחמה על מאות מיליוני שקלים. בתצלום נראה המשנה למנכ"ל כיל, דני חן, יוצא אתמול (ד') מלשכת חבר כנסת באגף הח"כים במשכן.
אתמול הגיעו בכירי החברה לכנסת כדי להמשיך ולהפעיל את מכבש הלחצים העוצמתי והיעיל שהם מניעים בחודשים האחרונים כדי לרכך, לדחות או אף למסמס את מסקנות ועדת ששינסקי, הכלולות - בינתיים - בחוק ההסדרים.
עוד נודע כי ראשי כיל נפגשו עם שורה של חברי כנסת בהם גם ח״כ אורן חזן ואורית קורן מהליכוד, וסורבו לפגישה עם מיקי זוהר מהליכוד, ואלי כהן ורחל עזריה מכולנו.
אגף לשכות הח"כים אמנם נסתר יחסית בכנסת ומסדרונותיו חשוכים, אך בכל זאת מדובר במקום ציבורי שבו מסתובבים גם עיתונאים, פעילים חברתיים או יריבים עסקיים. הקרב שמנהלת כיל עובר גם במקומות סמויים יותר מהעין, כמו משרדי ראש הממשלה והאוצר, ובמאות מפגשים, שיחות טלפון ופעילים שכולם מנסים לשכנע שמסקנות הוועדה הרסניות.
"אני לא זוכר לחצים מטורפים שהופעלו על משרד האוצר כמו במסקנות ועדת ששינסקי. זה ברמה יוצאת דופן", סיפר השבוע גורם במשרד האוצר, ונראה שהמכבש של כיל ישיג את מטרתו. לממשלה אמנם יהיה קשה מאוד מבחינה ציבורית לסגת ממיסוי רווחי היתר של החברה, אך היא תחפש - ותמצא - מסלולים עוקפים לפצות את החברה.
מסקנות אישיות
הוועדה בראשות פרופ׳ איתן ששינסקי, מונתה ב-2014 כדי לבחון את גובה התמלוגים שישלמו למדינה חברות הכורות משאבי טבעי שאינם גז ונפט. הוועדה מונתה לאחר שהיה ברור ששיעור התמלוגים שהמדינה גובה מחברות המחצבים נמוך מהנהוג בעולם - והדבר בא על חשבון הציבור. הוועדה קבעה כי יוטל על החברות מס רווחי יתר בשיעור מקסימלי של 42% והן יחויבו בתמלוגים אחידים של 5%. כניסת ההמלצות לתוקף המתוכננת ל-2017 אמורות להגדיל את הכנסות המדינה ב-400 עד 500 מיליון שקל בשנה.
עוד נודע כי ראשי כיל נפגשו עם שורה של חברי כנסת בהם גם ח״כ אורן חזן ואורית קורן מהליכוד, וסורבו לפגישה עם מיקי זוהר מהליכוד, ואלי כהן ורחל עזריה מכולנו.
בפועל, המסקנות מכוונות בעיקר לחברה אחת - כיל בעלת הזיכיון לכריית מינרלים בים המלח, המנהלת מזה כשנה מלחמת עולם במטרה לרכך, לכל הפחות, את מסקנות הוועדה. בלחץ ראשי החברה שהפעילו את ראשי הוועדים בחברה וראשי רשויות מהדרום, כמו ראש עיריית דימונה בני ביטון, המקורבים לליכוד, ראש הממשלה בנימין נתניהו כמעט והביא להוצאת המסקנות מחוק ההסדרים.
בלחצם של שר האוצר משה כחלון ושר הכלכלה אריה דרעי הוחלט בישיבה דרמטית של הקבינט הכלכלי באוגוסט להשאירן בחוק, אך הוקמה ועדה מרובעת שבה חברים משרדי ראש הממשלה, האוצר, הכלכלה והמשפטים שצריכה להגיע להסכמות פה אחד בנוגע לחוק. זהו הפורום הקובע הנוגע לחוק, והמאבקים שם רחוקים מלהסתיים.
ערוץ הפיצוי לחברה על מסקנות ששינסקי עשוי להישען על ההתדיינות בין החברה לרשות המסים בנוגע לתשלומים במסגרת חוק עידוד השקעות הון. על פי המלצות ששינסקי, החברה צריכה לשלם מס מלא של 26.5% על כל מסלול ההפקה. ביולי פרסם משרד הכלכלה חוות דעת סותרת, שקבעה שיש להבחין בין פעילות כרייה לבין ייצור תעשייתי, שעליו תשלם כיל מס חברות מופחת של 9%. קבלת המסקנות עשויה להקטין ב-300 מיליון שקל את הכנסות המדינה העתידיות המתוכננות מששינסקי 2.
הלחצים
כיל מפעילה לחץ עצום לשנות את מסקנות ועדת ששינסקי 2. בסיוע משרד הלובי גלעד לובינג ראשיה נפגשים עם בכירי האוצר וחברי ועדת הכספים, היא מפעילה ראשי רשויות, ועדי עובדים ופעילי ליכוד, ומאיימת לבטל השקעות של 6 מיליארד שקל בנגב
החלטות הוועדה המרובעת יצטרכו לחזור לממשלה ולוועדת הכספים, אולם יו״ר הוועדה משה גפני החליט לדון בהמלצות באופן עצמאי כשהוא אף מודיע שלא בטוח שהוועדה תקבל את החלטות הועדה המרובעת. הצעד של גפני הגביר את הלחצים עליו ועל חברי הוועדה, אולי בשלב מוקדם יותר מהצפוי - מה שהביא אתמול את המשנה למנכ"ל חן לכנסת. ח"כ בוועדה קיבל מסרון מראש רשות בדרום שהופתע מהדיון, "אחי, בשביל מה צריך את הדיון הזה עכשיו". גפני שמודע לכך אמר "חוויתי לחצים, אני לא מתרגש".
עלייה לרגל לאוצר
הלחצים מופנים כמובן גם למשרד האוצר, שם נרשמת עלייה לרגל. יו״ר כיל ניר גלעד נפגש כמה פעמים עם בכיריו ושלוחיו מנסים לקבוע לו כמעט כל יום פגישה עם שר האוצר משה כחלון, עד כה בלא הצלחה.
"כיל משקיעה מאמצים אדירים במסמוס המסקנות, וזה הפך למאבק פוליטי של משרד ראש הממשלה נגד משרד האוצר״, אומר גורם המעורב במו"מ. החברה שכרה את משרד הלובינג גלעד, שמארגן את הלחץ על חברי ועדת הכספים שכל תזוזה שלהם שווה עשרות מיליוני שקלים. בדיון האחרון כבר התפלאו חברי הוועדה לשמוע את ח"כ בצלאל סמוטריץ' מגלה אמפתיה למשכורת העתק של גלעד. מולם עומד לובי 99 שמייצג את הציבור הרחב.
גם ועדי העובדים, שלוחצים לוותר לכיל, גייסו משרד לובי. שר הפנים סילבן שלום, באר שבעי במקור, זוכה גם הוא לפניות של גורמים שמנסים לגייס אותו. בתוך ארבעה שבועות נדע עד כמה הלחצים האלה בולטים.