שטייניץ יצא לארה"ב בניסיון להרגיע את חברת נובל אנרג'י
ייפגש עם הנהלת החברה ביוסטון בניסיון לרכך את איומי התביעה על העיכוב במתווה הגז, וינסה לעודד חברות אנרגיה אמריקאיות להשקיע בישראל. קבוצת דלק למשקיעים: "המתווה יאושר בשבועות הקרובים"
שר האנרגיה יובל שטייניץ יצא שלשום לסבב פגישות בוושינגטון וביוסטון עם חברות אנרגיה אמריקאיות בניסיון לעודדן להשקיע בארץ. חלק מרכזי בביקור יהיה פגישותיו של השר עם הנהלת נובל אנרג'י שמשכנה ביוסטון, טקסס. נובל ממתינה לאישור מתווה הגז שממאן לעבור את הכנסת בהצבעה על אישורו. נובל כבר רמזה יותר מפעם אחת על רצונה לתבוע את ישראל על אובדן נכסי הגז, והביקור של שטייניץ עשוי להרגיע את הרוחות שם ולאותת שהמתווה יעבור עוד במושב החורף הקרוב.
- הממשלה מנסה להחזיר לכנסת בשבוע הבא את ההצבעה על מתווה הגז
- אט"ד עתרה לבג"ץ נגד משרד האנרגיה: איפה התוכנית להתייעלות אנרגטית?
- נובל שוב מאיימת בבוררות שתעכב את פיתוח לווייתן
נוסף על כך ייפגש שטייניץ עם מזכיר האנרגיה האמריקאי ארנסט מוניז, ולטענת לשכת שטייניץ תפתח הפגישה דיאלוג אנרגיה ראשון בין שתי המדינות במעמד שני השרים.
מוניז ושטייניץ יישאו דברים באירוע של לשכת הסחר האמריקאית בהשתתפות נציגי חברות אנרגיה, ושטייניץ צפוי בנוסף להשתתף בכנס של ה־IAC (כנס הקהילה הישראלית־אמריקאית) בוושינגטון.
בתוך כך, מצגת שפרסמה קבוצת דלק שבבעלות יצחק תשובה למשקיעים בשבוע שעבר, מלמדת שהחברה כבר נערכת לאישור המתווה בקרוב. במצגת דלק עוסקת בהתפתחויות הקרובות במשק הגז. כך למשל דלק מעריכה שבסביבות יוני 2016 היא תתחיל ביצוא גז ראשון מישראל לפוטאש הירדנית, באמצעות צנרת הולכה שנבנית בימים אלו על ידי חברת נתיבי גז הממשלתית. עוד מצוין במצגת שמתווה הגז אמור לקבל את אישור הממשלה והכנסת "בשבועות הקרובים". וכן עולה שפרויקט המדחסים (בוסטרים) שנבנה למאגר תמר אמור לעבוד כבר בנובמבר הקרוב, כך שבתקופות שיא של צריכה מקומית תעלה קיבולת ההולכה בצינור הגז היחיד שקיים היום בכ־20%.
בנוגע למאגר לוויתן כתבה דלק שהיא בוחנת הגדלה של נפח ההולכה שם מכ־16 ל־18 מיליארד מ"ק. דלק לא כתבה מדוע היא בוחנת לשנות את תוכניות הפיתוח במציאות שבה מתווה הגז תקוע. מבדיקת "כלכליסט" עולה שהדרישה לשנות את מתווה הפיתוח ולהגדיל את האספקה הגיעה מצד חברת האנרגיה בריטיש גז, שביולי 2014 חתמה על מזכר הבנות לרכישת גז מלוויתן בהיקף של כ־30 מיליארד דולר (במונחי אמצע 2014).
בריטיש גז פנתה בתקופה האחרונה לדלק במטרה לבחון אפשרות להגדלת כמות הגז שהיא תרכוש ממאגר לוויתן בכ־12%. הנושא נבחן על ידי שותפות לוויתן, והחלטה בנידון תתקבל רק לאחר אישור מתווה הגז רשמית.
ומי יישב לצד שטייניץ בכנס של הקונסוליה
מלבד פגישותיו המתוכננות של שר האנרגיה יובל שטייניץ עם נציגי חברת נובל אנרג'י ביוסטון, הוא גם ינאם מחר במסגרת כנס בנושא פיתוח תשתיות מים שיתקיים באוניברסיטת יוסטון. לצדו שובץ לנאום בכנס נציג אחד בלבד של חברה ישראלית: מארק אליסון, נציג חברת IDE טכנולוגיות הנמצאת בבעלות קבוצת דלק של יצחק תשובה ובבעלות כיל של משפחת עופר. את הכנס יזמה הקונסוליה הישראלית בארה"ב והזמנות אליו נשלחו לכמה בכירים ונבחרי ציבור תחת הלוגו הרשמי של מדינת ישראל. כמה מהבכירים שנחשפו להזמנה מתחו ביקורת על כך ששטייניץ משתתף בכנס עם נציג מחברה השייכת לתשובה, שממתין עם שותפתו נובל אנרג'י לקידום מתווה הגז. הכנס עוסק בפיתוח תשתיות מים "מהזווית הישראלית", וישתתפו בו גם מנכ"ל משרד האנרגיה שאול מרידור, נציג מקורות ונציג אחד בלבד של חברה העוסקת בתשתיות מים, IDE טכנולוגיות, לצד נציגים מקומיים.
רוני זינגר