יו"ר ועדת הכספים ליו"ר כיל: "מציע לכם להתעשת מהר ולהתחיל לשתף פעולה"
משה גפני בדיון בהמלצות ששינסקי 2 למיסוי רווחי יתר של משאבי טבע: "התרגלתם שאתם מקבלים פריבילגיות, ועכשיו אתם רוצים לבעוט בכל מה שהיה פה וללכת לסין ולהשאיר את הנגב עם פיטורי עובדים?". ניר גלעד: "אנחנו פועלים על פי שיקולים כלכליים נטו"
״אני מציע לכם להתעשת מהר ולהתחיל לשתף פעולה, כי אני רואה בדברים שלכם מידה של איום״, התריע יו״ר ועדת הכספים משה גפני ביו״ר כיל ניר גלעד, בדיון נוסף שמקיימת ועדת הכספים בהמלצות ועדת ששינסקי 2 למיסוי רווחי יתר של משאבי טבע.
גפני פנה לגלעד וביקש לומר כמה דברים בנושא: "אתם חברה ישראלית שפועלת עשרות שנים כשישראל נתנה לכם את אחד ממשאבי הטבע הטובים שלה. הרווחתם מהמשאב הזה הרבה כסף, אף ממשלה לא מיסתה אתכם כמו שצריך למסות, ואתם התפרנסתם מאוד מאוד יפה ממשאב הטבע הזה. אנחנו עשינו את החוק ב-2011 של עידוד השקעות הון וקבענו שהחוק לא חל על מי שנהנה ממשאב טבע קיים שאי אפשר לקחת לחו״ל. לא פגענו בכם. מנקודת ראותי עשינו הטבות למי שהיה צריך להייטיב, אבל אתם התרגלתם שאתם מקבלים פריבילגיות.
- מה הסיכוי של כיל אם תגיש בג"ץ על מסקנות ששינסקי 2?
- המחנה הציוני מסתייג ממסקנות ששינסקי - דורש להחמיר את המיסוי על כיל
- כיל בדרך לסבב פגישות עם הצוות הבין־משרדי
"ועכשיו אתם אומרים שתבעטו בכל מה שהיה פה ותלכו לסין ותשאירו את הנגב עם פיטורי עובדים? אני לא חושב שזה נכון. אני לא מטיף על ציונות אבל המדינה תצטרך להגן על עצמה אחרי שקיבלתם כל כך הרבה עשרות שנים… אני רואה בזה מידה מסוימת של איום, שמהר נעשה את החשבון וכדאי למדינה לחיות איתכם כמו שחיינו עד היום. אנחנו בדור אחר. אני מציע לכם להתעשת מהר ולשתף פעולה״.
קודם לכן התקיים דיון בעניין השימוש באיום על פיטורי עובדים ממפעל המגנזיום. גפני אמר כי ״מפריע לי האיומים על פיטורי עובדים. אתם מעמידים אותנו חברי הכנסת בעמדה עויינת כי פיטורי עובדים נוגע לכולנו, והרי החוק שאנחנו דנים בו לא נוגע בכלל בפגיעה בתמלוגים (של המגזניום) אז למה הדיבורים האלה?
יו״ר כיל גלעד ענה: ״מעולם לא איימנו וכל הניסיון להגיד את זה להסיט את הדיון מהמסלול״.
ח״כ יחימוביץ׳ אמרה בדיון, ״יושבים פה עובדים ומדברים על פיטורים, אם תפסיקו לאיים לא נדבר על זה״. יחימוביץ׳ וח״כ מיקי רוזנטל התייחסו למסע פרסום מאסיווי שמנהלת בימים אלה כיל בשורה של אמצעי תקשורת: ״כשמפרסמים בתקשורת בבוכטות כאלה, יש מסר גם לתקשורת שמסקרת את הנושא - ניתן לכם כסף ואתם טפלו בנו בעדינות״
גלעד השיב - ״אנחנו פועלים ע"פי שיקולים כלכליים נטו. פחות השקעות בישראל יותר בחו"ל משיקולים כלכליים נטו… בשם משאב הטבע החרגתם אותנו מחוק עידוד השקעות, העמסתם את עלויות הקציר בגין זה משאב הטבע, אתם מחוקקים עכשיו חוק בגלל משאב הטבע, ואני אומר שמשאב הטבע לא יכול לשאת את כל העלות הזו״.
בתחילת הדיון אמרה יחימוביץ': "פנו אליי גורמים מטעם הממשלה וביקשו לדעת את עמדתי בנוגע לפשרה בעניין ששינסקי 2. אמרו לי שיש כוונה לוותר על מיסוי ואני מבינה שזה קורם עור וגידים. אני מפצירה בוועדה שלא ניכנע לשחיקה ולא נהיה כלי שרת שמוציא לפועל את הטיוטה (של ההמלצות)", הדברים נאמרו בצל הדיווחים על כך שוועדת הארבעה - מנכ״ל משרד ראש הממשלה, מנכ״ל משרד הכלכלה, הממונה על אגף התקציבים באוצר והמשנה ליועמ״ש לממשלה - מגבשת הסכם פשרה ביחד עם כיל, החברה הנפגעת העיקרית מהמלצות ועדת ששינסקי 2.
ועדת הכספים החלה לדון בהמלצות לקראת חקיקה שלהן, ואולם עד שלא תגבש הוועדה את הבנותיה ותקבל אותן פה אחד, ועדת הכספים לא תקיים הצבעה בנושא. ח"כ מיקי רוזנטל (המחנה הציוני) אמר: "אם מאחורי החקיקה הזו מתנהל מסע שלם של לחצים בלתי אפשריים, כוחניים וברוטליים שמנסים לשנות את תכלית החוק, מה אנחנו יכולים להשיג כאן? האם יש טעם להמשיך בדיונים בצורה כזו"?
ח"כ תמר זנדברג (מרצ) הוסיפה, כי "צריכה לצאת מפה אמירה ברורה מה היחס של ועדת הכספים לגבי עבודת צוות הארבעה וגם שלא נראה בדיונים האחרונים שפתאום השורות מתמלאות בחברי כנסת שיבואו להצביע. החקיקה צריכה להיות מאושרת בהתאם לדיונים שהתקיימו כאן".
יו"ר ועדת הכספים, ח"כ משה גפני הבהיר ואמר שוב, כפי שחזר ואמר בדיונים הקודמים - "מלכתחילה נתבקשתי להמתין עד שצוות הארבעה יסיים את עבודתו. הבטחתי לממשלה שלא אצביע גם אם נסיים את העבודה על החוק כל עוד לא הוגשו מסקנות מצוות הארבעה. צריך לזכור גם שמדובר בהצעת חוק ממשלתית שהממשלה גם יכולה למשוך אותה, כך שבכל מקרה זה בידיה אבל יש חשיבות לאמירה הציבורית של ועדת הכספים בנוגע אליה. אני דבק בעמדתי שהציבור צריך להרוויח ממשאבי הטבע ששייכים לו".