בזמן שרבתם על המתווה תשובה התעשר ב־4.5 מיליארד שקל
בסוף שנה מלאה תהפוכות, יחידות ההשתתפות של שותפויות הגז רחוקות רק מעט מהשיא. מתחילת החודש, כשברור שמתווה הגז ייצא לדרך, הן נוסקות בחדות. מאז שהתגלה מאגר תמר, שוויי האחזקות של יצחק תשובה בדלק קידוחים ואבנר צמח במאות אחוזים
בשנה האחרונה שותפויות הגז עבר טלטלות רבות בשל הסאגה המתמשכת והמפותלת של מתווה הגז שעוד לא אושר. אבל כיום הן כבר מניבות למשקיעים שלהן רווחי עתק.
בזמן שכולם התעסקו במתווה הגז — בעד או נגד — יצחק תשובה, המחזיק ב־62% מקבוצת דלק, כבר הרוויח על הנייר כ־4.5 מיליארד שקל בזכות אחזקות הקבוצה בדלק קידוחים ובאבנר.
- כבל: "ללא קשר למתווה הגז, ברור שזה מונופול וחייבים פיקוח מחירים"
- דווקא יש אלטרנטיבה: לממשלה הוצג מתווה גז חלופי, שכלל לא נידון
- אריה דרעי: "לא שלם עם מתווה הגז, רה"מ לא הפעיל עלי לחצים"
מאז גילוי מאגר הגז הטבעי תמר בינואר 2009 נרשם זינוק של מאות עד אלפי אחוזים ביחידות ההשתתפות של שותפויות הגז. אבנר עלתה בכ־511%, ודלק קידוחים עלתה בכ־360%. כל אחת מהשותפויות האלה מחזיקה ב־22.67% ממאגר לווייתן וב־15.6% ממאגר תמר. שותפות ישראמקו, המחזיקה בכ־29% ממאגר תמר, זינקה בשיעור של 520% במשך אותן שנים.
שותפות רציו הציגה את העלייה הגדולה ביותר: 1,775%. הנתון הזה מקפל בתוכו את הסיכון שקיבלו עליהם משקיעי השותפות, שאחזקתה העיקרית היא 15% ממאגר לווייתן העצום, בשעה שיתר אחזקותיה הן רישיונות חיפוש בלתי מנוצלים.
יחידות ההשתתפות של מגזר הגז הן תנודתיות: פעם למעלה ופעם למטה, תלוי בהצהרות שמשחררים הרגולטורים. יש מתווה גז — הן מזנקות; הממונה על הגבלים עסקיים (אז) פרופ' דיויד גילה מתנגד למתווה — הן צונחות, וחוזר חלילה.
כיום יחידות ההשתתפות רחוקות מעט משיאן, אך מאז תחילת החודש, בעת שהחל השוק לרחוש שמועות על אישורו המתקרב של מתווה הגז בזכות המאמצים של הממשלה והעומד בראשה, רשמו יחידות ההשתתפות עליות של כמה עשרות אחוזים.
אף שמצאו גז במצרים: שטייניץ ייפגש עם ראשי חברת ENI האיטלקית
שר האנרגיה יובל שטייניץ צפוי להיפגש בימים הקרובים עם משלחת מנהלים של חברת האנרגיה האיטלקית ENI, כך אישרו אתמול בלשכת השר.
בפגישות צפוי שטייניץ לדון עם האיטלקים בתוכניות ליצוא גז במשותף מישראל לאירופה ובקידום עסקת מכירת הגז מישראל למצרים, ובמיוחד למתקן ההנזלה של החברה האיטלקית שממוקם בצפון המדינה.
באוגוסט הודיעה ENI כי מצאה שדה גז ענק מול חופי מצרים. השדה, Zohr שמו, מכיל לפי ההערכות 30 טריליון רגל מעוקב של גז — כמות דומה או גדולה מזו שהתגלתה במאגר הגז הישראלי לווייתן.
בעקבות הגילוי עלו חששות בישראל כי המצרים יעדיפו לרכוש גז מהשדה שהתגלה בשטחם על פני רכישה של גז מישראל, וכי הפקת הגז במצרים תייתר את פיתוח מאגרי הגז הישראליים. אולם שר הנפט המצרי שריף איסמעיל הזים את השמועות.
לפני שנתיים הביעו חברות איטלקיות נכונות לרכוש גז מישראל, אך המו"מ לא הבשיל לכדי עסקה.