ממזהמת ליקירת הירוקים
ענקית האנרגיה האיטלקית ENEL צועדת יד ביד עם גרינפיס לאותה מטרה של שמירה על הסביבה
רק לפני שנה היו ארגון גרינפיס וענקית האנרגיה האיטלקית ENEL בעיצומו של קרב מר בבתי משפט. שתי האויבות המושבעות, שבמשך שנים החליפו האשמות ומהלומות, הגיעו לשם אחרי שהארגון האשים את מפעלי הפחם של החברה בהרעלה של אזרחים איטלקים. אלא שהיום שתי הישויות הללו חברות לאותה מטרה של שמירה על הסביבה. ארגון גרינפיס אפילו תיאר את החברה כ"ענק האנרגיה הירוקה האמיתי והראשון בשוק".
איך קרה פתאום ש־ENEL, החברה הגדולה בעולם מבחינת מספר לקוחות, הופכת ליקירת גרינפיס? המנכ"ל החדש שלה פרנססקו סטרצה (Francesco Starace) הוא שאחראי לפניית הפרסה הזאת. האיש שינהיג את החברה בשנים הבאות מבין לאן נושבת הרוח והיכן זורחת השמש. "יש רק כיוון אחד שאליו הולך משק האנרגיה", אמר סטרצה בראיון ל"גרדיאן" בשבוע שעבר, "והוא אנרגיות מתחדשות, נקיות ונמוכות בפליטות פחמן".
1. תחנות פחמיות הן אאוט
היעד ל־2015: אפס פליטת פחמן
עוד במרץ השנה הודיע ENEL שהיא תוציא בהדרגה תחנות כוח פחמיות מתמהיל האנרגיה שלה. במקום זאת היא תתמקד בייצור אנרגיה ניטרלית מבחינת פליטות פחמן. הצעד הזה הוא המשך ישיר של מדיניות שאימצה החברה לפני כחמש שנים, כשקבעה לעצמה יעד של הפחתת פליטות בהיקף 36% עד 2020. ליעד הזה היא הגיעה כבר השנה. עקב זאת היא קבעה יעד חדש של חיסול מלא של פליטות הפחמן עד 2050. כשמדובר בחברה בעלת מספר הלקוחות הגדול בעולם, מדובר בשינוי שיש לו השפעה של ממש.
2. BP ו־Shell
חשד לתיאום מחירים
"יש גאות עצומה בשוק האנרגיה, ואתה יכול להחליט לאיזה כיוון אתה רוצה לשחות", אמר סטרצה בראיון ל"גרדיאן". "הגאות
הזאת היא לא בשליטתנו. היא אבולוציה של טכנולוגיה, ואני חושב שאתה צריך להיות משוגע אם אתה חושב שאתה יכול לעצור את הגאות הזאת שזורמת אל עבר אנרגיה מתחדשת". מאחורי המילים יש גם מעשים. הראשון שבהם הוא התחייבות החברה שלא לבנות עוד שום תחנות כוח פחמיות. הפחם שמספק כרגע 29% מתמהיל האנרגיה של החברה ומגיע ל־61 מיליון משקי בית, הוא "טכנולוגיה נכחדת" לדברי סטרצה.
3. הגידו לא לפחם, לגז ולגרעין
ENEL זונח טכנולוגיות יקרות ואטיות
המילים הבאות של סטרצה הן אזהרה ברורה לקובעי מדיניות, ואולי בעלות משמעות גם למשק הגז המתוכנן בישראל. "למה שנשקיע מיליארד יורו בטכנולוגיה של יצירת כוח מפחם, או אפילו גז, אם לוקח עשור לבנות מפעל כזה, ובזמן שהוא יהיה מוכן לפעילות הוא כבר לא יהיה רלבנטי. התהליך והטכנולוגיות הללו אטיים מדי וכבר לא מתאימים לעולם שבו אנו חיים". כך הוא גם חושב בנוגע לטכנולוגיית גרעין. "אנרגיה גרעינית היא רחוב ללא מוצא. מפעלים כאלה עולים סכומים בלתי מתקבלים על הדעת, והם סיוט הנדסי".
4. סופו של עידן הגז
"לא הגיוני להשקיע בגז אחרי 2025"
בראיון שנתן סטרצה ל"גרדיאן" הוא מתעכב לא מעט על מפעלי הגז: "מפעלי גז מזהמים 50% פחות ממה שמזהמים מפעלי פחם, הם הרבה יותר מהירים לבנייה וגם עלותם נמוכה יותר. אבל הניתוח העסקי שלנו מראה כי הגיוני לבנות אותם רק עד 2025, לא מעבר לזה".
סטרצה גם צופה שאת ההבנות של החברה שלו יאמצו כל ענקיות האנרגיה בתוך זמן קצר. "ב־12 החודשים הבאים נראה את רוב ספקיות האנרגיה הגדולות בעולם הולכות באותה הדרך". האם גם ישראל תלך בדרך זו?