$
דו"ח המבקר 2015

דו"ח המבקר

תע"א שילמה 56.5 מיליון שקל ל-42 יועצים שהועסקו ללא פטור ממכרז

דו"ח המבקר חושף כי החברה לא קבעה אמות מידה לגובה השכר המשולם ליועצים וזה נקבע במו"מ בין הצדדים. ל"כלכליסט" נודע כי התואר "יועצי שיווק ואסטרטגיה" הוא שם מכובס לבכירים לשעבר במערכת הביטחונית ביניהם רמטכ"ל, ראש מל"ל, מפקדי חיל אוויר ועוד

הדס גליקו 16:0028.10.15

התעשייה האווירית העסיקה ללא מכרז או ללא אישור פטור ממכרז כנדרש ונימוקים מתועדים, כ-42 יועצים בהיקף שכר של 56.5 מיליון שקל. כך עולה מדו"ח מבקר המדינה.

 

שילובה של הביקורת בדו"ח המבקר עמד בחודשים האחרונים בסימן שאלה לאחר שהחברה נאבקה על מנת שלא לפרסמו, אולם לטענת גורמים מקורבים, הדו"ח שפורסם כולל שינויים סמנטים בלבד.

 

כותרות של פרק הדו"ח היא העסקת יועצי שיווק ואסטרטגיה אולם על פי מידע שהגיע ל"כלכליסט" עולה כי "יועצי שיווק ואסטרטגיה" הם שם מכובס לבכירים לשעבר במערכת הביטחונית ביניהם רמטכ"ל, ראש מל"ל, מנכ"ל משהב"ט, מפקדי חיל אוויר, ראש מו"פ במשהב"ט ועוד.

 

הדו"ח חושף כי החברה לא קבעה אמות מידה לגובה השכר המשולם ליועצים, כגון מעמדם המקצועי, הידע, ההשכלה והיכולות ייחודיות או היקף העבודה הנדרש מהם ואיכות התפוקה תוך ששכרם. במצב זה מציין המבקר, נקבע שכר במסגרת משא ומתן שניהלו גורמים בחברה עם היועצים.

 

"לא עמדה בהוראות חוק חובת המכרזים"

 

מבקר המדינה בחן בחודשים דצמבר 2013 עד ליולי 2014 את ההתקשרויות של החברה עם יועצים, בעיקר בשנים 2013-2010, עבור ייעוץ למטה החברה וכן עבור החטיבה למערכות טילים וחלל עבור מפעל מלט בחטיבת כלי טיס צבאיים, ועבור אלתא מערכות.

 

על פי ממצאי הדו"ח, בכל ההתקשרויות של החברה עם היועצים בשנים הללו, שנבדקו בביקורת, לא ציינו הגורמים שיזמו את העסקת היועצים, בטפסים שהגישו לאישור הסמנכ"ל לשיווק או במסמכים אחרים, כי שקלו לפנות או שפנו לקבלת הצעות מיועצים נוספים, או לחלופין, הנימוקים להיעדר פניות כאלה. הדו"ח מצביע על חשש לפגיעה בשוויון ובהוגנות בין מתחרים פוטנציאלים.

 

עוד עולה כי התעשייה האווירית בחרה את היועצים ללא מכרז או ללא אישור פטור ממכרז כנדרש, וללא נימוקים, כך שבתהליך בחירתם היא לא עמדה בהוראות חוק חובת המכרזים ובתקנות. המבקר מותח ביקורת על כך שהחברה אינה מתעדת ואינה מרכזת נתונים בנוגע להעסקת יועצים כלל חטיבות החברה. בהיעדר מסד נתונים מציין הדו"ח מתנהלת ההנהלה בחושך, ללא תמונה כוללת של יעילות ההתקשרות.

 

יאיר שמיר, לשעבר יו"ר התעשייה האווירית יאיר שמיר, לשעבר יו"ר התעשייה האווירית צילום: אוראל כהן

 

בפברואר 2009 דרשה רשות החברות מההנהלה להעלות את נושא היועצים בדירקטוריון. למרות הוראת הרשות יו"ר הדירקטוריון דאז, יאיר שמיר, לא עשה כן בפרק הזמן שקבעה רשות החברות. כמו כן לא נידונה העסקת היועצים בוועדות כוח האדם והביקורת של הדירקטוריון, למעט רשימת שמות היועצים, שהוצגה בדיון בדירקטוריון באוגוסט 2012.

 

 
הדו"ח מתייחס באופן ספציפי למספר הסכמי הייעוץ כגון, שחתמה החברה עם שני יועצים בכירים ביותר בשנים 2012-2008 בהיקף כספי של כ-1.9 מיליון שקל. היועצים לא נדרשו לדווח על פעילותם. מקרה נוסף הוא המקרה של יועץ ב' שתואר על ידי גורמים בחברה כבעל ניסיון מבצעי קרבי כבכיר בצה"ל, כמו גם ניסיון מטה עשיר כבכיר במשרד הביטחון.

 

שכרו של יועץ ב' הוכפל בינואר 2008 והוענק לו בונוס של חצי מיליון שקל ללא מסמכים המתעדים את הסיבות והשיקולים או מסמכים המתארים מאמצים מיוחדים או השקעה חריגה. חברה ב' זכתה לבונוס של 4.6 מיליון שקל ללא בקרה מספקת מצד ההנהלה תוך שדמי ההצלחה לא אושרו על ידי הגורמים הרלוונטיים בחברה. הבונוס היה גבוה בשיעור של פי שניים ויותר מזה שהציגה להנהלה ולמשרד הביטחון. חברה ב' זכתה לדמי הצלחה בגובה של 750 אלף דולר כחמישה חודשים אחרי תחילת העסקתה.

 

תגובת התעשייה האווירית

 

"דו"ח המבקר מתייחס לשנים 2010 עד ינואר 2013, ונוגע בעיקר בנושאים מנהלתיים סביב שירותי הייעוץ הרבים להם נדרשת החברה בתוקף היקפי פעילותה הנרחבים. הליקויים שנמצאו, בהתייחס למכלול פעילותה של התעשייה האווירית, הינם מעטים, ובחלקם הינם כשלים טכניים נקודתיים שאינם מלמדים לחלוטין על אופן התנהלות החברה.

 

יחד עם זאת, החברה אינה מקלה ראש במצאי דו"ח המבקר, והיא פעלה בשנים האחרונות לתיקונם, ואף תמשיך לפעול ככל הנדרש. כך ננקטו פעולות במקרים בהם היו סטיות מהסטנדרטים הנדרשים, תוקנו ליקויים והוסדרו נהלים והליכים על מנת להבטיח התנהלות תקינה וראויה".

 

לעניין החיסיון" "יודגש כי התעשייה האווירית לא ביקשה להטיל חיסיון גורף על הדו"ח אלא על חלקים מצומצמים בו בלבד ולא הייתה לה התנגדות לפרסומו בנוסח שבו הוא התפרסם עתה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x