$
כנס אשדוד לקיימות
כנס קיימות 2015 גג עמוד

כנס אשדוד לקיימות

ראש עיריית הרצליה תוקף הקמת מגדל במלון אכדיה בחוף הים

משה פדלון בכנס אשדוד לקיימות: "יש לנו בעיה עם בניית בית המלון דן אכדיה - 3 מפלצות בטון של עד 17 קומות - 1,350 חדרים, פי 6 מהקיים". עדי לוסטיג מובילת מאבק הבנייה בחוף פלמחים: "אני רואה את שמורות הטבע בסכנה, אסור להמשיך לחכות". כרמל סלע ראש מועצת חוף הכרמל: "המדינה לא מסייעת לרשויות המקומיות לשמור על החופים"

דותן לוי 11:1809.11.15

לא מעט חוקים חוקקו בעשרות השנים האחרונות בנוגע לחופי ישראל, חלק לא מועט מהם לא מיושמים, בפאנל שהתקיים בכנס הקיימות בעיר אשדוד התייחסה עדי לוסטיג, ממובילות המאבק נגד הבנייה בחוף פלמחים לחקיקה על הבנייה בחופים, "יצאנו למלחמה שנראתה חסרת סיכוי בגלל שהחוף שלנו נעלם, החלקים הפתוחים שאפשר להגיע וליהנות מהם נעלמים. נוצרו חוקים מדהימים שנועדו לשמור על החופים אבל הם לא נאכפים. בחוק החופים יש פרצה שגורמת לו לא להיאכף. אנחנו חייבים להבין שהאסונות שאנחנו עושים חייבים להיפסק וערך השמירה על החופים חייבים להימשך", היא אמרה.

 

בנוגע להצלחת המאבק בפלמחים אמרה לוסטיג, "הייתי תמימה, ילדה בת 17 שהגיעה לחוף וראתה גדרות ולא הבנתי איך לוקחים לי את זה, איך לא שומרים עלי כאזרחית המדינה. מאז הבנתי שרק אנחנו הציבור יכולים לשמור על החופים וחייבים לפתוח את העיניים ולהתעורר".

 

כרמל סלע, ראש המועצה האזורית חוף הכרמל, התייחס לקושי של ראש ראשות קטנה שנדרש לטפל ברצועת חוף כה ארוכה, "יש לנו רצועת חוף הכי ארוכה בארץ, כ-20 ק"מ ואף רשות ותושב לא רוצה שמתקן גז יוקם בשטחו, המאבק היה בעיקר על מתקני גז שצריך להקים ביבשה ובסוף יוקמו בים, אנחנו מקבלים את זה שצריך גם מתקן יבשתי קטן, אבל הבעיה שלנו היא שיש לנו רצועת חוף ארוכה שהאחריות עליה היא של השלטון המקומי אבל לא נותנים לנו תקציבים לנקיון החופים, המדינה לא משתתפת במשאב הזה ואני צריך לתת את השירותים ואני מועצה של 25 אלף תושבים.

 

מימין מנחה הפאנל ליאור גוטמן, אבישי קימלדורף, כרמל סלע, משה פדלון, עמאש מוראד פתחי ועדי לוסטינג מימין מנחה הפאנל ליאור גוטמן, אבישי קימלדורף, כרמל סלע, משה פדלון, עמאש מוראד פתחי ועדי לוסטינג צילום: נמרוד גליקמן

 

לגבי תוכניות בנייה לאורך החופים אמר סלע, "יש תוכניות שניתנו לפני חוק החופים. אבל אם נתחיל לחפור זה יהיה סיפור, יש ישובים שנבנו לפני הקמת המדינה ואנחנו לא רוצים לחפור אלא להסתכל קדימה. המידתיות חייבת להיבחן עם פינצטה גם לישובים חדשים וקיימים. בערי החוף זה יותר מוחשי ושם זו באמת בעיה. חוק החופים מאפשר בחינה מחודדת בקו ה-100 מטר וה-300 מטר. דנים על כל דבר מספר פעמים ועם כל החששות ל-100 מטר אפשר גם ב-100 מטר אבל במגבלה מאד מדויקת. אנחנו היהודים עם חשדן, הים שייך לזקנים ולילדים ואם אפשר לספק שירותים טובים יותר גם בים אז למה לא?"

 

 


 

על הסכנה המוחשית שבפניה ניצבים ראשי רשויות בישראל התייחס משה פדלון, ראש עיריית הרצליה,  אין לי בעיה עם קיוסק, אחת הבעיות של העיר הרצליה היא בניית בית המלון דן אכדיה, 3 מפלצות בטון כ-146 אלף מ"ר של עד 17 קומות 1,350 חדרים פי 6 מהקיים. זה עבר את הוועדות כולן והסיכוי היחיד היה ועדת הערר בירושלים וגם משם זרקו אותי מכל המדרגות ונציג החברה להגנת הטבע לא היה איתנו וזו בושה. זה נמצא היום בבית המשפט אבל הסיכוי קלוש. זה פוגע בטיילת ובקו החוף, מדובר בקניונים לא רק בבתי מלון ולדעתי מבקר המדינה צריך לבדוק את כל תהליך קבלת ההחלטות בהקשר זה".

 

בהמשך התייחס פדלון למצוקת המגורים בערי החוף ואמר כי הם בוחנים את הקמתו של אי מלאכותי ממול לחופי הרצליה, "קיימת מצוקה קשה של דירות ולפי התחזיות בעוד 20 שנה נהיה כאן 12 מיליון איש לפחות, היה לנו רעיון להקים אי מלאכותי עם שדה תעופה לידו שעליו תוקם שכונת מגורים, יש משקיעים בעולם שמוכנים לבצע את זה. אבל נבצע תסקיר סביבתי ואם הוא יהיה חיובי ניתן יהיה לקדם את זה".

 

לוסטיג שמתנגדת לרעיון הגיבה בתגובה, "אני בטוחה שתסקירים סביבתיים יצביעו על נזקים כבדים. אני מרגישה היום שחלק גדול משמורות הטבע שלנו בסכנה. לשר להגנת הסביבה יש היבטים תכנוניים ואני חושבת שגם כאן יש הרבה פתרונות. אנחנו לא צריכים לקחת שטחים חדשים לבנייה, יש פתרונות של מבנים ישנים והגיע הזמן להפסיק להסתכל על הכל בעיניים כלכליות. בואו לא נחכה עוד".

 

 

עדי לוסטיג עדי לוסטיג צילום: נמרוד גליקמן

 

עמאש מורד פתחי, ראש המועצה המקומית ג'אסר א' זרקא התייחס לאפליה לדבריו בין הישוב אותו הוא מנהל לבין הישובים היהודים הסמוכים, "אנחנו רוצים ואוהבים לדבר על עניין הקיימות, אבל בג'יסר א' זרקא האנשים התיישבו לפני שנושא הקיימות עלה לסדר היום. אנחנו מאד קרובים לים והחיים שלנו היו קרובים לים אך לצערנו הרב החוקים מכריעים אותנו. כל תוכנית חדשה מבטלת את הקידום של ג'יסר. יש כמה תוכניות שמתקיימות שהן רחוקות מהחוף התוכנית הראשונה מדברת על גן לאומי והשניה לבית מלון אבל אני חושש שהן יבוטלו לפני שנוציא אותו לפועל. לידנו אנחנו רואים את קיסריה ומעגן מיכאל מתפתחים ובונים, לג'יסר לא מותר לבנות ואין לי הסבר לכך. אנחנו ישוב מאד חלש ועני שלא מנצל את משאבי הטבע. כל השנים שמרו על החוף ועל הנחל ולא הרסו אותם אבל הישוב לא מתקדם".

 

 

 

אדר' אבישי קימלדורף, סמנכ"ל תכנון, חברת שיכון ובינוי התייחס להיבט הבניה מהצד היזמי, "אנחנו לא נכנסים לפרויקטים שנמצאים על חוף הים או פרויקטים שנמצאים באזור לא בנוי כאסטרטגיה של החברה. אישרנו למשל תוכנית בחוף לפרויקט בבת ים שנמצא בלב האזור העירוני בסביבה החופית. פיתחנו מודל להריסת השיכונים הקיימים ובניית פרויקט שמשלב מגורים מלונאות ומסחר, זה יקח אותו למקום שמתאים יותר לסביבה הימית. הסביבה החופית לא נגמרת ב-300 מטר. גם פרויקטים שנמצאים שלא בקו הראשון אנחנו מכניסים מוטיבים של צמחיה וסביבה וחומרים מתאימים".

 

קימלדורף דיבר על הסביבה החופית גם מנקודת המבט של תפקידו הקודם כמהנדס עיריית חדרה, "בחדרה הקימו מתקן התפלה שמוקם בתוך תחנת הכוח ומשתמש בתשתית קיימת אבל לצערי יש מתקנים אחרים שלא מבוצעים כך וגוזלים פיסות חוף מהציבור. יש לחצים אדירים שמופעלים, התזה הייתה להרחיק את מתקן הגז לתוך הים, בשלב זבו קידמו את התוכנית חברות הגז היו לחצים ולשמחתי הרשויות עמדו איתן ובסוף אושר טיפול ימי. זה מאבק שצלח אבל יש לא מעט מאבקים אחרים לא מצליחים".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x