מחטף החטיבה להתיישבות: החוק שונה ברגע האחרון מבלי לעדכן את חברי ועדת החוקה
החוק שיזם ח"כ בצלאל סמוטריץ היה אמור ליצור בלמים ואיזונים בהתנהלותה של החטיבה להתיישבות וכן מנגנוני שקיפות בנושא התקציב, אך הנוסח החדש מעניק לחטיבה סמכויות נרחבות ולא מחייב אותה במתן דין וחשבון לממשלה; הדיון בחוק התנהל הבוקר בניגוד לבקשת מבקר המדינה; סמוטריץ': "אגיש תלונה במשטרה נגד המבקר"
החוק שיזם ח"כ בצלאל סמוטריץ להסדרת החטיבה להתיישבות ואשר אושר בקריאה ראשונה, עבר שינוי רגע לפני דיון שתוכנן היום בוועדת החוקה להכנת החוק לקריאה שנייה ושלישית. השינויים בנוסח החוק לא הובאו לידיעת חברי הוועדה אלא בשעות הלילה, כאשר אחד מחברי הוועדה ערך שיחות טלפון עם יתר חברי הקואליציה וכך נודע להם השינוי.
אחד השינויים בחוק כולל החלפת המילה "להטיל" במילה "להאציל". על פניו נראה הדבר כמו שינוי קל, אך מבחינה משפטית הוא מאפשר למעשה העברת סמכויות מלאה בשורה של נושאים לחטיבה להתיישבות, במקום ליצור מנגנוני פיקוח של הממשלה עליה. בנוסף, לא הוכנסה שום התייחסות לשקיפות או הטלת פיקוח על החטיבה להתיישבות.
הדיון היום התקיים חרף מכתבו של מבקר המדינה לראש הממשלה ולוועדה בו ביקש שלא לקיים את הדיון בחוק עד לפרסום דו"ח שרדו שבו ממצאים קשים על החטיבה להתיישבות והתנהלותה.
המשנה ליועמ"ש לממשלה, דינה זילבר, שכתבה חוות דעת חמורה בעניין התנהלות החטיבה התייחסה לעניין בוועדה ואמרה כי נוסח החוק החדש לא תואם עם משרדי הממשלה הרלוונטיים ומשרדה לא עודכן בנושא. יו"ר הוועדה, ניסן סלומינסקי, הודיע כי בהמשך לדיון היום, מחר יעלה החוק להצבעה בוועדה. אולם כעת בשל התנגדות רחבה בקואליציה, מחר תתכנס הנהלת הקואליציה לדון בנושא ולקבל החלטה האם ניתן לקיים הצבעה בחוק.
- התקציב מתקרב למליאת הכנסת - ביחד עם החטיבה להתיישבות
- הצבעה סוערת על החטיבה להתיישבות; שפיר: "החטיבה מזרימה כסף ישירות לבית היהודי"
- יש עתיד פוצצה דיון בוועדת השקיפות: "שבוז'י יחשוף את ההסכם עם הבית היהודי"
במהלך הדיון הביע גם היועץ המשפטי של הוועדה, אלעזר שטרן,הסתייגות מהצעת החוק. לדבריו בהצעה לא מובאים לידי ביטוי הסדרתם של כללי מנהל תקין ושקיפות "שיש להחלים כפי שהם חלים על משרדי ממשלה ועל המדינה. אך נכון הוא שהיבטים אלה יעוגנו בחקיקה ויש מקום לקבוע אותם בצורה מפורשת".
סלומינסקי ביקש מיועצה המשפטי של שרת המשפטים איילת שקד לתת מענה בעניין זה, אך זה השיב רק כי "בימים אלה אנחנו עובדים על עבודת מטה בנושא השקיפות בלבד", ואף שעבודת המטה טרם הסתיימה המליץ בכל זאת לקדם את חקיקת החוק. לכך השיב היועמ"ש שוב כי "אנחנו מדברים על שורת כללי מנהל תקין אחרים שאתם לא עוסקים בהם".
סמוטריץ' נגד המבקר
ח"כ סמוטריץ' הגיב למכתבו של המבקר ואמר כי בכוונתו להגיש נגדו תלונה במשטרה על הדלפת מידע מתוך טיוטת הדו"ח שערך: "נגיש תלונה למשטרה ונבחן מי הסמיך את המבקר להדליף חלקים מהדו"ח שלו לתקשורת. המבוקרים שהדו"ח מופנה כלפיהם טרם ניתנה להם האפשרות להציג את עמדתם. אני סמוך ובטוח שהמבקר יערוך להם את השימוע בנפש חפצה, ואני בטוח שהטיוטה לא תהיה דומה לדו"ח הסופי". עוד הוסיף סמוטריץ' כי "המכתב של המבקר הוא צעד חסר תקדים של התערבות בעבודת הכנסת. אני חושב שהמבקר פגע בעצמאותה של הכנסת וכבודה, וחובתנו כחברי כנסת לעמוד על משמר עצמאותה של הכנסת ולדחות ניסיונות התערבות כאלה".
במכתב ששלח מבקר המדינה לנתניהו ולוועדת החוק הוא מכנה את קידום החוק להסדרת מעמדה של החטיבה להתיישבות כ"כשל חמור בסדרי משילות". במכתב שהעביר שטח בפניו את מורת הרוח שלו בנוגע לקידום הצעת החוק, זאת בזמן שוועדת מנכ"לים שמונתה כדי לבחון את נושא הסדרת החטיבה להתיישבות טרם סיימה את עבודתה.
כזכור לפני כמעט שנה פירסמה המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, דינה זילבר, חוות דעת קשה בנוגע להתנהלות החטיבה להתיישבות אשר אינה זוכה לשקיפות ותנועות הכספים כמו גם פעילותה אינה מוסדרת ואינה גלויה. כך מועברים כספים רבים, כפי שעלה בשורה של תחקירים ופרסומים, להתנחלויות ולעמותות המזוהות לכאורה לבית היהודי.
במכתבו כותב המבקר כי העביר בתחילת נובמבר טיוטת דוח ביקורת שערך בנושא לעיונו של שר החקלאות אורי אריאל ובה ממצאים בעייתיים הנוגעים לחלוקת תמיכות לגרעינים עירוניים - כפי שכבר נחשף מדובר בגריעינים עירוניים המזוהים עם המפלגה במקומות כמו רמת אביב למשל. עוד כותב המבקר כי טיוטת הדו"ח מעלה כי "מקורבים פוליטיים של השר אריאל היו מעורבים בקביעת אמות המידה ובאופן הקצאת התקציבים".
המבקר מציין את חוות הדעת של זילבר שקבעה כי יש לעצור לאלתר את התנהלות החטיבה כפי שפעלה עד כה בכל הנוגע לחלוקת התמיכות וקבעה כי יש להתקשר באמצעות מכרזים עם הגופים העובדים עמה. כאמור בהמשך לחוות הדעת הוקדמה ועדת הכמנכ"לים שטרם סיימה את עבודתה ועליה לגבש הצעת מחליטים לאישור הממשלה בהתאם לחוות הדעת. למרות זאת, מקדמת הכנסת בימים אלה את החוק של סמוטריץ' להסדרת מעמד החטיבה ובו בין היתר ביטול הצורך בהתקשרות בדרך של מכרזים בין הממשלה לחטיבה. לאור קידום הצעת החוק בכנסת הוציא גם היועץ המשפטי לממשלה חוות דעת המתנגדת לקידום החוק אך זה קודם למרות זאת. כאמור לפיכך קודם המבקר כי "השתשלשות האירועים בנושא זה מעידה על חשש לכשל שילטוני חמור בסדרי משילות", אך המבקר נמנע מלייעץ או להורות לראש הממשלה מה לעשות וכותב כי הוא "מוצא לנכון" להפנות את תשומת לבו של ראש הממשלה לנושא בטרם יאושר החוק בקריאה שניה ושלישית.
מדי שנה מתוקצבת החטיבה להתיישבות בקצת יותר מ-50 מיליון שקלים, אך מסיימת את השנה כשהתקציב מנופח במאות אחוזים, כך למשל בשנה האחרונה סיימה כשהתקציב עומד על קרוב לחצי מיליארד שקלים. הנוהל הוא שהממשלה מעבירה במשך השנה ומדי שנה, כספים רבים באישור ועדת הכספים, למטרות שונות, רבות מהן נעשות בהתנחלויות.