$
שיזף רפאלי
ד"ר שיזף רפאלי פרופ' רפאלי הוא ראש המרכז לחקר האינטרנט באוניברסיטת חיפה לכל הטורים של ד"ר שיזף רפאלי

איך ללמד את דוקטור סוס מדע?

והאם רעיונות גדולים דורשים שפה עשירה?

שיזף רפאלי 07:2203.12.15
ספרי מדע פופולרי הולכים ונעשים פופולריים עוד יותר. וזה טוב. הפופולריזציה מבורכת. היא מביאה את המדע אל הפִּיפּל. היא מנגישה את כללי המשחק של העולם עבור כולם.

 

כותב יצירתי במיוחד בתחום המדע הפופולרי הוא רנדל מונרו, יוצר קומיקס הקאלט החנוני־סאטיריxkcd. xkcd אהוב זה שנים על עובדי הייטק וחובבי מדע ואייקוני תרבות חנוניים. מונרו מראה שם איך איורים של דמויות "אנשי גפרורים" פשוטות וקו אמנותי שמזכיר קשקושי מחברת בשיעור משעמם בחטיבת הביניים יכולים לשמש בהצגת מושגים מדעיים מורכבים, דקויות פילוסופיות וגוני רגש נוגעים ללב.

 

השבוע מונרו יוצא למסע יומרני עוד יותר, שבו הוא מטפס על פסגות גבוהות עוד יותר, ובעזרת אמצעי ביטוי עוד יותר פשוטים ונמוכי מצב.

 

רנדל מונרו רנדל מונרו צילום: ויקיפדיה

 

ספרו הראשון של מונרו, "What If", יצא לאור בשנה שעברה, ואף הוזכר במדור זה. בספר הוא שאל שאלות מוזרות כגון "מה יקרה אם יטילו כדור בייסבול במהירות המתקרבת למהירות האור", והפגין וירטואוזיות חישובית בתשובות מקוריות לשאלות מתבקשות יותר. הספר היה הצלחה אדירה. כמיליון עותקים נמכרו בתוך חודשים. פחות משנה אחר כך מונרו מוציא ספר שני באותה סוגה. הפעם הוא גם נותן יותר דרור לחוש ההומור וליצירתיות, ומתכופף נמוך עוד יותר, כדי לגעת בשיאים יותר גבוהים.

 

הספר "Thing Explainer" (ובתרגום חופשי לשמו המלא: "המסבירן: דברים מסובכים במילים פשוטות") מבטיח ללמד את הרעיונות המורכבים ביותר באמצעות ציורים פשוטים במיוחד ואוצר מילים מוגבל להפליא: רשימת 1,000 המילים הפשוטות ביותר בשפה האנגלית. דוקטור סוס של מכניקת הקוואנטים.

 

השפה הפשוטה לא מרסנת את רוחב יריעת הנושאים. מונרו מדבר על הספקטרום האלקטרומגנטי, תקשורת הסלולר, התא הביולוגי והגיאולוגיה של לוחות טקטוניים. הכל, בלי לחרוג מכללי האתגר.

 

אפילו המילה "אלף" כבר מתוחכמת מדי לדידו, ולכן הוא כותב במבוא (שנקרא "הדף עם המילים שלפני כל המילים האחרות") שהספר ישתמש רק במילים מתוך רשימת "עשר מאות" המילים הנפוצות בשפה. פרק נפרד מיוחד לרשימה עצמה ולאופן גיבושה.

 

מונרו גם העלה אתר שאפשר להקליד בו טקסטים באנגלית, והוא יזהה אוטומטית את המילים המורכבות מדי (כתובתו: http://xkcd.com/simplewriter). אני מרשה לעצמי להתנבא שהז'אנר ייהפך לשם דבר. לא רק שהוא קולע לאופנת הנגשת המדע והטכנולוגיה, נראה שעצם ההפשטה של השפה נופלת על אוזניים כמהות.

 

מסע הפרסום לספר כלל כתיבת פרק מיוחד למגזין "הניו יורקר", שמוקדש לתורת היחסות הכללית ולאביה, שמכונה שם "הדוקטור לחלל". אפשר לקרוא את הפרק כאן: http://bit.ly/xkcd-newyorker, ולהתפעל מהרגעים שבהם מונרו מסביר איך פיזיקאים חישבו את עיקום הזמן והמרחב סביב השמש, בלי להתקדם מעבר לאוצר המילים של כיתה בי"ת.

 

בהמלצה שביל גייטס פרסם לספר, כתב מייסד מיקרוסופט שהבנה אמיתית של נושא נבחנת ביכולת להסביר אותו בפשטות. מי שלא יודע להסביר פשוט, פשוט לא מבין. והמתנגדים למגמה, אלה שהעגה המדעית יקרה להם ואוצר נרחב של מילים מורכבות הוא בעיניהם תנאי קבלה למועדון ה"מבינים" – בואו נראה כמה טוב הם יצליחו להסביר את עמדתם.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x