שטייניץ: "נמשיך לקדם את ייצוא הגז. אם לא למצרים - למדינות אחרות"
שר האנרגיה מנסה לשדר עסקים כרגיל לאחר הודעתו של שר הנפט המצרי כי מדינתו תפסיק לייבא גז בעקבות פרסום פסק הבוררות שקבע כי על מצרים לשלם לחברת החשמל 1.8 מיליארד דולר - הודעה שעלולה לסכן את מתווה הגז שנסמך על ייצוא למצרים וירדן
"מדינת ישראל חייבת להגיע לפיתוח מהיר של שדות הגז שהתגלו, על מנת להשיג סוף סוף רמה סבירה של ביטחון אנרגטי. לכן נמשיך בקידום אפשרויות הייצוא, לא רק למצרים, אלא גם למדינות נוספות באזור, כגון ירדן, יוון וטורקיה, ואף למדינות מערב אירופה". כך אמר לפני שעה קלה שר האנרגיה, יובל שטייניץ, בהתייחסו להודעת שר הנפט המצרי על הקפאת המגעים לייבוא גז ישראלי למצרים.
- ראש המועצה לביטחון לאומי: "ארגוני הטרור ניסו לפגוע במאגר תמר - והחטיאו"
- חברת החשמל תפוצה ב-1.76 מיליארד דולר בגין פיצוץ צינור הגז המצרי
- מלכוד הגז הבא: האינטרסים המנוגדים של דלק ונובל
שטייניץ הוסיף כי מדינת ישראל מייחסת חשיבות רבה למכלול הקשרים הביטחוניים, והאנרגטיים עם מצרים, ומקווה ש"בזכות היחסים הבילטרליים הקרובים, ניתן יהיה להמשיך ולנוע קדימה בנושא הגז כבר במהלך התקופה הקרובה".
מוקדם יותר היום (א') דיווח בלומברג כי שר הנפט המצרי הודיע על הקפאת כל המגעים לייבוא גז למצרים. ההוראה ניתנה לאחר שמצרים הפסידה בבוררות בין חברות הגז הלאומיות המצריות לבין חברת החשמל בישראל. הודעת השר המצרי הגיעה בעקבות פירסום פסק הבוררות הבינלאומי כי חברת החשמל תקבל פיצוי על סך 1.76 מיליארד דולר בגין פיצוץ צינור הגז המצרי בתחילת 2011. החברות שאמורות לפצות את חברת החשמל הן חברות החשמל המצריות EGAS ו-EGPC. התשלום יועבר במנגנון שייקבע בעתיד תוך כדי קיזוז ההוצאות המשפטיות שנרשמו ב-4 השנים האחרונות. פסק הבוררות ניתן בלשכת המסחר הבינלאומית (ICC) בפני צוות של 3 שופטים ובדלתיים סגורות.
במידה וההוראה של שר הנפט המצרי אכן נכונה, מדובר במכה למתווה הגז שכל כולו נשען על הנימוק הביטחוני של ייצוא גז למצרים וירדן כפעולה בעלת משמעות גיאו פוליטית. ככל שזו תתייתר, מתווה הגז הממשלתי ייתקע לזמן בלתי ידוע. שותפויות תמר ולווייתן מחזיקות בשני מזכרי הבנות וחוזה אחד חתום לייצוא גז למצרים בהיקף של כ-45 מיליארד דולר. מחברת חשמל טרם התקבלה תגובה.
יחימוביץ': "עוד סטירת מציאות מצלצלת לראש הממשלה"
ח"כ שלי יחימוביץ הגיבה בנושא ואמרה כי אם הידיעה על מצרים נכוה ומצרים אכן עוצרת את ייבוא הגז מישראל בשל פסיקתו המוצדקת של בית המשפט הבינלאומי, "מדובר בעוד סטירת מציאות מצלצלת לרה"מ נתניהו ולחברות הגז שהוא מדבר מגרונן". יחימוביץ' הוסיפה: "זו האמת לאמיתה: מצריים אינה זקוקה לגז מישראל, יש לה כמויות אדירות של עתודות גז, וממילא היתה אמורה מכתחילה להיות רק תחנת מעבר לגז הישראלי בדרכו לאירופה. לכן היא לא משלמת כל מחיר על הודעה מסוג זה".
לדבריה, התנהלותו של נתניהו כל כך בלתי הגיונית בפרשה זו, עד ש"איש לא ישפשף את עיניו בתדהמה אם יתקשר לשר הנפט המצרי ויודיע לו כי חרף הפסיקה - ישראל מוכנה לוותר על 1.8 מליארד דולר שפסק בית הדין, רק כדי שנייצא דרכם את פרומיל הגז שלנו ולא נכעיס חלילה את נובל ואת תשובה".
בין 2008 ל-2011 סיפקה מצרים גז לחברת החשמל הישראלית באמצעות הצינור שהוקם בזמנו על ידי חברת EMG, שם החזיק יוסי מימן כ-21% באמצעות אמפל ומרחב. בתחילת 2011 אירעה הפיכה במצרים והפטרון של הסכם הגז, הנשיא לשעבר חוסני מובארק, הודח מתפקידו, מה שהוביל לסדרת פיצוצים שחיבלה בצנרת והפסיקה את זרימת הגז לישראל. עד רגע הפיצוץ סיפקו המצרים כ-40% מהביקוש המקומי לגז והיוו למעשה את התחרות היחידה לדלק ונובל אנרג'י, שסיפקו אז גז טבעי ממאגר "ים תטיס".