כחלון: "יישום הרפורמה בביטוחים הסיעודיים יידחה בשנה"
שר האוצר ויו"ר ההסתדרות הודיעו על הפשרה שאליה הגיעו ולפיה המדינה תישא בעלויות לגבי 2016 ויוקם צוות משותף שבתוך 90 יום ייתן מענה לשנים הבאות. עם זאת, כחלון טרם הסביר כיצד יעבוד מנגנון הסבסוד הזה. ניסנקורן: "לקחנו את הנושא הסיעודי ושמנו אותו במרכז"
שר האוצר משה כחלון וי"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן הציגו היום (ד') את הפשרה שהושגה אמש ביניהם בנושא הביטוחים הסיעודיים. בעקבות הפשרה הוסר איום השביתה הכללית במשק שעליו הכירזה ההסתדרות.
- אין שביתה: פשרה בין משרד האוצר וההסתדרות בעניין הביטוח הסיעודי
- ליצמן מתנגד לרפורמת הביטוח הסיעודי שסלינגר מקדמת
- ניסנקורן מאיים בהשבתה של המגזר הציבורי אם לא תינתן תוספת שכר
כחלון הודיע בתחילת ההודעה לתקשורת על דחייה בשנה נוספת של יישום הרפורמה של משרד האוצר בביטוחים הסיעודיים הקבוצתיים. "אנחנו מאמצים את התפיסה שלא ננטוש את הזקנים וההורים שלנו, כמו שהם לא נטשו אותנו. לכן קיבלנו החלטה בעצה אחת עם יו"ר ההסתדרות. לקחנו אחריות וביקשנו לדחות את כל נושא הרפורמה בביטוחים הסיעודיים הקבוצתיים בשנה", אמר כחלון.
לדבריו, "המדינה תישא בעלויות לגבי שנת 2016 ונקים צוות משותף שתוך 90 יום ייתן מענה לשנים הבאות. לא מקובל עלינו שאנשים מגיעים לגיל 60 ואומרים להם 'אתם לא מבוטחים'. לכן הקמנו את הצוות הזה, כולם יהיו מבוטחים כרגע, התנאים לא ייפגעו ולא תהיה עליה בפרמיות". עם זאת, כחלון טרם הסביר כיצד יעבוד מנגנון הסבסוד הזה.
לפיכך, בשנת 2016 המבוטחים בביטוח הסיעודי עדיין יוכלו לחדש את הפוליסות בתנאים הקיימים. כל מבוטח שהפוליסה שלו לא תחודש, יוכל להצטרף לפוליסה אחידה שתשווק על ידי קופות החולים. מבוטחים מעל גיל 60 יוכלו להצטרף לפוליסה של קופות החולים ללא חיתום רפואי ובתנאים של מבוטח רגיל, כלומר בלי להמתין תקופת אכשרה בת תשעה חודשים וללא פרמיה מוגדלת.
יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן הודה לשר האוצר כחלון והתייחס לדו"ח העוני שפורסם קודם לכן. "אנחנו רואים תמונה עגומה של עוני. לא רק שהעוני עלה, אלא גם שמימדי העוני גדלו. העניים נהיו עניים יותר. אנחנו צריכים למצוא פה מוצא. להגן על הפנסיה ועל הקשישים הסיעודיים ולא פחות לטפל בצד ההכנסות. השכר בישראל נמוך מדי. אנשים צריכים להרוויח יותר, הפערים רחבים מדי.
"ישבנו בימים האחרונים וחיפשנו סיכום פרקטי ואפקטיבי. סימכנו שלושה חלקים: ראשית, הביטוח הקולקטיבי. זה מיליון שכירים שמבוטחים בביטוח הקולקטיבי מכל תחומי המקצועות. מורים ופקידים ורופאים ועובדי צווארון כחול. הארכנו להם את הביטוח הקולקטיבי בעוד שנה, כי זה מכשיר נכון ולא צריך להרוג אותו אלא לפתור את הבעיות שלו ולהמיר אותו למכשיר יעיל יותר אבל לשמר אותו.
"לקחנו את האנשים שנפלטו מאז 2011 ואפשרנו להם להיכנס לקופות החולים ללא חיתום, ללא שום קנס בפרמיה או בתקופת אכשרה, וכפי שאמר שר האוצר המדינה תישא בעלות לשנת 2016 במטרה למצוא בהמשך פתרון ארוך טווח. ולבסוף, לקחנו את הנושא הסיעודי ושמנו אותו במרכז ובשלושת החודשים הקרובים נחפש ביחד פתרון ארוך טווח, בשביל שתהיה לנו בשורה אמיתית לפתרון הנושא ולא רק לטווח הקצר", אמר ניסנקורן.
כחלון וניסנקורן אמנם הציגו את הבטחותיהם אולם לא ענו לשאלות העיתונאים ולא הסבירו כיצד ייעשה סבסוד העלות למבוטחים המבוגרים שיצטרפו לביטוח הסיעודי של קופות החולים.
שורש העימות היה סביב הסוגיה נעוץ בהחלטת אגף שוק ההון לבטל את הפוליסות הקבוצתיות בביטוחי סיעוד דרכם חסכו כמיליון עובדים ששילמו פרמיה של כמה עשרות שקלים בודדים לאורך השנים. הוראת הביטול מגיעה לאחר שבאגף שוק ההון הגיעו למסקנה שלחברות הביטוח אין יכולת לעמוד בהתחייבויות שלהן למבוטחים וזאת לאור התארכות תוחלת החיים, התייקרות הטיפול בחולה הסיעודי והפרמיה הנמוכה שהמבוטחים משלמים.
הממונה על שוק ההון, דורית סלינגר, הציעה רפורמה בה המבוטחים המבוגרים יעברו להיות מכוסים בביטוח שנמצא בבעלות קופת החולים, אך בפרמיה גבוהה יותר ובכיסוי נמוך יותר. בהסתדרות גם זעמו על הכוונה לקצץ 20% מהפנסיה של היוצאים לגמלאות.
ח"כ איציק שמולי (המחנה הציוני) אמר בתגובה: "יש פער גדול בין האמירות הנחרצות של שר האוצר לבין פתרון ביניים של הקפאה שלא נותן מענה לקשישים הסיעודיים. כבר שלוש שנים שבחודש דצמבר מכריז האוצר על הבלוף של הקפאת הרפורמה ובחודש ינואר מתיר לחב' הביטוח להמשיך ולבטל פוליסות באופן חד צדדי".
"גם בלא שתיכנס הרפורמה לתוקף מותר יהיה לחברות הביטוח להמשיך ולבטל לקשישים את הביטוח הסיעודי ולזרוק אותם לרחוב פשוט כי שר האוצר לא הוציא הנחיה שתמנע מהם שימוש באותו סעיף קטלני שמתיר ביטול חד צדדי".