$
דעות

הייצור הסולארי בשל לשוק חופשי

כדי להגיע ליעדי ייצור החשמל מאנרגיה מתחדשת שקבעה הממשלה, יש לתת לשוק החופשי להשיג את התוצאות הרצויות, נוריד את התלות ברגולטור והעלות לציבור תפחת

יקי נוימן 07:3411.12.15

ענף ייצור חשמל מאנרגיה סולארית מתפשט בעולם במהירות מסחררת. מדינות רבות מעודדות מעבר מאסיבי לייצור חשמל במתקני אנרגיות מתחדשות. בישראל, רשות החשמל פרסמה לאחרונה הסדרה חדשה אשר צפויה להיכנס לתוקף בתחילת 2016, אשר קובעת תעריף המוצע ליזם עבור ייצור החשמל במחיר קרוב מאוד למחיר תחרותי אותו יוכלו לתת יזמים בעצמם לצרכן במתכונת של שוק חופשי.

 

יחד עם כמות השמש שיש בישראל, הנכונות של היזמים, הקרקעות והגגות, הפוטנציאל של שוק סולארי חופשי הוא בלתי מוגבל ואיתו היכולת של המדינה להגיע ליעדים שהציבה לקראת ההשתתפות בוועידת האקלים הבין-לאומית שתפתח בימים הקרובים בפריז.

 

תעריף החשמל בארץ מורכב משלושה מרכיבים: דמי מנהל מערכת, דמי הולכה וחלוקה ורכיב הייצור. עלות רכיב הייצור הינה 26.5 אגורות לכל קוט"ש והיא משתנה בין היתר בהתאם לעלויות הדלקים בעולם.

 

כאשר המדינה קובעת בהסדרה הסולארית החדשה מחיר של 27 אגורות, אותו היא תשלם ליזם סולארי על כל קילו-ואט שהוא ייצר, היא בפועל מעמידה את המחיר קרוב מאוד למחיר אותו היא גובה מהצרכן עבור רכיב יצור החשמל.

 

משמעות הדבר היא שאם ליזם הסולארי יכולת להקים את המתקנים על בסיס התשואות הנגזרות על פי התעריף החדש בהסדרה, אזי הוא יכול להתחרות במחיר של חברת החשמל. היזם הסולארי נמצא מרחק נגיעה ממחיר תחרותי שיפעל לטובת הצרכנים בתוך שוק חופשי.

  

אילוסטרציה אילוסטרציה צילום: חגי דקל

 

רשות החשמל, בקביעת התעריף בהסדרה החדשה, יצרה גשר כלכלי לקיום עסקאות למכירת חשמל סולארי בשוק החופשי או כפי שבענף הסולארי מכנים אותו "גריד פאריטי".

 

אז מה מונע מהמדינה לאפשר לענף הסולארי להתנהל בשוק חופשי? בשונה מתחנת כוח, מתקן סולארי אינו מסוגל לספק חשמל 100% מהזמן. הוא מסוגל לספק חשמל רק כשהשמש זורחת והוא אינו יכול להבטיח ללקוחות שלו יציבות, כיוון שהם תמיד יצטרכו גיבוי ממקום אחר.

 

איך פותרים את זה? שתי אפשרויות: שילוב מערכות אגירה סמוכות למתקן הסולארי שיאפשרו לו לווסת את החשמל לשעות השונות ביממה. לייצר ביום, לאגור, ולספק את החשמל לצרכנים גם בלילה. ההתפתחות הטכנולוגית כבר קיימת אך עדיין אינה כלכלית דיו.

 

אפשרות נוספת זמינה יותר מצויה ב"מונים החכמים" שיכולים לווסת את השימוש בחשמל באופן יעיל. לכל צרכן יהיו ריבוי מקורות חשמל. בשעות מסוימות המונה החכם ימנה חשמל ממקור אחד ובשעות אחרות הוא ימנה ממקור אחר. המונה החכם יבחר לו את האפשרות הזולה לכל זמן נתון.

 

על פי פרסומי רשות החשמל, חברת חשמל משלמת כיום 1.6 מיליארד ש"ח ליזמים סולאריים בשל ההסכמים איתם. את הכסף משלם כמובן הציבור כחלק מתעריף החשמל. לכשהמדינה תייצר מתווה של שוק חופשי, היא תצמצם את העלות לאזרח, היזם ישלם בעצמו לחברת חשמל על ההולכה ועל דמי ניהול המערכת ובמקביל יציע ללקוח מחיר תחרותי יותר.

 

על מנת להגיע ליעדי ייצור החשמל מאנרגיה מתחדשת שקבעה הממשלה, יש לתת לשוק החופשי להשיג את התוצאות הרצויות. כפועל יוצא, נוריד את התלות ברגולטור, לא יהיה צורך להמשיך ולסבסד ומכאן שהעלות לציבור תפחת, זאת בנוסף לרווח הסביבתי שנובע בין כה וכה מייצור חשמל סולארי.

 

הכותב הוא מנכ"ל חברת דוראל אנרגיה מתחדשת

בטל שלח
    לכל התגובות
    x