העלאת הריבית בוושינגטון לא קשורה לירושלים? תחשבו שוב
בבנק ישראל שידרו שהעלאת הריבית בארה"ב לא מחייבת מהלך זהה כאן - אבל ספק אם פלוג תהיה מוכנה לספוג פער ריביות של יותר מ-1% בין ישראל לכלכלה הגדולה בעולם
לראשונה זה עשור ואחרי חודשים ארוכים של ציפייה, נגולה האבן מעל ליבה של הכלכלה העולמית והריבית בארה"ב עלתה. נכון לכתיבת שורות אלו, התגובה של השווקים הפיננסים בעולם חריפה אך אינה מבשרת על חורבן כללי, כפי שצפו חלק מההערכות המוקדמות. מדדי המניות עולים, היורו מאבד גובה והאג"חים הממשלתיים האמריקאים מאבדים גובה אבל לא מתפרקים. עם זאת, לא ניתן להתעלם מכך שג'נט ילן והפדרל ריזרב הכניסו היום את הבנקים המרכזיים בעולם לסחרור. וכן, גם את בנק ישראל והנגידה קרנית פלוג.
כמו רובם המכריע של הכלכלנים בעולם - גם בכירי בנק ישראל לא הופתעו מהעלאת הריבית הערב בכלכלה הגדולה בעולם. בשבועות האחרונים, כמעט בכל כנס, ראיון או דיון בו השתתפו בכירי הבנק הישראלי - הם התייחסו באריכות להשלכות של העלאת הריבית הראשונה בארה"ב לראשונה מאז 2006 - על הכלכלה הישראלית. "העלאת הריבית בארה"ב לא בהכרח תגרור תגובה זהה בישראל", אמרה פלוג רק לפני מספר ימים. "אנחנו מעריכים שנהיה במדיניות מרחיבה תקופה ארוכה", הוסיפה הנגידה וחידדה את המסר העיקרי שהגיע אלינו מבכירי הבנק כי להחלטות בוושינגטון לוקח זמן לעבור את האוקינוס ולהגיע לירושלים.
אין עוררין על כך שהמסר שהועבר על ידי בכירי הבנק הישראלי והנגידה היה נכון, הכרחי וייתכן כי מנע פאניקה מיותרת בקרב המשקיעים וירידות חדות בשווקים. ואכן, העלאת הריבית היום של הפד מרמה מינימלית היא בעיקר סמלית. שינוי של 0.25% בגובה הריבית לא אמור להשפיע יותר מדי על שער הדולר, על המגמה בוול סטריט או על שוק איגרות החוב הממשלתיות. לפחות לא בשלב זה.
חשוב להבין כי מדובר פה בשלב ראשוני בלבד של מדיניות מוניטרית מצמצמת בכלכלה הגדולה בעולם. כאשר לפי רוב ההערכות, כולל אלו של הפד ב-2016 צפויות לנו העלאות ריבית נוספות - עד לרמה של לפחות 1.4% בסוף השנה, כשהאופטימיים עומדים על תחזית של יותר 2% בסוף השנה.
אז נכון שהעלאת הריבית היום של הפד לא תגרור תגובה מיידית של בנק ישראל כבר בהחלטת הריבית הקרובה בסוף החודש. מה גם, המדד השלילי שפורסם אתמול מרחיק את העלאת הריבית בישראל. אולם, אין כל ספק כי ישראל לא יכולה להשלים עם פער ריביות של 1% או יותר מול הכלכלה הגדולה בעולם. ולכן, כמה שלא ינסו בכירי בנק ישראל לנתק קשר בינים לבין הפד - גלגל הלחץ של מדיניות מוניטרית מצמצמת כבר הגיע לפתחו של בנק ישראל.