מנהל הטכנולוגיות של אמזון חי בענן
ראיון עבודה מהיר עם ד"ר וורנר ווגלס, מנהל הטכנולוגיות של אמזון, הנחשב לאחד ממדעני המחשב המובילים בעולם ומוביל את אימפריית שירותי מחשוב הענן של אמזון
1. איך עברו על אמזון סייבר מאנדיי וכל עונת הקניות האחרונה?
"פעם אחד האתגרים הגדולים באמזון היה לתכנן את הקיבולת לשיאים כאלה. אם לא היתה לך קיבולת מספקת והיו מגיעים לאתר יותר מדי משתמשים, השירות היה לא אמין והלקוחות היו נפגעים. מצד שני, אם היית קונה יותר מדי חומרה, סמנכ"ל הכספים לא היה מרוצה. זה היה סיוט. בימינו האתר יושב על AWS (פלטפורמת מחשוב הענן של אמזון). אנחנו יכולים להגדיל את הקיבולת כשהלקוחות זורמים לאתר, ובלילה, כשיש פחות לקוחות, להקטין אותה. כך שזה הרבה פחות מלחיץ. יש לנו קיבולת כמעט בלתי מוגבלת בקצות האצבעות".
2. נהוג לחשוב על הרשת כמבוזרת, כלא שייכת לאף אחד. אבל למעשה חלק ניכר מהאתרים והשירותים שאנחנו משתמשים בהם יושבים על השרתים של אמזון. אפילו מדברים על שירותי הענן שלכם כעל מונופול, cloudopoly.
"אני חושב שאנחנו מצליחים לאפשר ללקוחות שלנו להציע ללקוחות שלהם יכולות יישומיות שהם לעולם לא היו יכולים להציע אם הם היו צריכים להחזיק את הקיבולת בעצמם. לאבטחה ולאמינות של הענן של אמזון יש עליונות על כל מה שאפשר להשיג באמצעות תשתית מקומית. ונכון שאנחנו די מצליחים, ויש יותר ממיליון חברות שמשתמשות בפלטפורמה שלנו. אבל זה אף פעם לא יהיה שוק שבו המנצח לוקח הכל. אנחנו נמצאים בימים המוקדמים של שוק הענן, ויהיו בו כמה שחקנים גלובליים שיצליחו בשוק הזה וגם שחקני נישה".
3. כתבת תחקיר של "ניו יורק טיימס" תיארה את אמזון כמקום עבודה שגם עובדי הצווארון הלבן יוצאים ממנו חבולים.
"אני לחלוטין לא מסכים עם זה. אני לא זיהיתי את עצמי או את החברה בכתבה הזאת. אם הכתבה היתה מתארת את האמת, אני לא הייתי עובד בחברה כזאת".
4. ומה לגבי עובדי מרכזי השילוח של אמזון? אתם כבר מתחילים להחליף אותם ברובוטים.
"בדיוק שכרנו 100 אלף עובדים זמניים שיעזרו במחסנים בעונת החגים. וכן, לרובוטים יש תפקיד הולך וגדל במחסנים שלנו, אבל הם בעיקר מבצעים את החלק הקשה של העבודה. כיום העובדים שלנו לא צריכים ללכת מרחקים ארוכים כדי לאסוף דברים, מפני שהרובוטים מביאים אליהם את המדפים עם המוצרים. כלומר הרובוטים עוזרים ליצור סביבת עבודה בריאה וטובה יותר. טכנולוגיה תמיד פגעה בעסקים. המקרר שיש לך בבית הרג את מקצוע חלוקת הקרח. מקומות העבודה פשוט עברו לענף אחר. ואנחנו רואים את זה בהרבה מהחברות שמשתמשות בשירותי הענן שלנו. בעבר מנהלי מאגרי המידע באמת היו צריכים לנהל את המאגרים. כיום הם ארכיטקטים של מידע, שעוזרים ליחידות העסקיות בארגון להשתמש במאגרי המידע באופן יותר אפקטיבי".
5. איפה עומדת כיום הפעילות שלכם בישראל?
"קנינו את אנפורנה לאבס, שמייצרת שבבים; יש לנו בישראל מרכז מו"פ שמפתח מגוון טכנולוגיות, כולל פריים אייר, תוכנית המשלוחים באמצעות רחפנים; וגם לחטיבת מחשוב הענן AWS יש משרדים בישראל. לכל אלה אנחנו מגייסים בשנה וחצי הקרובות עוד מאה עובדים".
6. במבט לעתיד, מה הטכנולוגיות שמלהיבות אותך?
"אחד התחומים שללא ספק מתפוצצים כרגע הוא האינטרנט של הדברים. יש את הצד הצרכני, של אוטומטיזציה של הבית שלך, אבל יש גם עוד אינטרנט של הדברים, למשל של חברת טאטא, שמתקינה חיישנים על כל המשאיות שלה בהודו, או חברת של שמתקינה חיישנים בכל בארות הנפט שלה בעולם, או ג'נרל אלקטריק, שעושה זאת בכל טורבינות הרוח. וכל המידע הזה זורם לענן, שם הוא מנותח ויכול לשפר את היעילות. פיליפס, למשל, בנתה מוצר שנקרא citytouch, שהיא כבר פרסה בכמה ערים ושבמסגרתו תאורת הרחוב עוברת לנורות LED שבכל אחת מהן יש גם מודם; הוא מעביר מידע לאתר מרכזי שרץ על AWS, נותן לחברה תמונה רחבה של יעילות האנרגיה ומאפשר לה לשלוט בנורות: להפוך אותן לבהירות יותר או בהירות פחות, לשנות את הצבע שלהן. זה מאפשר לעיריות שליטה חסרת תקדים בתאורה בעיר".
7. לקינוח, ראיתי הרצאות שלך שבהן לבשת חולצות של הראמונס, אליס אין צ'יינס, טייסטו. זו הצהרת אופנה או שאתה מאוד אוהב מוזיקה?
"יש לי ארון מלא חולצות כאלה, ואני אוהב מוזיקה גדול. ואגב, amazon music הוא שירות מעולה, שבו אפשר לרכוש קובצי MP3 ללא הגנת DRM (ניהול זכויות דיגיטלי)!".