$
בארץ

החטיבה להתיישבות העבירה רק 10% מתקציבה ב־2014 לדרום

לפני נתוני מרכז מולד, החטיבה, שמטרתה לתמוך בהתיישבות כפרית ברחבי הארץ, העבירה להתנחלויות פי שישה מלרשויות בעוטף עזה לאחר מבצע צוק איתן. ההתנחלויות קיבלו פי עשרה מהדרום גם בסעיף ההתמודדות האזרחית עם השלכות המבצע

רוני זינגר 06:4321.12.15

בשנה שלאחר מבצע צוק איתן העבירה החטיבה להתיישבות להתנחלויות תמיכה גבוהה כמעט פי שניים מלרשויות הדרום והצפון גם יחד, כך עולה מנתוני מרכז מולד. החטיבה, שהוקמה במטרה לתמוך בהתיישבות הכפרית בכל הארץ, השקיעה 65% מתקציבה ב־78 הרשויות המקומיות שבהתנחלויות, אך רק 10% עבור 82 הרשויות בדרום. 152 הרשויות בצפון זכו ל־25%.

 

המועצות שזכו לסכומים הגבוהים ביותר הן המועצה האזורית מטה בנימין (כ־29 מיליון שקל), המועצה האזורית שומרון (כ־18 מיליון שקל) והמועצה האזורית הר חברון (כ־11 מיליון שקל). לשם השוואה, המועצה האזורית חוף אשקלון קיבלה 401 אלף שקל בלבד.

 

תקציבה השנתי של החטיבה עומד על כ־58 מיליון שקל, אך הוא תופח במהלך השנה בשל הסכמים קואליציוניים ופרויקטים שונים, וב־2014 עמד בסופו של דבר על 864 מיליון שקל.

 

 

בדיוני ועדת הכספים בכנסת טען ח"כ בצלאל סמוטריץ׳ מהבית היהודי שהכסף מסייע גם ליישובי עוטף עזה, ואף נהנה לרוב מתמיכתו של ראש המועצה האזורית אשכול לשעבר וחבר הכנסת כיום מיש עתיד חיים ילין. עם זאת, לפי הנתונים החדשים, החטיבה השקיעה כ־1,496 שקל בכל תושב בהר חברון לעומת 26 שקל בלבד בכל תושב בחוף אשקלון.

 

מעכבת העברות כספים לדרום בשל האיומים לחסלה

 

תושבי ההתנחלויות נהנו גם ממימון רב הרבה יותר עבור "החוסן האזרחי", אף שבאותה שנה סבלו תושבי עוטף עזה מהשלכות מבצע צוק איתן. המועצות האזוריות בשטחים זכו לתמיכה של 13.5 מיליון שקל בסעיף "פעולות חברה וקליטה", ואילו המועצות בעוטף עזה זכו לתמיכה של 1.3 מיליון שקל בלבד.

 

 צילום: עמית שאבי

החטיבה גם מעכבת את חלוקת הכספים שהקצתה המדינה ליישובי עוטף עזה בעקבות צוק איתן. החטיבה טוענת שלא תוכל לחלק את הכספים בשל האיומים לסגור אותה. זאת, בעיקר בעקבות המלצתה של המשנה ליועמ"ש דינה זילבר לחדול ממימון החטיבה בשל חוסר שקיפות, ואף כינתה אותה "אזור דמדומים ממשלתי".

 

בניסיון לשפר את תדמיתה התקשרה החטיבה עם חברת ההפקות אליס תקשורת בלא מכרז. החברה הפיקה תוכנית בת 50 דקות על פעילות החטיבה, בהנחיית המגישה אפרת רייטן. גם חברת יחסי הציבור "עושים עניין" המשיכה לספק את שירותיה ללא מכרז למשך שלושה חודשים אחרי שסיימה את התקשרותה עם החטיבה ותמורת 72.5 אלף שקל. בסך הכל, ב־2014 הגישה החטיבה למשרד האוצר 54 בקשות להתקשרויות בפטור ממכרז.

 

בשנים 2011–2014 העבירה החטיבה 625 אלף שקל מקופת המדינה לטובת יחסי ציבור, פי 1.5 מהתמיכה שהעבירה למועצת חוף אשקלון אחרי צוק איתן.

 

שני שלישים מתקציב גרעיני ההתיישבות - לבית היהודי

 

לפי התחקיר, 30 מיליון שקל מתוך 45 מיליון שקל שהקצתה החטיבה מתקציב המדינה לתמיכה בגרעיני התיישבות, הועברו לגרעיני התיישבות תורניים המזוהים עם מפלגת הבית היהודי.

 

מרכזת התחקירים של מרכז מולד ליאת שלזינגר אמרה: "האפליה הברורה של יישובי הדרום, שהיו זקוקים לתמיכת המדינה אחרי מבצע צוק איתן, חושפת כי הייעוד האמיתי של החטיבה להתיישבות הוא מימון ההתנחלויות ובעלי ברית פוליטיים של הבית היהודי על חשבון הפריפריה".

 

יו"ר החטיבה להתיישבות גאל גרינוולד מסר: ״נכנסתי לתפקידי החדש לפני כחודש וחצי. אבקש מספר ימים ללמוד את הנתונים והסיבות לאופן החלוקה".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x