פרשנות
שביתה רק תחזק את עמדת כחלון
הנזק למשק לא יהיה משמעותי, אבל הביקורת הציבורית תשים את יד האוצר על העליונה
נוח, כחלון, נוח. אין לך סיבה למהר. למעשה, לסיים את המשא ומתן על תוספת השכר לעובדי המגזר הציבורי לפני שההסתדרות תצא לשביתה זו טעות מבחינתך. תוכל להשיג יותר אחרי כמה ימי שביתה. זה אולי נשמע קצת מוזר, כי אחרי כמה ימי שביתה דווקא הצד של העובדים הוא זה שאמור להיות עם היד על העליונה, אבל בכלל לא בטוח שזה המצב במקרה הנוכחי.
מאז 2011 נוצר בהסתדרות מדד לשביתות גדולות כמו זו שניסנקורן מתכנן מחר. למדד אפשר לקרוא מדד עיני, על שם היו"ר הקודם, והוא נוצר במהלך משא ומתן עם האוצר והמעסיקים הפרטיים על שיפור תנאי עובדי הקבלן. אז, חודשים ספורים אחרי המחאה החברתית ותוך מטרייה של לגיטימיות ציבורית במאבק שלו, הכריז עיני על שביתה בכלל המשק כאקט של סולידריות עם עובדי הקבלן. על פניו אפשר היה לחשוב שעיני ירגיש שיש לו כרטיס פתוח לשביתה ארוכה וכואבת, אבל בשיחות הסגורות הוא אמר שלהערכתו המקסימום שהוא יצליח להחזיק את השביתה לפני שלכולם יימאס - גם לעובדים שלא מקבלים שכר על ימי השביתה וגם לציבור שסובל ממנה - זה שלושה או ארבעה ימים.
על פי מדד עיני, לניסנקורן יש לכל היותר יומיים, אולי שלושה בלחץ, של שביתה. עובדי המגזר הציבורי הם לא עובדי קבלן, ולניסנקורן יהיה קשה מאוד להסביר מדוע הוא דואג לא רק לאלו מהם שמשתכרים שכר נמוך, אלא גם לאלו שמשתכרים שכר מאוד גבוה, ובמקביל מתנגד לכל ניסיון של האוצר לקבוע מראש את הדיפרנציאליות של חלוקת העוגה
בין העובדים.
ככל שזה כואב יותר זה קצר יותר
אין מה לפחד מיומיים של שביתה. הנזק למשק לא יהיה גדול מדי, פשוט משום שערימת הניירות שמחכה לטיפול ביומיים הללו תטופל מיד לאחר מכן. אז נכון, לניסנקורן יש כלים להכאיב מאוד, לדוגמה להשבית את נתב"ג לזמן ארוך, אבל עיצומים במקום הקדוש ביותר לישראלי הממוצע רק יזרזו את הקץ על השביתה של ההסתדרות.
אחרי יומיים שכאלו, כשניסנקורן וההסתדרות יתחילו לספוג ביקורת קשה מהציבור, דווקא היד של כחלון תהיה על העליונה. אז הוא יוכל לדרוש לא רק קביעה מראש של הדיפרנציאליות, אלא גם מימוש של חלק מהדרישות הראשוניות של האוצר לשינוי מערכת יחסי העבודה במגזר הציבורי. האינטרס של כחלון הוא לתת לניסנקורן לממש את איום השביתה.