פלוג חוששת ליציבות, כחלון חושש מהבוחרים והמלצות ועדת שטרום מדממות
דו"ח הביניים של הוועדה להגברת התחרות בבנקים צפוי להתפרסם בימים הקרובים, אך כמה מחלוקות עדיין עומדות בינו לבין הדו"ח הסופי. המחנות השונים כבר בונים את האליבי למקרה שההמלצות יתמסמסו, כשהבנקים בצד מחזיקים אצבעות שזה מה שיקרה
שבוע חלף ממסיבת העיתונאים שבה הוצגו המלצות הביניים של הוועדה להגברת התחרותיות במערכת הבנקאית, ודו"ח הביניים עצמו טרם פורסם. על פי יושב ראש הוועדה דרור שטרום, הדו"ח אמור להתפרסם בימים הקרובים, ואז גם ייקבע לוח הזמנים הרשמי לשימוע הציבורי, ובהמשך גם לגיבוש ההמלצות והדו"ח הסופיים.
- עוד מלווים שיגדילו את המינוס
- כחלון מתכוון לקחת מבנק ישראל את הפיקוח על כרטיסי אשראי
- כחלון: "אני לא מתחייב לקבל את כל המסקנות של הוועדה להגברת התחרותיות בבנקים"
הרפורמה במערכת הבנקאית היא כל מה שנשאר לכחלון, אחרי שעל ההבטחה לפרק את מונופול הגז הוא ויתר אחרי הבחירות וכשהוא יודע שייקח זמן עד שהציבור יוכל לראות תוצאות מהטיפול במחירי הדיור. אם גם ההבטחה הזאת תתמסמס, לכחלון לא יהיה עם מה ללכת לבוחרים בקמפיין הבחירות הבא, ועל כן יש לו אינטרס פוליטי מובהק להפוך את הקרב על המלצות ועדת שטרום לאישי. ראש אגף התקציבים אמיר לוי וסגניתו יעל מבורך זיהו את המבנה הפוליטי הזה, והם דוחפים את כחלון להציג עמדה תקיפה ביחס להמלצות וביחס לגישה הרכה של בנק ישראל.
בין כל המלצות הוועדה, שלוש מרכזיות מהוות את המחלוקת בין מחנה בנק ישראל ומחנה משרד האוצר. הראשונה היא לגבי הגוף שייפקח על חברות כרטיסי אשראי העצמאיות ועל יתר הגופים החוץ בנקאיים שיחלקו הלוואות. בבנק ישראל מתעקשים שהפיקוח יהיה בידי בנק ישראל, באוצר מתעקשים כי הפיקוח יהיה בידי גוף עצמאי, אך הוועדה טרם הכריעה בעניין.
המחלוקת השנייה היא לגבי פרק הזמן בו חברות כרטיסי האשראי העצמאיות צריכות להיות מוגנות מפני תחרות מהבנקים. בנק ישראל סבור שלא צריך להיות פרק זמן כזה, באגף תקציבים מדברים על עשור שלם ואילו הוועדה המליצה על ארבע שנים. המחלוקת השלישית היא כמה חברות כרטיסי אשראי יש להפריד מהבנקים. לפי בנק ישראל, יש להפריד רק את ישראכרט ולאומי קארד, אך לפי האוצר מוכרחים להפריד את גם את ויזה-כאל. על פי המלצת הוועדה, כרגע מדובר על שתי חברות בלבד, כשהשלישית נבחנת בימים אלה.
בסופו של דבר, אם ייראה שהמלצות הוועדה הולכות לכיוון המיסמוס, לכחלון עדיף שנתניהו יהיה זה שימסמס אותן ולא בנק ישראל.זה הרי קל יותר ואפילו נחמד יותר להסביר בתשדירי הבחירות שכחלון רצה אבל ביבי לא נתן, מאשר להסביר לציבור שקרנית פלוג היא זאת שלא איפשרה. לכן, כחלון שבר את הכלים כבר במסיבת העיתונאים שבה הוצגו המלצות הביניים, כשהכריז שהוא לא בהכרח יאמץ את המלצות.
הצעד הזה של כחלון גרם גם לנגידת בנק ישראל קרנית פלוג להביע עמדה עוד במסיבת העיתונאים. היא הזהירה שם לבל מישהו, מעניין באמת מי, יזרע בוועדה את זרעי המשבר הפיננסי הבא. אבל זה לא נגמר שם - פלוג הופיעה השבוע בוועדת הכספים והסבירה בקולה כי לדעת הבנק, אם יוחמרו המלצות הוועדה - הן עלולות לסכן את יציבות המשק, לפגוע ברווחת הצרכנים ואף לפגוע בפניסה שלהם. כפי שכחלון חושש מהבוחרים, הנגידה חוששת מתסריט של פגיעה ביציבות הבנקים.
להמלצות הוועדה להגברת התחרותיות במערכת הבנקאית אין הרבה סיכוי להתממש אם כחלון ופלוג יתמידו בקו הזה. המרוויחים הגדולים מכך יהיו הבנקים - מוטב להם לתת לכחלון ולפלוג למסמס המלצות הוועדה במקום לצאת נגדן ולחטוף מהציבור עגבניות. גם ההסתדרות, שמייצגת את ועדי העובדים של הבנקים, תשמח מאד שכחלון ופלוג יפרקו את הפצצה הזאת בעצמם במקום שההסתדרות תיאלץ להתלכלך.