$
בארץ

בנק ישראל: הריבית תישאר ללא שינוי עד אוקטובר 2016 ואז תעלה בהדרגה

קרנית פלוג: "הורדת מחירי המים והתחבורה הציבורית תפחית את האינפלציה". בנק ישראל חתך את תחזית הצמיחה: מעריך כי המשק יצמח בשנה הבאה רק בשיעור ריאלי של 2.8%, ולא ב-3.3% כפי שהעריך הבנק בתחזיתו הקודמת

גיל קליאן ואמנון אטד 16:2228.12.15

הריבית תישאר ללא שינוי עד אוקטובר 2016, ואד תעלה בהדרגה. כך עולה מהודעת הריבית של בנק ישראל היום (ב'). בהחלטת הריבית היום הוחלט להותיר את הריבית על כנה - על 0.1%. מדובר בהחלטת הריבית הראשונה בישראל אחרי העלאת הריבית ההיסטורית בארה"ב לפני כשבועיים, שאמורה להתחיל מתווה של העלאות ריבית בכלכלה הגדולה בעולם.

  

יחד עם הודעת הריבית פרסם היום בנק ישראל גם את התחזית המאקרו-כלכלית הרבעונית של חטיבת המחקר שלו. על פי ההערכות המעודכנות והפסימיות יותר של כלכלני החטיבה, המשק הישראלי יצמח בשנה הבאה רק בשיעור ריאלי של 2.8%, ולא ב-3.3% כפי שהעריך הבנק בתחזיתו הקודמת. לפני חצי שנה העריך בנק ישראל כי בשנת 2016 המשק יצמח ב- 3.7%. במקביל חתך בנק ישראל גם את הערכת הצמיחה שלו לשנה הנוכחית וכעת הוא מעריך כי היא תסתכם רק ב- 2.4%, לעומת 2.6% בתחזית הקודמת ו-3% בתחזית לפני חצי שנה. הבשורה הטובה בתחזית בנק ישראל היא שכלכלני הבנק מעריכים כי בשנת 2017 תגדל מעט הצמיחה ותסתכם ב-3.1%.

 

בנושא הריבית מעריכים מחברי הסקירה כי ריבית בנק ישראל צפויה להישאר ברמה הנוכחית של 0.1% בשלושת הרבעונים הראשונים של 2016 ולהתחיל לעלות רק ברבעון הרביעי של השנה הבאה. ברבעון האחרון של שנת 2016 צפויה הריבית להסתכם ב-0.25%. לאחר מכן היא צפויה להמשיך לעלות בהדרגה בשנת 2017, ולהגיע לרמה של 1.0% ברבעון האחרון של אותה שנה.

 

"שלושת החודשים האחרונים היו עמוסים באירועים, התפתחויות גיאופוליטיות וביטחוניות הגבירו את אי הוודאות. מנגד, אי הוודאות לגבי מדיניות הבנקים המרכזיים התפוגגה במקצת כאשר הפד וה-ECB סימנו מדיניות מוניטרית לעתיד הקרוב. העמקת ההרחבה באירופה והעלאת הריבית בארה"ב מסמנת מסלול של היפרדות בין הגושים המוניטרים הגדולים", אמרה פלוג במסיבת העיתונאים שאחרי העלאת הריבית.

 

"נמשכה הירידה באינפלציה לטווח הקצר, אירועים בעלי אופי חד פעמי הורידו כצפוי את האינפלציה בפועל. ירידת מחירי האנרגיה והפחתת המע"מ, החשמל, אגרת הטלוויזיה ונוספים הפחיתו את רמת המחירים ב-1.7% בשנה האחרונה. המדיניות המוניטרית אינה יכולה ואינה צריכה לקזז את ירידות המחירים שכבר התרחשו. הפחתות מחירים נוספות כמו המים והתחבורה הציבורית יפעלו כדי למתן את האינפליה בחודשים הקרובים. לאחר שהשפעת הגורמים האלה תחל להתפוגג - תחזור האיפלציה לתוך תחום היעד". 

 

"קצב נטילת המשכנתאות נותר מאוד גבוה. בנק ישראל עוקב אחרי הנושא. חשוב שהממשלה תפעל להגדיל את היצע הדיור למגורים. רק צעדים בתחום זה יוכלו להביא לפתרון הבעיה במחירי הדיור", הוסיפה פלוג.

 

"בתקופה הקרובה, האתגר העיקרי למדיניות תהיה להעריך את ההשפעה של צעדי המדיניות המנוגדים בארה"ב ואירופה על המשק הישראלי. תגובת המדיניות בישראל לא תהיה אוטומטית. המשך המדיניות המרחיבה בעולם וקצב האינפלציה הנמוך מצדיקים את המשך המדיניות המרחיבה לאורך זמן", סיכמה.

 

קרנית פלוג קרנית פלוג צילום: עמית שאבי

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x