$
בארץ

הריבית לינואר 2016 תישאר ללא שינוי, ברמה של 0.1%

זאת למרות ההעלאה של 0.25% בריבית על הדולר שביצע הפד; ההימנעות מהעלאת הריבית על השקל אמורה לסייע לשמירה על רמת הביקושים במשק; מחירי הדירות עלו אמנם בחודש שעבר אולם פלוג הבהירה כבר כי "כלי הריבית ממוקד בנושאי צמיחה ואינפלציה, ולא בנושא הדיור"

אמנון אטד 15:5928.12.15

הוועדה המוניטרית של בנק ישראל החליטה היום (ב') כצפוי להשאיר את הריבית במשק חודש נוסף ללא שינוי, בנקודת השפל של 0.1% שאליה היא הורדה לפני 10 חודשים.

 

 

ההחלטה להשאיר את הריבית ללא שינוי התקבלה למרות ההעלאה של 0.25% בריבית על הדולר שביצע לפני כעשרה ימים הבנק המרכזי האמריקאי, בפעם הראשונה אחרי שבע שנים של קיפאון ברמה אפסית.

 

ההימנעות מהעלאת הריבית על השקל אמורה לסייע לשמירה על רמת הביקושים במשק. בדרך זו היא תורמת גם לפעילות הכלכלית הריאלית וגם לדחיפת האינפלציה הנמוכה מדי בחזרה כלפי מעלה, אל תוך תחום היעד השנתי שקבעה הממשלה של 1%-3%. מצד שני, השארת הריבית ברמתה הנוכחית עלולה לתרום להמשך העליות במחירי הדירות, כי ריבית נמוכה מעודדת לקיחת עוד ועוד משכנתאות זולות.

 

 

אולם בנק ישראל משדר כבר זמן רב את עמדתו הברורה בנושא: על רקע ההתפתחויות בסביבת האינפלציה בארץ, ברמת הצמיחה בישראל ובכלכלה העולמית ובשער החליפין של השקל, הריבית בארץ צפויה להישאר נמוכה עוד זמן רב.

 

מימין: קרנית פלוג ויו"ר הפד ג'נט ילן מימין: קרנית פלוג ויו"ר הפד ג'נט ילן צילום: בריט לקמן

 

בשבוע שעבר התבטאה נגידת בנק ישראל פעם נוספת בנושא, והבהירה את עמדת הבנק במילים הכי ברורות שיש. בסקירה תקופתית שנשאה בדיון בוועדת הכספים של הכנסת, אמרה ד"ר פלוג כי "כלי הריבית משמש בעיקר לעידוד הצמיחה ולמניעת אינפלציה ועל כן יתכן שנצטרך להמשיך במדיניות כלכלית מרחיבה ולהישאר בסביבת ריבית נמוכה". לדבריה, משבר הדיור אכן מטריד את בנק ישראל, "אולם התפקיד המרכזי שלנו הוא לשמור על היציבות הפיננסית".

 

"כלי הריבית ממוקד בנושאי צמיחה"

 

סדרת הנתונים הכלכליים שפורסמו לאחרונה תומכים בעמדה זו. בתחום הפעילות הריאלית, פרסם בנק ישראל בשבוע שעבר כי בשלושת החודשים האחרונים עלה המדד המשולב למצב המשק בשיעור נמוך מזה שנרשם בו בחודשים הקודמים. התפתחות זו מעידה על האטה מסוימת בקצב התרחבות הפעילות במשק, דבר שתומך בהימנעות מהעלאת

הריבית.

 

בתחום האינפלציה, נרשמה בחודש שעבר ירידה גדולה מהצפוי של 0.4% במדד, וכתוצאה מכך האינפלציה בפועל ב- 12 החודשים האחרונים ממשיכה להיות שלילית, בשיעור של מינוס 0.9%. גם רמת האינפלציה, שנמוכה כאמור בהרבה מהגבול התחתון של היעד השנתי, תומכת בהשארת הריבית ללא שינוי, כי העלאת ריבית גורמת לריסון עליית המחירים ועלולה לכן לפעול בכיוון הפוך מהרצוי.

 

מחירי הדירות עלו אמנם בחודש שעבר בשיעור חד יחסית של 0.8% וכעת הם גבוהים ב- 6.9% מהמחיר הממוצע לפני שנה. אולם הנגידה פלוג הבהירה כאמור בשבוע שעבר כי "כלי הריבית ממוקד בנושאי צמיחה ואינפלציה, ולא בנושא הדיור". 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x