משה ליאון: "רה"מ צריך לסיים מיידית את בעיית התקציב של ירושלים"
ליאון אמר בוועדה התחזיות 2016 של "כלכליסט" כי "חזון פירושו שלא ניתן לפתור בהינף יד את משבר הדיור העמוק. כדי לעשות זאת יש להפשיר קרקעות, לתכנן, ולהסיר חסמים בירוקרטיים"
"אנחנו רגילים שחזונה של ממשלה מסתכם בלצלוח שתי שנות כהונה, ואם אפשר גם את השלישית. אלא שהכלכלה והמשק צריכים יותר. צריך תוכניות ארוכות טווח, בעלות רגליים יציבות, וודאות רגולטורים ותקציבים רב-שנתיים שלא ניתן להסיט בהינף יד", כך אמר רו"ח משה ליאון, שותף-מנהל ליאון אורליצקי ושות' בוועידת התחזיות 2016 של "כלכליסט" בת"א. ליאון התמודד בזמנו על ראשות עיריית ירושלים.
"מי שבאמת מבקש להפוך את העתיד של מדינת ישראל לטוב יותר לא יכול להסתכל על שנת 2016 לבד", אמר ליאון. "הוא חייב לצפות הרבה מעבר ל-2016. מי שרוצה להבטיח עתיד טוב חייב לכוון 5-3 שנים קדימה, להציג חזון, שאפשר ליישם אותו".
ליאון התייחס למתווה הגז שאושר ואמר "חזון למשל פירושו להבין שאנחנו מעוניינים לראות את הגז שבעומק הים זורם בצינורות לתעשייה הישראלית וליצוא לעולם, ושלא ניתן לקבוע מתווה ושאפשר לשנות אותו לאחר שנה רק כי פקיד שינה את דעתו. מדינה חפצה כח אינה יכולה להסתמך על צינור גז אחד למשך שנים ארוכות. כולם הרי רוצים את הגז כאן ועכשיו, לפחות רובנו, וזקוקים להקמת מערכת שתזרים אותו. אלא שבדרך כפי שקורה במקרים רבים מידי, משהו מתפספס, הבירוקרטיה - כמה בעלי תפקידים בכירים שלא פעם עושים את עבודתם הטובה ביותר אך מתעלמים מהתמונה הגדולה ביותר.
"חזון פירושו שלא ניתן לפתור בהינף יד את משבר הדיור העמוק. כדי לעשות זאת יש להפשיר קרקעות, לתכנן, להסיר חסמים בירוקרטיים. זה מצריך זמן, עבודה סיזיפית, ועבודה עמוקה, אך הם עדיפים על פתרונות אינסטנט, כמו הטלת מסים. יותר מידי מילים נשפכו השנה על שוק הדיור, אך פחות מלט, גם כאן אנו נפגשים עם אותו עיוורון ממלכתי בו יד אחת רוצה לרוץ ולבנות אך יד שנייה לא מאפשרת להביא עובדים זרים. לחילופין, יד אחת מוכנה להעניק הרבה יותר זכויות בנייה, ויד שנייה של ראשי ערים לא ממהרת לשתף פעולה, לעתים בצד מתוך מחשבה על צורכי התושבים החדשים ולעתים מצרות עין.
"חזון אינו מספיק, לצידו יש צורך במנהיגות אמיצה. מנהיגות אמיצה היא זו שלא פוחדת לרוץ נגד הזרם, היא לא פוחדת מעימותים עם מי שרוצים להנציח את המצב הקיים. מנהיגות אמיצה היא כזו שלא פוחדת מדרך רצופה מכשולים. שיודעת להגיד לא לדרישות סקטוריאליות מבלי לתרום לכלל המשק. צריך להמשיך להתעקש להכניס לשוק העבודה את מי שאינם מצויים בו. אסור לחזור לאחור לימים בהם ישיבה בבית בחסות קצבה נוחה הייתה משתלמת יותר. השקעה בשילובם של החרדים ושל ערביי ארץ ישראל בשוק העבודה. ומניעת כל אפליה בשוק", אמר ליאון.
"נדרשת מנהיגות שיודעת לזרוע שקל היום כדי לקצור מחר"
ליאון ציין כי המערכת היום היא כזו ה"מערכת שכיום מאפשרת למונופולים ממשלתיים חזקים לעשות כרצונם, ולהכתיב מדיניות במקום להיות כלי ביצוע. די לראות את הפיריון בישראל ביחד ל-OECD כדי לראות שמשהו לא עובד. בפועל אנחנו עובדים יותר והם מייצרים יותר, ונשאלת השאלה האם זו אשמתם הבלעדית של ועדי העובדים. למערכת החינוך והדגשים בה יש תרומה. גם למספר ימי החופשה בארץ, וגם לעובדה שהממשלה לא משקיעה די בהכשרת עובדי המגזר הציבורי בהתמודדות עם אתגרי העבר. אין ספק שחשיבה זו והגדלת החופשות להורים תשפיע", אמר ליאון.
ליאון, שמשמש גם כחבר במועצת עיריית ירושלים, התייחס למצב הביטחוני ואמר: "ימים לא קלים עוברים על כולנו בעקבות האירועים הביטחוניים. בירושלים הדברים חמורים שבעתיים. חזון הוא לראות מעבר לאופק אל היום שישוב השקט ולהבטיח שעד שימים כאלה יגיעו, לא נגיע למצב שעסקים ברחובות מתרוקנים. גם בנוגע לירושלים נדרשת מנהיגות שיודעת לזרוע שקל היום כדי לקצור מחר."
ליאון התייחס להכנסות הנמוכות של עיריית ירושלים, ששיעור הזכאים בה לפטורים בארנונה הוא מהגבוהים בארץ, ומנגד זוכה למענקי בירה גבוהים ביחס לשאר הרשויות ואמר: "יש בעיה בתקציב 2016 בירושלים. ניתן לפתור אותה בכמה שעות של ישיבה ואני ברשותכם פונה לראש הממשלה ושר האוצר, ולשר לענייני ירושלים לשבת ולהתכנס יחס לסיים מיידית את בעיית התקציב השנתי של העיר, מכיוון שלכולנו יש ירושלים אחת והיא חייבת להמשיך ולשגשג. כדי שזה יקרה היא חייבת תקציבים מהותיים".