המליאה תאשר: קשישים לא יממנו תוספות שכר למטפלים
לפי הצעת החוק של שר הרווחה חיים כץ שצפויה לעלות היום לאישור, קשישים סיעודיים לא ייאלצו לממן מכיסם למטפליהם את העלאת שכר המינימום או העלאת תעריפי התחבורה
שינוי דרמטי צפוי להיכנס בקרוב בקצבת הסיעוד של ביטוח לאומי. היום צפויה מליאת הכנסת לאשר בקריאה ראשונה את הצעת החוק של שר הרווחה חיים כץ לשינוי אופן החישוב של הגמלה שניתנת בכסף, כך שלא תישחק והקשישים יצטרכו להשלים מכיסם את התשלום למטפל הצמוד אליהם.
כיום ניתנת גמלת הסיעוד בעין — כלומר ביחידות של שעות שממומנות ישירות על ידי ביטוח לאומי שמשלם לחברת הסיעוד — או בכסף, ואז ביטוח לאומי משלם ישירות לקשיש והוא זה שמשלם למטפל. האופציה השנייה מגדילה את הקצבה שיכול הקשיש לקבל, אבל מנגד לא גדלה בהתאם ליוקר המחיה או העלאת שכר המינימום. כך, באפריל האחרון, כאשר עלה שכר המינימום ב־350 שקל לחודש, היו הקשישים צריכים להשלים מכיסם את ההפרש כי הקצבה שקיבלו מביטוח לאומי לא גדלה בהתאם. מכיוון שהקשיש צריך לשלם שכר למטפל כאילו היה המעסיק שלו, אז אותו הדבר קורה גם כשעולים מחירי התחבורה הציבורית או שווי דמי ההבראה. עתה גמלת הסיעוד בכסף תוגדר במונחים של "יחידות שירותי סיעוד", כלומר שעות טיפול ושירותים נוספים שאותם ביטוח לאומי יתחייב לממן בעצמו.
כץ אמר כי מדובר ב"תיקון הכרחי המבטיח שכל זכאי ייהנה מסל שירותים המשקף את צרכיו האמיתיים, וגם במקרה שיעלה שכרו של המטפל, היקף שעות הטיפול לא ייגרע מכך".
כיום מקבלים את הקצבאות בכסף רק כמה אלפי קשישים, בעוד יותר מ־100 אלף קשישים מקבלים את הקצבאות בעין. התיקון אמור להסיר את אחד המכשולים שמהווים תמריץ שלילי לקשישים לעבור לקבל בכסף במקום בעין.
גובה הקצבה הוא כ־3,000 שקל לחודש, כך שמלכתחילה מדובר בקצבה קטנה שלא מכסה את כל עלויות הטיפול הסיעודי.