בנק ישראל: מחצית המשפחות הזכאיות למענק עבודה ויתרו על טיפול שיניים
עוד עולה מהבדיקה כי רבע מהמשפחות ויתרו על בדיקת רופא מומחה; כל משפחה חמישית דיווחה כי בזמן הסקר היא חיה ללא חשמל או טלפון עקב חוסר יכולת לשלם את החשבון
בנק ישראל מפרסם נתונים על העוני והדוחק בו חיות משפחות עובדות ועניות. סקר שביצע מכון ברוקדייל בשיתוף בנק ישראל, רשות המסים ומשרד האוצר בקרב זכאי מענק עבודה מגלה שלמרות ש-85% מהם עבדו בארבע מתוך חמש השנים האחרונות הם עדיין נאלצים לוותר על שירותים בסיסיים, החמורים שבהם הם שירותי הבריאות.
כמחצית מהמשפחות עם ילדים הודו כי ויתרו על טיפולי שיניים ורבע מכלל המשפחות ויתרו על ביקור אצל רופא מומחה, שעלות הביקור אליו היא לרוב לא יותר מ-15 שקל. 70% מהזכאים למענק עבודה דיווחו שאינם מצליחים "לגמור את החודש" וכל משפחה חמישית דיווחה כי בזמן הסקר היא חיה ללא חשמל או טלפון עקב חוסר יכולת לשלם את החשבון ולכ-30% מהמשפחות הגבילו את חשבון הבנק.
- מהו באמת מצב העוני כיום בישראל
- אי־השוויון בחינוך - לא רק בגלל הפער הכלכלי בין הרשויות
- מעמד הביניים בישראל - גדול ועני ביחס למדינות המפותחות
הסקר נערך בשנה שעברה בקרב הזכאים למענק העבודה וכלל 1,300 איש. בשנה שעברה כ-255 אלף איש קיבלו את המענק עבור שנת 2013, או כ-64% מהזכאים, וברשות המסים מעריכים כי שיעור זה יגיע לכ-70% השנה. המענק השנתי הממוצע ששולם ב-2014 הסתכם בכ-3,422 שקל לאדם.
הסקר מלמד כי מענק העבודה משפר את מצבם הכלכלי של הזכאים באופן משמעותי יחסית, כאשר ברוב המקרים המענק משמש לתשלום ההוצאות השוטפות של המשפחה (כגון מזון, דיור, חשבונות) או להחזר חובות. בבנק מציינים כי מחקרים קודמים מצאו שכ-70% מכספי המענק מגיעים לשלושת עשירוני ההכנסה הנמוכים בקרב השכירים שיש להם ילדים. בעקבות זה אומרים אנשי הבנק כי הגדלת המענק תאפשר שיפור נוסף ברווחתם הכלכלית של עובדים בעלי הכנסה נמוכה בעלות תקציבית נמוכה יחסית.
בבנק כותבים עוד כי תרגום מלא של המכתבים שרשות המסים שולחת לזכאים פוטנציאליים לשפות כמו ערבית, אמהרית ורוסית יכול להגדיל את שיעור המימוש. עם זאת, ברשות אומרים כי אי אפשר לדעת מה השפה שדוברים הנמענים של המכתבים אבל במקום זה על המעטפה של המכתב מוסבר בשפות אלו מה תוכן המכתב.