אליקים רובינשטיין יעמוד בראש ההרכב המורחב שידון בעתירות נגד מתווה הגז
נשיאת העליון מרים נאור הרחיבה את ההרכב שידון בעתירות ל-5 שופטים. פרט לרובינשטיין כולל ההרכב גם את השופטים ג'ובראן, חיות, פוגלמן וסולברג. במקור כלל ההרכב 3 שופטים והרחבתו ל-5 שופטים - ההרחבה הקטנה ביותר האפשרית - עשויה ללמד שהשאלה המשפטית העולה מהעתירות נגדו אינה מורכבת מדי
נשיאת בית המשפט העליון מרים נאור הרחיבה את הרכב השופטים שידון במתווה הגז. ההרכב הורחב לחמישה שופטים בראשות המשנה לנשיאה אליקים רובינשטיין, השופט סלים ג'ובראן, השופטת אסתר חיות, השופט עוזי פוגלמן, והשופט נועם סולברג. רובינשטיין, פוגלמן וסולברג היו בהרכב המקורי של השלושה שקיבל את ההחלטה להרחיב את ההרכב.
- בג"ץ מתווה הגז: בית המשפט מרחיב את ההרכב שידון בעתירות
- תקדימי העבר מלמדים: בג"ץ צפוי להגדיל את הרכב השופטים בדיון על מתווה הגז
- שעות אחרי פסיקת בג"ץ - משרד האנרגיה העניק שטרי חזקה למאגרי הגז "כריש" ו"תנין"
הרכב מורחב של חמישה שופטים הינו ההרכב הרחב הקטן ביותר האפשרי. ניתן ללמוד מכך שהשאלה המשפטית או החוקתית העולה מן העתירה אינה מורכבת וחדשנית יותר מדי. וזאת, למרות השימוש התקדימי שנעשה בסעיף 52 לחוק ההגבלים העסקיים שמאפשר לשר הכלכלה ליטול את סמכויות הממונה על ההגבלים מטעמים של חוץ וביטחון. עצם ההרחבה מכירה בחשיבות הציבורית הרבה של הנושא, אך כנראה שלא בחשיבות החוקתית-משפטית שלו.
היתרון והערך בהרחבת ההרכב הוא בבלימת האפשרות לדיון נוסף. פרשת נחמני (הבג"ץ שדן בהשתלת הביציות המופרות ברחמה של האם בניגוד לדעת האב) הייתה היחידה בהיסטוריה של המשפט הישראלי שבה ניתן דיון נוסף על הרכב של חמישה שופטים. זה קרה ב-1996. לא היה כדבר הזה לפני ולא אחרי.
חמישה שופטים זה ההרכב המורחב הקומפקטי ביותר. בהרכב של שבעה קיימת כבר סכנה ל"התפזרות" ולריבוי דעות ועמדות שמקשה לעתים על הבנת בהירות ההכרעה. בחמישה ייתכנו אומנם רוב ומיעוט, אבל הפסק צפוי להיות מהודק באופן יחסי.
סיבה פרוזאית יותר להרכב של חמישה היא שהרכב דומה של חמישה נקבע אתמול גם לעתירות נגד היועץ המשפטי לממשלה. העומס בבית המשפט העליון הוא גדול והנשיאה החליטה שלא לנטרל ולהשבית יותר מדי שופטים ברתימתם לשני הרכבים מורחבים בו-זמנית.
נתון מעניין הוא שנאור לא שיבצה את עצמה, כנשיאת בית המשפט העליון, לראשות אף אחד משני ההרכבים המורחבים. צניעות כזו אינה טריוויאלית, וקשה לראות את הנשיאים שקדמו לה מונעים מעצמם את הכבוד והכותרות שכרוכים בהובלת הרכב כזה וכתיבת פסק הדין. אגב, נאור כתבה את פסק הדין שדחה את העתירות של זכייניות הגז נגד מסקנות ששינסקי 1. בהרכב עמה ישבו אז פוגלמן וזילברטל.
בבג"ץ שדחה את עתירות חברי הכנסת וארגוני הסביבה להעביר את שאלת הייצוא של הגז הטבעי מהממשלה לכנסת הורחב ההרכב לשבעה שופטים. הסיבה אז הייתה ככל הנראה חילוקי הדעות שסימנו רוב נגד הממשלה בהרכב המקורי של השלושה (גרוניס, רובינשטיין וג'ובראן). העתירה נדחתה בסופו של דבר ברוב של חמישה נגד שניים. להרכב הנוכחי שובצו ארבעה שופטים מההרכב ההוא: חיות וסולברג שהיו אז בעמדת הרוב (יחד עם גרוניס, נאור וארבל) ובדעת המיעוט היו רובינשטיין וג'ובראן. מעניין אם שני הזוגות האלה יהיו גם עתה משני צדי המתרס.