$
שיזף רפאלי
ד"ר שיזף רפאלי פרופ' רפאלי הוא ראש המרכז לחקר האינטרנט באוניברסיטת חיפה לכל הטורים של ד"ר שיזף רפאלי

מה הופך חדשות לחשובות?

ומי עדיין לא מכיר את המגזין האינטליגנטי בעולם

שיזף רפאלי 07:2307.01.16
"חדשות הן מידע אנקדוטלי ולא מייצג. מעצם הגדרתן. אם ראית את זה בחדשות, זה לא מעניין". כך כותב פרופסור דיוויד מאיירס השבוע במגזין המקוון Edge.org.

הוא צודק. חדשות הן דבר חולף — כותרות סנסציוניות, דלות בפרספקטיבה ולרוב בלי מידע בעל ערך ששווה ללמוד ולשנן. זה גירוי, מישהו שמספר על משהו שקרה. הידיעה שמגיעה לראש מהדורות החדשות תמיד חשודה בהחמצת העיקר.

 

אבל דווקא חדשות הן נושא השאלה השנתית של Edge, שכונה ב"גארדיאן": "האתר החכם ביותר באינטרנט". השאלה הזהה שהוצגה השנה לשורת האינטלקטואלים שתורמים לאדג' היתה: "מהן החדשות המדעיות החשובות ביותר מהזמן האחרון, ומה הופך אותן לחשובות?" (לקריאה לחצו כאן).

 

בשנים קודמות עסקו השאלות ברעיונות מופשטים יותר, ונשקו לנצח. אינטלקטואלים, מהבמאי טרי גיליאם עד נביא המשברים נאסים טאלב, השיבו לשאלות כגון: "איזו דעה מוצקה שלך שינית, ולמה?" או "במה אתה מאמין גם בלי שום הוכחה?". השנה האתר ועורכו, המו"ל הוותיק ג'ון ברוקמן, חורגים ממנהגם, ובמקום בנצח מתמקדים בכרוניקה, על פניו בגרסה יוקרתית של מה שמזכיר את פינת הרדיו האגדית והתפלה משהו, "מה חדש במדע".

 

טלסקופ דרגונפליי טלסקופ דרגונפליי צילום: dragonfly telephoto array

 

אז מה חדש במדע וראוי לתשומת לב, לדעת סופרים של רבי־מכר, חתני פרס נובל והמרצים המבוקשים בעולם? התשובות נעות מהצפוי לצפוי פחות: הפיזיקאי הישיש פרימן דייסון כתב על הטלסקופ הרובוטי הקטן Dragonfly, שדווקא הוא גילה כמה גלקסיות חדשות, ששופכות אור על הבנת המפץ הגדול. הפילוסוף וחוקר המוח הנודע סטיבן פינקר הילל את האלגוריתמים ושיטות המדידה החדשות, שיכולות להתחיל לשרת את האדם בקבלת החלטות ולהחליף את הכלי הסורר שרק מסבך את האנושות בצרות: האינטואיציה ושיקול הדעת האישי. שורת חוקרים במדעי החיים הצביעו על פריצת הדרך החדשה שמאפשרת לבצע הנדסה גנטית זולה ומדויקת בבני אדם – יכולת שגם סוקרה ב"מוסף כלכליסט".

 

אף על פי שמקרב 194 התורמים יש גם (איך לא) כאלה שממש אי אפשר לפצח את מה שכתבו, רוב הטקסטים נגישים לקורא הממוצע. יש פופוליזם, יש מי שכתב בדיחה במקום מסה של ממש, יש מי שמנסה לשכנע ששומן טוב לבריאות, ויש תרומות הזויות כמו זו של המומחה לשינוי אקלים, פרופ' יא־הה־וון צ'ו הקוריאני, שמציע לשוב להצמיד את הכסף לבסיס הזהב – אך לשנות את בסיס החליפין מזהב לצואה. וככל שקוראים את הצעתו מבינים שהיא נכתבה במלוא הרצינות.

 

יש גם כותבים פסימיסטים שמתמקדים בעדויות על התקרבותו של אירוע הכחדה חדש, אסון עולמי בסדר גודל של עידן הקרח, שנראה כי יד האדם מאיצה את בואו. ולצדם יש אופטימיסטים שמתרגשים מפריצות דרך בתזונה, באוריינות, ביכולות המחשוב ובמלחמה בסרטן ובאבולה.

 

וכנהוג אצל אינטלקטואלים, רבים מהם עונים לשאלה בשאלה משלהם: מהן חדשות בכלל, ומה הופך אותן לחשובות. מכנה משותף אחד שחוזר בתשובות הוא ההנגשה. חדשות שמעבירות ידע חשוב ומורכב יותר, לאנשים רבים יותר ובאופן נגיש יותר – זה לבדו ערך.

 

התשובה לשאלה השנתית של אדג' הופכת את עצם קיום האתר ליותר מתופעה אנקדוטלית. רוב השיח המיוחד הזה הוא לדעתי החדשות המרעישות. נגישות הרעיונות — הסיכוי שלהם להיות נפוצים ולקדם את כולנו — זו סוף סוף ידיעה אופטימית.

 

sheizaf.rafaeli.net

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x