יחס החוב תוצר ירד ל-64.9% ב-2015; כחלון: "זהו הישג לכלכלת ישראל"
על פי האומדן הראשוני שמפרסמת החשבת הכללית היום מדובר בירידה בשיעור 1.8% בהשוואה ל-2014 שהתאפשרה בעיקר בזכות עלייה בהיקף גביית המסים שהובילו לצמצום הגירעון
- הכלכלן הראשי: נמשכת הירידה ביחס החוב תוצר במשק
- פיץ' אישררה את דירוג ישראל ברמה A למרות יחס חוב תוצר גבוה יחסית
- הקואליציה תקבל רישיון לבזבז? יחס החוב תוצר ירד ב-2014 ב-0.5% ועמד על 67.1%
לפי האוצר, אחד הגורמים המרכזיים שהביאו לירידה ביחס החוב לתוצר הוא הגירעון הנמוך, שהגיע בעקבות עודף גביית מסים ותת ביצוע בתקציבי משרדי הממשלה. על פי האומדן של משרד האוצר, הגירעון של 2015 הסתיים בשיעור של 2.15%, זאת למרות שהתחזית המעודכנת של האוצר עמדה על 2.75%. בנוסף לכך, שיעור הצמיחה ומדד המחירים לצרכן השלילי. על פי נתוני האוצר, מדובר במגמת ירידה מאז 2009 אז עמד יחס החוב תוצר על 75%, בעקבות המשבר.
יש לציין כי ב-11 מ-12 חודשי השנה משרדי הממשלה פעלו על בסיס תקציב המשכי, כאשר חריגות מהתקציב ניתנות על ידי ועדות החריגים של החשבת הכללית. עם זאת החשבת הודיעה לוועדת הכספים לפני מספר חודשים כי אישרה למשרדי הממשלה חריגות בתקציב על פי מסגרת התקציב של 2015 שאושרה בממשלה.
שר האוצר, משה כחלון: "מדובר בהישג לכלכלת ישראל. שיעור יחס חוב לתוצר אשר יורד בצורה כה משמעותית הוא תוצאה ישירה לניהול אחראי של הכלכלה הישראלית. התוצאה הזו מוכיחה שניתן לשמור על חוסנה של הכלכלה אבל גם על חוסנם הכלכלי של האזרחים. הורדת נטל החוב והפחתת הוצאות הריבית יאפשרו לנו להגדיל תקציבים לחינוך, בריאות, רווחה וביטחון לטובת אזרחי ישראל. אני מודה לחשבת הכללית על ניהול אחראי של תקציב המדינה בשנה האחרונה".
החשבת הכללית, מיכל עבאדי-בויאנג'ו אמרה כי: "ירידת יחס החוב לתוצר מתחת ל-65%, מצביעה על עוצמת הכלכלה הישראלית. הורדת היחס נובעת משמירה על מסגרות פיסקליות ומניהול יעיל ומתקדם של החוב הממשלתי שנעשה ביחידת החוב שבאגף החשב הכללי".