כחלון יתעקש על קרן ברירת המחדל: "אנחנו הוועד של החלשים"
שר האוצר תקף את ההסתדרות ואת ארגוני המעסיקים על רקע התנגדותם לרפורמת קרן הפנסיה המוזלת של סלינגר: "נלך עד הסוף עם המהלך הזה"
"באין ועד אחר, אנחנו הוועד של העובדים החלשים", כך מגיב לראשונה שר האוצר משה כחלון להתנגדות של הסתדרות העובדים וארגוני המעסיקים לרפורמת קרן פנסיית ברירת המחדל שכחלון עצמו מוביל עם המפקחת על הביטוח דורית סלינגר ושאמורה להעניק לעובדים חסרי כוח המיקוח במשק תנאי פנסיה משופרים ומוזלים.
בשבוע שעבר חשף "כלכליסט" כי הן ארגוני המעסיקים בראשות שרגא ברוש והן הסתדרות העובדים בראשות אבי ניסנקורן מתנגדים ליוזמת האוצר לייצר קרן פנסיית ברירת מחדל (על בסיס מכרז בקרב קרנות הפנסיה) שתשרת את העובדים חסרי כוח מיקוח. הרפורמה של האוצר כוללת דרישה ממעסיקים שיבחרו שלא לתת לעובדים שלהם את קרן פנסיית ברירת המחדל לצאת למכרז מסודר לבחירה בין קרנות הפנסיה בענף, והפרמטר המרכזי שיצטרך לקבוע את הבחירה יהיה פרמטר דמי הניהול.
בסוף השבוע הבהיר כחלון כי הניסיונות לסכל את הרפורמה לא יצליחו וכי "אנחנו הולכים עד הסוף עם המהלך להקמת קרן פנסיה מוזלת והורדת דמי הניהול שמשלמים העובדים החלשים בישראל. לעובדים החלשים והלא מאוגדים אין ועד שיילחם עבורם וידאג להם לתנאים טובים ודמי ניהול נמוכים, ולכן אנחנו מייצגים אותם — אנחנו הוועד שלהם". באמירה זו כחלון בעצם עוקץ את ניסנקורן שמתיימר לדבריו לייצג את כלל העובדים במשק, ובכלל זה את העובדים החלשים.
ההסתדרות, שכאמור מתנגדת אף היא לרפורמה במתכונתה המקורית (בדגש על בחירת הקרן בעיקר על סמך פרמטר דמי הניהול) נזהרה מאוד מלהביע התנגדות גורפת למהלך, מחשש שתיתפס כמי שמאיימת לפגוע באינטרס מובהק של העובדים, והעדיפה לתת את קדמת הבמה לשרגא ברוש, שדרש מיו"ר ועדת הכספים משה גפני לכנס דיון דחוף בנושא בוועדת הכספים. עם זאת, ההסתדרות מסרה כי גם היא סבורה שצריך לחדש את הדיונים בנושא במסגרת פורום שולחן עגול שיכלול את המעסיקים, האוצר והעובדים כדי להגיע להחלטה המוסכמת על כולם.
בסוף השבוע אמר כחלון כי האינטרס של המעסיקים להתנגדות ליוזמה הוא ברור. "הימים שבהם מעסיקים מקבלים הטבות כאלו ואחרות על גב הפנסיה של העובדים החלשים צריכים לעבור מן העולם. זה לא ערכי, זה לא הוגן וזה לא מוסרי. התחייבנו לזה במצע הבחירות שלנו ואנחנו נעמוד בהבטחה הזאת. לממונה על הביטוח ושוק ההון במשרד האוצר יש כל הגיבוי ממני להמשיך במהלך עד הסוף".
בדיקת "כלכליסט" שפורסמה לפני שבוע וחצי חשפה כי שווי קרנות הפנסיה יכול להיחתך בעשרות אחוזים אם תצא הרפורמה לפועל, משום שלפי הערכות, קרנות הפנסיה הקטנות שירצו לקבל דריסת רגל בענף הריכוזי צפויות להציע במכרז דמי ניהול נמוכים מאוד, שיכולים להפוך לסמן הימני בתעשייה ולגרום גם לעובדים שהמעסיק דאג להם להסדר פנסיוני לעבור לקרן הפנסיה המוזלת.
על השאלה מדוע ההסתדרות מסתייגת ממהלך שאמור להיטיב עם העובדים אמרו גורמים באוצר כי "לא רק המעסיקים מקבלים טובות הנאה מקרנות הפנסיה הגדולות כדי שיבחרו בהן, גם ועדי העובדים חוששים לאבד את הכוח וטובות ההנאה הנגזרות מהשליטה בבחירת קרן הפנסיה לעובדים".