$
בארץ

פליטת הפה שסיבכה את מכרז תעש

לכלכליסט נודע כי במוקד בדיקת המבקר עומדת התבטאות של אורי יוגב בדירקטוריון תעש לפיה "מנכ"ל משרד הביטחון הבטיח לאלביט את החברה". יוגב: הדברים הוצאו מהקשרם

גולן חזני ורוני זינגר 08:2619.01.16

ביום חמישי תערוך ועדת המכרזים במשרד האוצר דיון בטענות שהגיעו למבקר המדינה יוסף שפירא בנוגע לניהול לא תקין של מכרז תעש. על פי הטענות, היו במכרז ניגודי עניינים מצד חברות ייעוץ שהיו קשורות גם לצד המוכר –כלומר, רשות החברות – וגם לצד הקונה – כלומר, אלביט.

 

הוועדה טרם הגישה את המלצתה אם להמשיך במכרז או לעצור אותו. בוועדה חברים אנשי רשות החברות הממשלתיות, שמנהלת את המכרז בפועל ומעוניינת בהמשך המכרז, וסגן החשבת הכללית באוצר והיועץ המשפטי של המשרד. השניים טרם הגישו החלטה מגובשת לשר האוצר משה כחלון ומנכ"ל משרדו שי באב"ד, שהקפיא את המכרז עד לתום הבירור. הסיבה לעיכוב היא כנראה משום שלא קיבלו עדיין את מלוא המידע ממבקר המדינה בנוגע לטענות שהגיעו אליו.

דן הראל, מנכ"ל משרד הביטחון דן הראל, מנכ"ל משרד הביטחון צילום: עמית שעל

 

המבקר, שממשיך בבדיקת המכרז, החליט שלא להתערב בהליך ומשאיר לאוצר את האחריות על ביצועו ועל ממצאים עתידיים, אם אכן יהיו כתוצאה מבדיקתו.

 

השאלה המהותית ביותר שמונחת לפתחה של הוועדה היא אם להמשיך בהליך המכרז עם מתמודד אחד בלבד. כפי שפורסם ב"כלכליסט" רשות החברות מנסה להחזיר למכרז את המתמודדים שפרשו – מאיר שמיר וסמי קצב, קרן פימי, ואיירה רנרט – אבל עד כה הפניות אליהם לא הולידו הסכמה לחזור, ואף לא מגעים מהותיים לאפשרות זו.

 

יו"ר רשות החברות הממשלתיות אורי יוגב אמר בישיבת דירקטוריון של תעש כי "מבחינת מנכ"ל משרד הביטחון שכבר אין לו השפעה, אז הוא לוחץ על אלביט להציע מחיר גבוה ומבטיח להם הבטחות, אבל זה לא חשוב". ציטוט זה מהווה את אחת הנקודות העיקריות שבודק מבקר המדינה יוסף שפירא בנוגע למכרז תעש. מדובר בציטוט מביך של יוגב, ששיגר בשבוע שעבר מכתב למבקר המדינה, ובו טען כי מדובר בדברים שלא צוטטו במדויק והוצאו מהקשרם. במכתב כתב יוגב כי "לא היתה כוונה מצדי לטעון שמשרד הביטחון מעוניין באלביט. להיפך, ציינתי כי למשרד הביטחון אין כל השפעה על התהליך כדי להראות כמה הטענה שאחרים טוענים היא מופרכת". גורמים המקורבים למכרז תעש ולחברה עצמה גורסים כי מדובר במשפט בעייתי שמשמעותו היא "תקנו את תעש, ויהיה בסדר".

 

לטענת יוגב, "מטרת הישיבה היתה לשכנע את החברה להרחיב את המידע שנמצא בחדר המידע לאור דרישת המתמודדים בהליך המכירה, פרט לאלביט, שהזהירו כי בהיעדר מידע מפורט יקשה עליהם להמשיך להשתתף בתהליך".

 

יוגב הבהיר את חשיבות מסירת המידע כדי להבטיח את השתתפות המתמודדים בהליך וצירף משפט אחר שאמר בישיבה: "אני עושה את התהליך לא כדי שאלביט תקנה את החברה, אלא כדי שגם למתחרים האחרים יהיה סיכוי. אם אלביט תיתן את המחיר הגבוה ביותר, לבריאות. אבל אם כתוצאה מהמידע נגרום למתחרים אחרים לא להיות או להציע מחירים נמוכים, אז זה מכיסם של כל אזרחי ישראל".

 

בין צמרת האוצר לראש רשות החברות הממשלתיות התנהל מאבק גם בנוגע לדיונים אצל מבקר המדינה. יוגב רצה להיפגש לבד עם המבקר יוסף שפירא, אך האוצר מנע את הפגישה, ובסוף היא התקיימה בנוכחות יוגב ובאב"ד יחד. רק לאחר שתגיש ועדת המכרזים את המלצתה, יגבש באב"ד את החלטתו, ועליה יצטרכו כחלון ושר הביטחון משה יעלון לסמוך את ידיהם.

 

ממשרד הביטחון נמסר כי "הדברים המצוטטים בפרוטוקול ישיבת הדירקטוריון מאוקטובר והמיוחסים לכאורה למנכ"ל המשרד לא היו ולא נבראו! מנהל רשות החברות הודיע כבר כי הדברים המיוחסים לו הוצאו לחלוטין מהקשרם. מר יוגב מבהיר כי למשרד או מנכ"לו לא היתה כל מעורבות בבחירת המציעים או בזהותם". ממשרד האוצר נמסר: "בימים הקרובים תגיש הוועדה החלטה מנומקת בכתב למנכ"ל המשרד ולשר הביטחון".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x