הצעת חוק: לתת קדימות לעסקים קטנים כנושים בפשיטות רגל
ההצעה נוגעת לעסקים בעלי מחזור שנתי הקטן מ-2.5 מיליון שקל. "כשחברה בפירוק ולא משלמת לעסק קטן - היא גוזרת עליו גזר דין מוות"
חבר הכנסת רועי פולקמן, יו"ר סיעת כולנו, מקדם הצעת חוק שמטרתו מתן דין קדימה לעסקים הקטנים והזעירים כנושים של חברות בפשיטת רגל או בפירוק. את הצעת החוק הגיש פולקמן ביחד עם להב, לשכת העצמאים והעסקים הקטנים בישראל.
- כחלון וניסנקורן: חייבים למכור את מגה כמקשה אחת עם כל עובדיה
- המדינה התעכבה בשינוי החוק, נאמני מגה יזכו לשכר גבוה
- למכירה מנאמן: רשת בלי חובות ועם 127 סניפים
על רקע המשבר ברשת הקמעונאות מגה וכניסתה להקפאת הליכים, רואים מגישי הצעת החוק דחיפות גדולה עוד יותר לקדמו שכן הצעת החוק מבקשת לדאוג לבעלי עסקים קטנים וזעירים שמשלמים לא פעם את מחיר חובה של חברה בפירוק או פושטת רגל.
פירוק של חברה, בפרט אם היא גדולה, יוצרת תגובת שרשרת ופגיעה כלכלית קשה אצל בעלי עסקים קטנים שסיפקו לה שירותים. שלא כמו חברות גדולות, עסקים קטנים מתקשים לקבל את אותם הביטחונות והערבויות שיסייעו להם במקרי פגיעה מסוג אלה.
בהצעת החוק נכתב, כי "מצבם דומה לזה של עובדים המאבדים את מקור פרנסתם ולעתים אף חמור יותר, היות ובנוסף להפסד הכנסה, נושה שהוא עסק קטן מאבד גם סחורה ותשלומים קבועים". לפיכך הצעת החוק מבקשת להכליל עסקים קטנים וזעירים בעלי מחזור הקטן מ-2.5 מיליון שקל לשנה, בדין קדימה בפשיטת רגל, בדומה לעובדים, ובכך להעניק להם יתרון כנושים לסכום של עד 25% מסך החוב של פושט הרגל ולא יותר מ-21,000 שקלים חדשים.
ח״כ פולקמן אמר בעניין, כי "כשחברה בפירוק או בפשיטת רגל לא משלמת לעסק קטן היא גוזרת על העסק הזה גזר דין מוות. בישראל יש כ-450,000 עסקים, כאשר 99% מתוכם הם עסקים קטנים ובינוניים. אנו עדים בימים אלה עם המשבר במגה למצבם של 3,500 עובדים בסכנה של אובדן הפרנסה. בנוסף להם, יש סכנת סגירה של עסקים קטנים ובינוניים המשרתים את הרשת ואי העברת תשלומים, תזרז את קריסתם של עסקים נוספים התלויים ברשת. זהו מקרה אחד מיני רבים שמדגיש את הצורך בחוק מעין זה״.