$
בארץ

הקונים הפוטנציאליים נרתעים מעלויות השכר של עובדי מגה

ההסכם הקיבוצי של עובדי מגה והוותק שלהם מייקרים את העסקתם. על כן עלול הרוכש החדש להתנות את הרכישה בבחינה מחודשת של הסכם ההעסקה

נורית קדוש 08:0520.01.16

חלק לא מבוטל מיכולתן של הרשתות הפרטיות להציב אלטרנטיבה זולה לשופרסל ומגה נעוץ בהוצאות שכר העובדים. הקונים האפשריים, ובהם נחום ביתן מיינות ביתן וחגי שלום מטיב טעם, נחשפו בימים האחרונים לפער בין עלויות השכר של עובדי מגה לבין העובדים ברשתות שתחת בעלותם ושליטתם - סכום המוערך בכ־50 מיליון שקל בשנה.

 

פער זה נובע מכך שבעוד שעל השתיים הגדולות חל הסכם קיבוצי המאפשר לעובדים תנאי שכר גבוהים יותר, ימי מחלה רבים יותר ופדיון פרישה, באחרות חל צו הרחבה מצומצם יותר.

 

הפער הגבוה מתקיים גם הקיצוץ החד שביצעה מגה בתנאי העסקת עובדיה ביוני האחרון במסגרת תוכנית ההבראה שיישמה: באלון רבוע כחול "מכרו" לעובדים 33% ממניות מגה תמורת הסכמתם לסגירת 35 סניפים הפסדיים, פיטרו 1,000 עובדים וקיצוץ של 35 מיליון שקל בשנה למשך 5 שנים בתנאי העסקת העובדים שיישארו.

 

ההסכם הקיבוצי הוא הסכם בין החברה לארגון עובדים העוסק בתנאי עבודה, יחסי עבודה, זכויות וחובות של הצדדים. צו ההרחבה הוא צו שנועד להרחיב הסכמים קיבוציים כדי שיחולו גם על קבוצות של עובדים שאינם כלולים בהסכמים הקיבוציים, ועל כן אינם נהנים מאותם התנאים. צווי ההרחבה מבטיחים לאותם עובדים הבראה, נסיעות ועוד.

אלא שהפער העצום בעלויות ההעסקה לא נובע רק מההבדל בין ההסכם הקיבוצי לצו ההרחבה. לכך מצטרפים שלושה גורמים נוספים:

ההבדל הראשון, והכבד מכולם, הוא ותק הארגון. מגה מעסיקה כוח אדם מבוגר יחסית, שגילו הממוצע עומד על 45 שנה. הוותק הממוצע של עובדים במגה בעיר מגיע לכ־15 שנים, שבמהלכן מעדכנת הרשת את השכר.

 

 צילום: נמרוד גליקמן

 

 

בענף טוענים כי ברשתות הפרטיות נהוגה שיטת "הדלת המסתובבת", היוצרת מצב שבו עובדים מפוטרים בתום כשלוש שנים. כך, העובד לא מגיע לוותק הנדרש לקבלת משכורת 13 וקרן השתלמות המהוות תוספת של כ־16% בעלות ההעסקה.

 

הנושא השני נוגע לריכוז סניפי מגה בעיר במרכז הארץ, ששם עלות ההעסקה גבוהה יותר מבפריפריה, בעיקר בשל ההיצע הרב העומד לפני העובדים. הקושי בהשגת עובדים במרכז הארץ מוביל גם לשימוש בהסעות מהערים הקרובות, הכרוכות בעלויות נוספות.

 

האלמנט השלישי המעלה את שכר העובדים נוגע להעסקת בעלי תפקידים שאין ברשתות פרטיות, כמו מנהל אולם, מנהלי מחלקות או סגני מנהלים.

 

רכישת מגה בעיר על ידי אחת מרשתות הקמעונאות בארץ תיאלץ את הקונה להחיל את ההסכם הקיבוצי על אלפי העובדים שכבר מועסקים אצלו. אבל משום שמגה נקלעה להקפאת הליכים, צפוי הרוכש להיות פטור מחובות והתחייבויות שהיו למגה, כל עוד היתה בבעלות אלון רבוע כחול. למעשה, הקונה יוכל לרכוש את סניפי מגה ולהתחייב להעסיק את כל או את מרבית עובדי הרשת, שייאלצו לוותר על תנאי ההסכם הקיבוצי.

 

ובכל זאת, הוותק של העובדים יגרום לרוכש העתידי לעלויות נוספות, שהוא עשוי להוריד באמצעות אותה "דלת מסתובבת" — ולפטרם ברגע שיוכל.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x