נסגר התיק נגד גבי אשכנזי בפרשת הרפז
כ-6 שנים לאחר חשיפת המסמך, הורה היועמ"ש וינשטיין לגנוז את תיק החקירה בפרשה נגד הרמטכ"ל לשעבר אשכנזי, דובר צה"ל בעבר אבי בניהו ואל"מ במיל' ארז וינר
שלב מכריע בפרשת מסמך הרפז: היועץ המשפטי לממשלה הורה לגנוז את תיק החקירה בפרשת הרפז נגד הרמטכ"ל לשעבר רא"ל (במיל') גבי אשכנזי, אל"מ במיל' ארז וינר ותא"ל (במיל') אבי בניהו, שנפתח בחשד לעבירה של מרמה והפרת אמונים, בעילה של היעדר אשמה פלילית. במקביל הוחלט לא לעכב עוד את הגשת כתב האישום נגד בועז הרפז, ולהגישו עם פרסום החלטה זו, בכפוף להשלמת השימוע בעניינו.
באשר לחשד נגד רונית אשכנזי, רעייתו של הרמטכ"ל לשעבר, ובועז הרפז בעבירה של סיוע להפרת אמונים - גם תיק זה ייגנז בעילה של היעדר אשמה פלילית.
בהחלטתו קובע היועץ כי לא נמצא בסיס ראייתי לחשדות על אודות חתירת הדרג הצבאי תחת הדרג המדיני ממניעים פוליטיים שנובעים מרצון להריץ את אשכנזי לראשות הממשלה. לא נמצאו ראיות להתנהלות על בסיס "תוכנית פעולה כוללת שבבסיסה כוונות פוליטיות" או ל"איסוף חומרים" אגב ביצוע עבירות פליליות.
היועץ יהודה וינשטיין הורה על הרחבת חקירת הפרשה והעברתה למשטרת ישראל לאחר ששוכנע כי יש הצדקה למצות את החקירה הפלילית, נוכח חשדות לאיסוף מידע תוך ביצוע עבירות פליליות, "ולתוכנית כוללת" מצד לשכת הרמטכ"ל לאיסוף חומרים נגד שר הביטחון דאז אהוד ברק ואנשי לשכתו. זאת, במטרה לפגוע במי מהם, תוך שימוש באזרחים ועיתונאים, והכל לכאורה ממניעים פוליטיים, וכדי לסכל החלטות של הדרג המדיני, לרבות מינויו של גלנט לרמטכ"ל.
חוקרי המשטרה הונחו בין היתר לחקור גם את הטענה לקיומם של שותפים לדבר זיוף המסמך, את החשד שאשכנזי עשה שררה בתפקידו ממניעים אישיים, ואת החשד לפיו בערב הפתיחה בחקירה יצר קשר עם בועז הרפז וניהל אתו שיחה בת 17 דקות, במטרה לתאם עמו עדויות בכוונה לשבש מהלכי משפט. שיחה זו כונתה "שיחת מעיינה" על שום קיומה מביתה של חברתה של רונית אשכנזי, מעיינה נבריסקי.
התיק נגד היועץ המשפטי לממשלה המיועד אביחי מנדלבליט, שכיהן כפצ"ר בשעתו, כבר נסגר בקיץ אשתקד. ההחלטה בעניינו של בועז הרפז החשוד בזיוף המסמך תתקבל במועד מאוחר יותר. היועץ פנה לבית המשפט בבקשה להתיר לפרסם חלק מהחומרים בפרשה, כולל קלטות.
הרפז לדין בכפוף לשימוע
על פי דו"ח היועמ"ש, ממצאי החקירה חיזקו את התשתית הראייתית לפיה הרפז ביצע לבדו עבירות של זיוף מסמך בנסיבות מחמירות ושיבוש מהלכי משפט, תוך שנשללה מעורבות אשכנזי ו-וינר בזיוף, והתחזקה מאד ההערכה כי הללו סברו שהמסמך אותנטי. לפיכך הוחלט לא לעכב עוד את הגשת כתב האישום נגד הרפז בכפוף להשלמת השימוע בעניינו.
מחומרי החקירה עולה כי חלקו של הרפז בהעצמת הקרע בין הלשכות היה משמעותי מאוד. לא זו בלבד שהוא יזם חלק גדול מהשיח, הלעיט במידע ויזם פעילות איסוף מידע ושימוש בו, אלא שבהרבה הקשרים נמצא שהוא תעתע בלשכת הרמטכ"ל.
בפרשת הרפז, שהחלה לפני כחמש שנים וחצי, היו מעורבים בכירים בצה"ל ובמערכת הביטחון בעבר ובהווה החשודים כי ביצעו עבירות פליליות,
בין היתר על רקע מערכת יחסים עכורה בין לשכת הרמטכ"ל לשעבר גבי אשכנזי לבין לשכת שר הביטחון דאז אהוד ברק.
באוגוסט 2010 נחשף בערוץ 2 "מסמך גלנט" - קמפיין תקשורתי לכאורה להרצת אלוף יואב גלנט לרמטכ"לות. תוך זמן קצר התברר כי המסמך זויף ולימים הוא הפך ל"מסמך הרפז". למחרת חשיפת המסמך נפגש הרמטכ"ל דאז אשכנזי, שהחזיק בידו את המסמך כבר שלושה חודשים, עם הפצ"ר מנדלבליט ועדכן אותו: "בידי מסמך גלנט שמדברים עליו. מה לעשות?". מנדלבליט, שהיה מופתע מהדברים, ביקש: "תן לי לישון על זה לילה".
מלכתחילה סברו היועמ"ש וינשטיין, פרקליט המדינה דאז משה לדור וראש אגף חקירות במשטרה לשעבר יואב סגלוביץ, שאין לפתוח בחקירת משטרה. זאת לאחר שמבקר המדינה לשעבר מיכה לינדנשטראוס פרסם את דו"ח הביקורת שלו בנושא. עם זאת, לחצים של גורמים שונים, המלצה של הפרקליט הצבאי הראשי לשעבר דני עפרוני ועתירות לבג"ץ לא הותירו ברירה בידי היועץ המשפטי לממשלה והוא הכריע על פתיחה בחקירה.