כוח משולש: ישראל יוון וקפריסין יבחנו יצוא גז במשותף לאירופה
כך הוסכם בפגישה שנערכה בניקוסיה בין נתניהו ומנהיגי שתי המדינות. רה"מ: תיבחן האפשרות להקמת קו צינור שייצא לאירופה את משאבי הגז המשותפים דרך קפריסין ויוון
ממשלות ישראל, יוון וקפריסין יבחנו יצוא משותף של גז לאירופה. כך הוסכם היום (ה') בפגישה שנערכה בניקוסיה בין ראש הממשלה בנימין נתניהו, ראש ממשלת יוון אלכסיס ציפרס ונשיא קפריסין ניקוס אנסטסיאדיס. בפגישה השתתפו גם שרי האנרגיה יובל שטייניץ ועמיתו הקפריסאי יורגוס לקוטריפיס.
לדברי נתניהו לאחר הפגישה, מדובר בבחינת האפשרות להקמת קו צינור שייצא לאירופה את משאבי הגז המשותפים דרך קפריסין ויוון. "החלטנו לבחון את זה בצורה מאוד שאפתנית, ולכונן ועידה טרילטראלית", אמר ראש הממשלה.
קפריסין מנסה לעודד בימים אלו חיפושי גז טבעי בשטחה, זאת לאחר גילוי מאגר "אפרודיטה" שם לפני כמה שנים שנמצא בבעלות דלק ( 30%) נובל אנרג'י (35%) ובריטיש גז (35%). המאגר מכיל כמחצית מנפח מאגר תמר ובשל דרישות המשק הנמוכות באי השכן רוב הגז מיועד לייצוא.
הכוונה היא לנסות ולשלב את פיתוח מאגר לווייתן יחד עם אפרודיטה אם לא בשלב הקידוחים לפחות בשלב הקמת צנרת ההולכה. לווייתן מסוגל לייצא כ-350 מיליארד מ"ק, כאשר חלק כמחצית מהכמות משורינת לכאורה מול מתקן יצוא הגז של בריטיש גז בצפון מצרים וחברת החשמל הירדנית.
בסיום המפגש פרסמו שלושת המנהיגים הצהרה לפיה הם מסכימים להדק את שיתוף הפעולה בין המדינות בתחומים כמו אנרגיה, תיירות, מחקר וטכנולוגיה, סביבה, ניהול מים, מאבק בטרור, חקלאות, שיתוף פעולה בעת חירום, בריאות ועוד.
לפי ההצהרה, "גילויים של מאגרי גז חשובים במזרח הים התיכון עשוי לשמש כזרז לשלום, יציבות ושיתוף פעולה באזור. לשם כך, שלוש המדינות רואות בסקטור האנרגיה, ובייחוד גז טבעי ואנרגיה מתחדשת, בסיס איתן לשיתוף פעולה באגן מזרח הים התיכון. אנו מייחסים למיזמי אנרגיה טרילטראליים כגון ה-EuroAsia Interconnector (חיבור מערכות החשמל, ל"ג) חשיבות אסטרטגית כיוון שהם יוצרים מערכת יחסים רווחית בין שוקי האנרגיה של ישראל וקפריסין ובין אלה של יבשת אירופה. יתרה מכך, אנו מביעים את תמיכתנו האיתנה בייצוא גז ממזרח הים התיכון ליבשת אירופה. בהקשר זה, אנו שבים ומדגישים את מוכנותנו להמשיך ולבחון פרויקטים כגון ה-EastMed Pipeline (חיבור צנרת הגז, ל"ג). הסכמנו לפעול יחד לקידום פרויקטים משותפים שיקדמו אספקה בטיחותית של אנרגיה. אנו מזמינים מדינות שכנות לבחון שיתופי פעולה אפשריים שניתן ליישמם באמצעות עבודה קולקטיבית על בסיס אזורי".
נתניהו הוסיף בהמשך לדבריו על יצוא הגז המשותף כי אחד הנושאים שנבחנו הוא הנחת כבל תת-ימי מקשר שיחבר בין רשתות החשמל של ישראל, קפריסין ומאוחר יותר יוון להקמת רשת חשמל משותפת. לדבריו, "מדובר מבחינתנו בשינוי אדיר, גם מבחינתכם. אני חושב שזה מחזק במידה רבה מאוד גם את שוק הגז ביוון, את מצב האנרגיה. אלה הם שני דברים פרקטיים שאנו מקדמים".