$
בארץ

מעל לתחזיות: המשק הישראלי צמח ב-3.3% ברבעון הרביעי של 2015

זאת לעומת תחזיות האנליסטים לצמיחה של 2.4%; ברבעון השלישי של 2015 צמח המשק ב-2.5%. הקפיצה בתוצר מיוחסת העלייה בתוצר מיוחסת בעיקר לעלייה בהוצאות המגזר הציבורי, בצריכה הפרטית וביצוא הסחורות והשירותים

מיקי פלד 13:4516.02.16

הפתעה לטובה: המשק הישראלי צמח בשיעור שנתי של 3.3% ברבעון הרביעי של 2015. תחזיות האנליסטים היו לקצב צמיחה מתון יותר של 2.4%. לשם השוואה, ברבעון השלישי של 2015 צמח המשק ב-2.5%. במחצית השנייה של 2015 המשק צמח ב-2.2% (בחישוב שנתי) לעומת 2.9% במחצית הראשונה של השנה. ב-2015 כולה המשק צמח ב-2.6%, עלייה של שלוש עשיריות האחוז מהאמדן הראשוני של הלמ"ס.

 

העלייה בתוצר במחצית השנייה היא בעיקר תוצאה של עלייה בהוצאות המגזר הציבורי (5.2%), בהוצאה לצריכה פרטית (3%) וביצוא הסחורות והשירותים (2.2%). פרמטר חשוב נוסף למדידת הפעילות במשק הוא ההשקעה בנכסים קבועים, שמציין את ההשקעה של בעלי עסקים בהרחבת עסקיהם או בניית עסקים חדשים, ובמקרה הזה העלייה היתה נמוכה מאוד בשיעור של 0.9% בלבד. בזמנים רגילים נתון כזה עשוי לסמן האטה בהתרחבות של התעשייה והמסחר, אך למעשה מדובר בנתון שניתן גם לראות כחיובי כי לפני כן המדדים היו שליליים עוד יותר – ירידה של 2% במחצית הראשונה של השנה שעברה וירידה של 1.5% במחצית השנייה של 2014.

 

יצוא הסחורות והשירותים (ללא יהלומים ואקזיט של סטארט-אפים) עלה במחצית השנייה של 2015 ב-3.6% בחישוב שנתי. זהו שיפור משמעותי לעומת ירידה בשיעור דומה במחצית הראשונה של השנה, שיפור שלא מן הנמנע כי מקורו בין השאר בפיחות שחל בשקל מול הדולר. גם היבוא עלה ב-5.2% במחצית השנייה.

 

הבעיה בכל הנתונים הללו היא שעדיין לא מדובר במספרים גדולים במיוחד, וליתר דיוק עדיין לא ברור שמדובר בצמיחה שהיא תוצאה של שיפורים טכנולוגיים, הקצאת משאבים יעילה יותר וכדומה, ולא צמיחה שמתבססת לא מעט על גידול דמוגרפי. הנה לדוגמה כאשר מסתכלים על הצריכה הפרטית – אחד המנועים המשמעותיים לצמיחת המשק – אפשר לראות שזו עלתה במחצית השנייה של השנה ב-3% בחישוב שנתי, אבל כאשר מסתכלים על הצריכה הפרטית לנפש מקבלים שהעלייה היתה של 0.9% בלבד, לעומת 2.8% במחצית הראשונה.

 

משה כחלון משה כחלון צילום: עומר מסינגר

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x