יש מקום לתקווה: "הצריכה ביפן תתחזק בחודשים הקרובים"
כלכלת יפן התכווצה ב־2015 בשיעור של 1.4% בעקבות ירידה בביקושים הפנימיים. לקראת העלאת מס המכירות באפריל הבא צפויה התאוששות
מכה נוספת לראש ממשלת יפן שינזו אבה ולתוכנית התמריצים שלו, אבנומיקס. כלכלת יפן התכווצה בשיעור של 1.4% ב־2015 לעומת צפי להתכווצות של 1.2%, זאת בשל ירידה חדה בצריכה.
- הבנק המרכזי ביפן מגן על הריבית השלילית: לא תכננו שתפגע בבנקים
- "הריבית השלילית ביפן - עליית מדרגה במלחמת המטבעות בעולם"
- אנליסט: הריבית השלילית ביפן - "קמיקזה כלכלית"
חרף הנתונים המאכזבים המדד המרכזי של בורסת טוקיו, ניקיי 225, זינק ב־7.1% בזכות ציפייה להצגת תמריצים חדשים מצד הממשלה והיחלשותו של המטבע היפני - הין.
הביקושים הפנימיים צנחו יותר מהצפוי ברבעון האחרון, לשפל של ארבע שנים, ובכך מחקו את הצמיחה החלשה שנרשמה בהשקעות העסקיות, כך לפי אנליסטים. עם זאת, הצפי הוא כי הביקושים יתאוששו בחודשים הבאים לקראת העלאה צפויה במס המכירות, מ־8% ל־10% באפריל 2017. המס הועלה מ־5% ל־8% באפריל 2014.
תוכניתו הכלכלית של ראש ממשלת יפן שינזו אבה הוצגה בדצמבר 2013 לאחר ניצחונו בבחירות. מטרתה היתה להילחם בדפלציה, אשר עמה נאבקת יפן כבר שני עשורים, ובמקביל לתמרץ את הביקושים ואת ההשקעות. כן היתה אמורה תוכניתו של אבה להחליש את הין ובכך לסייע ליצואניות כמו טויוטה ופנסוניק להפוך לתחרותיות יותר בשווקים העולמיים.
עם זאת, הצמיחה נותרה עדיין חלשה. לפי אנליסטים, על יפן לוודא צמיחה ביצוא כדי לתמוך בהמשך הצמיחה הכלכלית. זאת משום שעל כל 1% של צמיחה, בין 0.5% ל־0.7% מקורם ביצוא.
יפן גם נסמכת במידה רבה על צריכה פנימית, אך בשל הזדקנות האוכלוסייה והתכווצותה, היקפיה רשמו ירידה. הרפורמה של אבה נתונה מאז הצגתה למידה רבה של ביקורת שלילית. כך, למשל, תוכנית התמריצים המסיבית של הבנק המרכזי תוארה כ"מכונת ירייה של כסף". עם זאת, נגיד הבנק המרכזי של יפן הרוהיקו קורודה חזר ואמר כי יעשה כל מה שצריך כדי להילחם בדפלציה הכרונית ביפן.