ועדת הכספים מתנערת מהחוק בנוגע לגיל הפרישה לנשים
היועצת המשפטית של הוועדה קבעה שמשום ששר האוצר לא הקים את הוועדה הציבורית שנדרשת לפי החוק — גיל הפרישה לא יכול להשתנות
היועצת המשפטית של ועדת הכספים בכנסת סבורה שגיל הפרישה לנשים לא יעלה באופן אוטומטי ל־64 — כך עולה מחוות דעת שכתבה לקראת דיון שיתקיים מחר בבוקר בוועדה. חוות דעתה של היועצת, עו"ד שגית אפיק, סותרת את האופן שבו הובן החוק עד כה על ידי גורמים במשרד האוצר.
בשבוע שעבר פרסם "כלכליסט" שגיל הפרישה לנשים צפוי לעלות ל־64 החל בשנה הבאה, אלא אם שר האוצר משה כחלון ימהר להקים ועדה ציבורית שתדון בנושא ותגיש לו המלצות בתוך חודשים ספורים. זאת מכיוון שבחוק שאושר ב־2011 נקבע שוועדה ציבורית תגיש עד יוני השנה לשר האוצר המלצה בנוגע לגיל פרישה מוסכם. לפי ההמלצה, אמור שר האוצר לגבש את החלטתו בנושא ולהביאה לאישור ועדת הכספים, שאמורה להחליט בנושא עד סוף 2016. לפי החוק, אם דבר מכל אלה לא יקרה — גיל הפרישה יעלה ל־64.
בעקבות הפרסום ב"כלכליסט" ביקשו חברות הכנסת זהבה גלאון, שלי יחימוביץ' ואורלי לוי־אבקסיס לקיים דיון בנושא בוועדת הכספים. ארגוני נשים ועובדים מתנגדים ליוזמה, בטענה שנשים רבות מאבדות את מקום עבודתן לפני גיל הפרישה, אך הן מתחילות לקבל קצבת זקנה ופנסיה רק בגיל הפרישה שקבוע בחוק. דחייה של גיל הפרישה תגרום להן להמתין יותר שנים ללא הכנסה קבועה ראויה.
בחוות הדעת שחיברה אפיק לקראת הדיון, היא קובעת שמכיוון ששר האוצר לא הקים את הוועדה הציבורית, וממילא גם לא הביא את המלצותיו לוועדת הכספים — לא יהיה שינוי בגיל הפרישה. לטענתה, שינוי גיל הפרישה דורש "פעולה אקטיבית מצד שר האוצר לעניין המלצותיו", ומכיוון שלא נעשתה פעילות כזו, גיל הפרישה לא יעלה.
בהמשך כותבת אפיק שגם אם שר האוצר היה מעביר את החלטתו לוועדת הכספים, הרי שכל עוד לא קיבלה ועדת הכספים החלטה בנושא, יישאר גיל הפרישה כפי שהוא כיום.
גיל הפרישה לנשים היה אמור להתחיל לעלות ל־64 באופן אוטומטי כבר ב־2012, אלא שברגע האחרון הקים שר האוצר יובל שטייניץ ועדה ציבורית שהמליצה להשוות את גיל הפרישה לנשים לזה של גברים — 67. התגייסות חוצת מפלגות נגד המלצת הוועדה גרמה לכך שהכנסת פסלה את ההצעה של שר האוצר, ולמעשה דחתה את העלאת גיל הפרישה בחמש שנים.
בחוות הדעת שהוגשה לח"כים לקראת הדיון הבוקר, כותבת אפיק כי "בהיעדר ועדה ציבורית במועדים הקבועים בחוק, לא נראה שסעיף 9 (המורה על העלאה אוטומטית בגיל הפרישה, ר"ז) מתממש".
עוד כותבת אפיק כי: "אני סבורה שוועדת הכספים תצטרך להחליט האם היא מאשרת את ההמלצות (של הוועדה הציבורית, ככל שתוקם — ר"ז) כפי שהן או בהתאם לשינויים שהיא מחליטה עליהם וגם אם היא מתנגדת להמלצות הללו. אני סבורה שלהחלטת ועדת הכספים ישנה משמעות אמיתית ואין היא ריקה מתוכן. במילים אחרות, לוועדה סמכות אקטיבית לאשר את ההמלצות וליתן החלטה בעניין גיל הפרישה".