גוף ציבורי יפוצה על נזקי מלחמה בעד 5 מיליון שקל
הסיבה להחלטה: עתירה של קופ"ח כללית, בעקבות נפילת רקטה שפגעה במרפאה לפני עופרת יצוקה
גופים ציבוריים יהיו זכאים לפיצויים כספיים על נזקי מלחמה, בניגוד לעמדה המסורתית של מנהל מס רכוש - כך קבעה לפני כשבועיים ועדה מקצועית של משרד האוצר ורשות המסים. הוועדה הגישה את מסקנותיה בעקבות עתירה לבג"ץ שהגישה שירותי בריאות כללית, ובעקבות החלטת ועדה זו נמחקה העתירה בהסכמה.
- בתי העסק שוממים, אבל שלא יחשבו להסתמך על קרן הפיצויים של מס רכוש
- האוצר חולק על התמחור של הלחימה: "המבצע עלה 2.5 מיליארד שקל פחות ממה שטוען יעלון"
- מחכים לסוף המבצע: נזק של מיליארד שקל, אפס תביעות פיצויים
לפי התשובה שניתנה על ידי רשות המסים ומשרד האוצר לבית המשפט העליון, עולה כי מעתה תעניק רשות המסים פיצוי לגופים נתמכים עד לגובה של 5 מיליון שקל עבור נזקים ישירים שקרו כתוצאה ממלחמה או מבצע צבאי, למשל פגיעה ישירה של רקטה במבנה. הצוות שבראשו עמד אגף תקציבים וכלל גם את רשות החברות הממשלתיות, רשות המסים, היועץ המשפטי של האוצר ומשרד המשפטים, המליץ כי תקרת הפיצוי תעמוד על חצי מיליון שקל בלבד. מנגד, אזרחים מקבלים פיצוי ישיר מלא על כל נזק שנגרם להם.
הרקע להחלטה הוא עתירה שהגישו שירותי בריאות כללית לבג"ץ, באמצעות עוה"ד שאול ברגרזון ויוני פולק ממשרד ברגרזון ושות', בעקבות נפילת רקטה בקניון חוצות באשקלון ב־2008, בסמוך למרפאה שפועלת מטעמה של שירותי בריאות כללית, אשר גרמה נזק לרכוש ולנפגעים. בעקבות התקרית פנתה כללית לרשויות לקבלת פיצויים. קרן מס רכוש ברשות המסים לא נעתרה לתביעה, שבתגובה הגישה עתירה לבג"ץ.
באותה תגובה מיוני 2012, גם הזכירו במשרד האוצר את הצוות המקצועי שהוקם כדי לבחון את הנושא. הצוות המקצועי לבחינת נושא הפיצויים בגין נזקי מלחמה ישירים לגופים ציבוריים הוקם כבר במאי 2011 על ידי שר האוצר דאז, יובל שטייניץ, אך רק כעת - כמעט 5 שנים אחרי, התקבלה ההחלטה, סמוך להתקדמות הדיונים בבית המשפט העליון.
באותה עתירה, שבאוצר טוענים כי אין קשר בין הגשתה לבין האצת מסקנות הוועדה, הושתו הוצאות משפט בסך 10 אלף שקל על משרד האוצר.
מהאוצר נמסר: "מינוי הצוות, ותהליך גיבוש ההמלצות נבעו ממספר רב של תהליכים, בהם מלחמת לבנון השנייה, דו"ח המבקר ודיונים בממשלה ובכנסת, לא בשל עתירה ספציפית".