$
משפט

אורנשטיין: טוב אם החוקרים יאפשרו לאור לבצע את הפעולות כדי להסדיר תשלום החוב

השופט המחוזי הפנה את אור לביהמ"ש שדן בהליכי המעצר והחקירה שלה לאחר שביקשה לקבל בחזרה את הסלולרי שלה לשם תשלום החוב; קודם לכן דחה אורנשטיין לפחות ביום אחד את ההכרעה בעניין הוצאת צו הפירוק הזמני לאור סיטי נדל"ן

זוהר שחר לוי 17:5402.03.16

17:50 - בהמשך לבקשתה של ענבל אור להורות לרשויות החקירה להחזיר לה את הטלפון הסלולרי כדי שתוכל לבצע את העברת הכספים לחברת גלובל, כתב השופט איתן אורנשטיין כי אין הדבר בסמכותו של בית המשפט. "הסמכות לדון בבקשה", כתב השופט, "מוקנית לבית המשפט שדן בהליכי המעצר והחקירה ויובהר שבית משפט זה לא הורה לחברה לבצע את התשלום מושא הבקשה אלא שבא כוח החברה מסר שהחברה תדרג לפירעון התשלום מחר".

 

השופט רמז בהחלטתו, "מבלי לקבוע מסמרות", כי טוב ייעשה עם הרשויות החוקרות "תאפשרנה לגב' אור לבצע את הפעולות הדרושות על מנת להסדיר את התשלום, וככל שהדבר ניתן מבחינתן".

 

16:30 - מיד בתום הדיון שהתקיים היום בבית המשפט המחוזי בתל אביב בבקשה לפרק את חברת אור סיטי נדל"ן נלקחה בעלת החברה, ענבל אור, לחקירה נוספת ברשות המסים, כך נודע ל"כלכליסט".

 

בתום הדיון שהתקיים בפני השופט איתן אורנשטיין, הוחלט כי תדחה ההכרעה אם להוציא צו פירוק זמני לחברה עד למחר בערב, כדי לאפשר לאור להעביר סכום כסף של מיליון שקל לידי חברת גלובל, ממנה רכשה קרקע. לפי השופט, סעד של פירוק הוא סעד דרסטי וכדי לבחון אם החברה היא חדלת פירעון יש לאפשר לה לנסות ולהעביר את הכסף בפרק הזמן שניתן. אולם, בתום הדיון נלקחה כאמור אור לחקירה ברשות המסים וכן נלקח ממנה מכשיר הטלפון הנייד.

 

במסמך שהגישו באי כוחה לבית המשפט הם מבקשים להוציא צו שיורה למשטרה ולרשות המסים לקיים את החלטת בית המשפט ולאפשר לה לנסוע אל משרדה במגדלי עזריאלי, להשתמש בטלפון הנייד ולבצע את העברת הכספים בדחיפות. "העברות הן דחופות ולא יתאפשר לבצען מאוחר יותר ביום עקב שעות הפעילות של הבנקים", כך לפי באי כוחה. עוד מצוין כי בקשותיה של אור מחוקרי רשות המסים לבצע את העברות הכספים – נדחו.

 

14:10 - שופט בית המשפט המחוזי בתל אביב, איתן אורנשטיין, החליט היום (ד') לדחות לפחות ביום אחד את ההכרעה בעניין הוצאת צו הפירוק הזמני כדי לראות אם חברת אור סיטי נדל"ן עומדת בתשלום בגובה מיליון שקל שצפוי לעבור עוד היום לידי חברת גלובל, ממנה רכשה קרקע.

 

נציגי גלובל שהגיעו היום לדיון בבקשה לפירוק החברה, צפויים לקבל עוד היום את סכום הכסף, בגובה מיליון שקל. בית המשפט החליט להמתין ולראות האם אכן הסכום עובר - דבר שיקבע לדברי השופט אם החברה במצב חדלות פירעון או שלא. בסופה של ההחלטה קבע השופט כי יקבל עדכון בנוגע להעברת הכסף לחברת גלובל עד מחר (ה') בשעה שש בערב, בהתאם לעדכון יכריע בית המשפט על המשך ההליך.

 

 


"מודע אני לחקירה המתנהלת בעניינה של החברה ולצוק העיתים שבה היא מצויה. בנסיבות אלה, מובהר על נציגי החברה שעליהם לנהוג באחריות, להימנע מהעדפת נושים, ביצוע עסקאות שאינן במהלך העסקים הרגיל של החברה".

 

"נתתי דעתי לטענות הצדדים ועיינתי במסמכים השונים", כתב השופט בהחלטתו. "אין ספק שמתן צו פירוק זמני עלול להוות כדור שלג אשר יגרום לנזק בלתי הפיך למספר רב של רוכשים, מוכרים, ואחרים ובואפו שלא ניתן יהיה להשיב המצב לקודמתו ומשום כך על ביהמ"ש לנהוג בזהירות רב בטרם צעד דרסטי של הוצאת צו פירוק, ורק אם יחשוב שקיים חשש להעדפת נושים או להברחות רכוש לפעול".

ענבל אור מגיעה לביהמ"ש ענבל אור מגיעה לביהמ"ש צילום: אוראל כהן

 

השופט הוסיף: "סבורני כי נכון יהיה לעת הזאת להמתין עם הכרעה בעניין הבקשה לפירוק, עד אשר יתברר אם אכן נפרע הצ'ק שמסרה החברה לגלובל. יהיה מכך כדי להשליך על איתנה וחוסנה של החברה ויכולתה לעמוד בהתחייבויותיה. המבחן שדרוש לבחינת חדלות פירעונה של החברה הינו מבחן המביא בחשבון את כלל התחייבויותיה של החברה מחד גיסא ואת סל רכושה וזכויותיה מאידך גיסא ואינו בהכרח מבחן תזרימי. עד שלא תתברר הסוגיה לאשורה ובשים לב לנזק שיגרם אם יינתן הצו לפירוק הזמני סבורני שיש להמתין עם ההכרעה".

 

במהלך הדיון שהתקיים בבית המשפט המחוזי בתל אביב, ציין בא כוח של החברה, עו"ד יעקב ויינרוט, כי עסקינן בחברה מבוססת, בעלת הון עצמי ניכר, יש לה יתרות כספים גדולות ואין חשש לחדלות פירעונה והרקע לבקשת פירוק ולבקשת ההצטרפות הינו חקירה שאינה רלוונטית ואין בה כדי להשפיע על יציבות החברה ועל הפירעון שמגיע לנושיה. עוד נטען שקבלת הבקשה עשויה לגרום נזק ניכר למספר רב של גורמים שהתקשרו עם החברה.

 

יחד עם זאת, נושים נוספים שהשתתפו בדיון ציינו כי קיימות "תהיות" על הנתונים הנטענים על ידי החברה באשר ליציבותה הכלכלית.

 

בדיון נכח גם בא כוח בנק מזרחי אשר אצלו מתנהל חשבון של החברה ודיווח שלאחרונה העמיד הבנק את ההלוואות לפירעון מיידי, וכי נכון לעתה קיימת יתרת חובה בסך של כ-10 מיליון שקלים אשר מגובה בביטחונות גבוליים. יובהר, כי התשלום שאמור להיות משולם מחר לחברת גלובל, נמשך בצ'ק מחשבון החברה בבנק מזרחי.

 

עו"ד וינרוט, בא כוח החברה, ציין שהצ'ק יכובד מחר וכך יוסר החשש מאי התשלום המגיע לחברה בעלת הקרקע.

 

בא כוח הכנ"ר הצביע על חששות מהוצאת צו פירוק. לדבריו הוא סבור שמתן צו פירוק עלול לגרום נזק ניכר ומשום כך יש לנהוג בזהירות. לעמדתו, להימנע ממתן הצו אליה הצטרפו גם קבוצות רוכשים וכן בעלי קרקע שנמכרה לחברה.

 

בתום הדיון אמרה אור לתקשורת: "אני שמחה על ההחלטה, אני שמחה שהצדק יצא לאור. אנחנו מתכוונים לבצע העברה באופן מיידי. אני שמחה שהאמת יצאה לאור, ושהחברה עומדת מאחורי התחייבויותיה". לדבריה, "אין לרוכשים ממה לחשוש. ראינו כמה החברה איתנה וכמה היא עומדת מאחורי ההתחייבויות שלה. אנחנו נגיע עכשיו לבנק מזרחי נשב איתם ונדבר איתם".

 

כשנשאלה אם היא כועסת על הבנק ש"סגר את הברז", השיבה כי "בהחלט", אך הוסיפה כי "אני מאמינה שזה יסתדר אחרי 20 שנה שאני עובדת איתם".

 

אור הוסיפה כי היא מתרגשת מאוד ואמרה: "החברה הזו זה הבייבי שלי".

 

 

ענבל אור ענבל אור צילום: אוראל כהן

 

14:00 - הצדדים חזרו מההפסקה. בא כוחו של בנק המזרחי, עו"ד עמית פינס, נשאל מדוע לאחרונה בוטלה מסגרת האשראי של החברה. לדבריו, צירוף נסיבות הוביל לכך. "בחודשים האחרונים הייתה חריגה ממסגרות וכדי לאזן את זה – היה דין ודברים עם הבנק להגדלת המסגרת והבטחונות. בזמן האחרון התחייבה להזרים כספים וההתחייבות לא קוימה. כל פעם יש משהו, ייתכן שיש לזה נסיבות אובייקטיביות – בסופו של דבר קצה סבלנותו של הבנק והעמיד החוב לפירעון מיידי. זה קרה בימים האחרונים".

 

בשלב הזה העירה אור לנציג הבנק ונתבקשה שלא לדבר על ידי השופט: "הגברת אור", אמר לה, "אני לא אעיר לך עוד פעם".

 

עו"ד פינס הוסיף: "הבנק לא מכבד את הצ'קים. אם בעקבות הדיון יבואו ויסדירו ויזרימו את הכסף אז יאזנו ביטחונות והבנק יוכל לאפשר תשלומים. כרגע זה המצב".

 

בא כוחה של אור, עו"ד וינרוט: "לא מדברים כאן על חודשיים שלושה – אלא על מחר, תשלום הכספים מחר. החקירה הזו ברשות המסים מנופחת מעל כל היגיון. אנשים מגישים בקשות ומבקשים למנות בעלי תפקיד מטעם נושים".

 

אור ביקשה להגיב אך השופט אורנשטיין סירב. אולם היא לא התאפקה ואמרה לבא כוחה: "אנחנו עובדים עם הבנק 20 שנה ומעולם לא חזר צ'ק. ביום של החקירה הוא סגר את האשראי. ביום אחד הפיל את המסגרות".

 

כשניסתה לומר כי תעביר את הכספים מחר, העיר לה השופט: "בית המשפט העיר מספר פעמים לגברת אור שלא להתפרץ למהלך הדיון כי אחרת לא יהיה מנוס אלא להוציאה מהדיון". אור החלה לבכות.

 

12:00 - החל הדיון בבקשות הפירוק לחברת אור סיטי נדל"ן: באי כוחה של החברה מבקשים לבטל את ההליך לאור איתנות פיננסית והון עצמי של 57 מיליון שקלים. "הליך של כינוס או הקפאה הוא הליך דרסטי שניתן רק כשהבית עומד להתמוטט והוא לא עומד להתמוטט אז אין בכך צורך, לא פשענו ולא עשינו שום רע", אמר היום (ד') במהלך הדיון בא כוחה של ענבל אור, דר' יעקב וינרוט.

 

לאחר שהבוקר הוגשה בקשה נוספת להצטרפות לבקשה, התייצבו באולמו של שופט בית המשפט המחוזי בתל אביב, איתן אורנשטיין, נושים נוספים בהם בנק מזרחי שטוען לחוב של כ-10 מיליון שקלים, חוב שנצבר במסגרת הליך משפטי.

 

השופט הפסיק את הדיון תחילה לאחר שהתברר לו כי אין כל התייצבות לחברה או מי מטעמה. לאחר 20 דקות איחור התייצבה אור מלווה בפרקליטה, דר' ויעקב וינרוט, עמית חדד ועו"ד דן נובהארי.

 

עו"ד וינרוט טען בדיון כי אין צורך כלל בהליך. "הליך של כינוס או הקפאה", טען, "הוא דרסטי שניתן רק כשהבית עומד להתמוטט והוא לא עומד להתמוטט אין בכך צורך. התשלומים שאמורים להיות משולם היום ישולמו".

 

וינרוט הוסיף: "לא פשענו ולא עשינו שום רע. אין בדל ראיה שמשהו קרה. היו חקירות, לא כל אדם שנחקר במע"מ צריך לקחת את כל הנכסים שלו ולשים אותו בהקפאת הליכים".

 

עורך דין נוסף מטעם החברה, נובהארי ציין עוד כי יש דוחות על המצב הכלכלי של החברה ועל ההון העצמי שלה נאמד בעשרות מיליונים. "משרד רו"ח מוכר", כך לדבריו, "בחן את פעילות החברה והוא מציין שההון העצמי של החברה הוא חיובי בסכום של 57 מיליון שקלים. מאזן בוחן של החברה נכון להיום – מראה כי לחברה יתרות זכות של 19 מיליון שקלים. החברה חיה, נושמת, פעילה. העננה בעקבות החקירה יש לנו מסמך מהפרקליטים המלווים אותה בפני רשות המסים – הם מבהירים בצורה מפורשת מדובר בעניין טכני של דיווח שיכול להתאדות בלא כלום והוא מוסדר בשלבים אלה אך זה לוקח רגע או שניים".

 

השופט אורנשטיין הורה על הפסקה בדיון שבמהלכה יבחן את הנתונים הכספיים.

 

אור באולם הדיונים אור באולם הדיונים צילום: אוראל כהן

 

כאמור, מוקדם יותר היום הגישה פירמת עוה"ד כץ גבע איצקוביץ קי ג'י איי בקשה להצטרף להליך הפירוק של חברת או סיטי נדל"ן. החברה טוענת כי שילמה 500 אלף שקל על פרויקט שלא יצא בפועל.

 

בבקשה שהוגשה באמצעות עו"ד גלית שוקרון, נטען כי החברה חתמה עם חברת אור סיטי נדל"ן באוקטובר 2014 על השתתפות בקבוצת הרכישה בפרויקט חיבת ציון לרכישת 5 דירות. עם החתימה על ההסכם הועברו לידי החברה 500 אלף שקלים, אולם הפרויקט לא יצא לפועל והכסף טרם הוחזר.

 

לשיטת עו"ד אלכס כץ, בעל מניות בחברה, "הפרויקט נשוא ההסכמים לא יצא לפועל אולם חרף האמור כספה של הנושה – נותר בידי החברה". למרות מכתבי דרישה שנשלחו אל החברה, צוין עוד, הכסף לא הוחזר.

 

ענבל אור נחקרת באגף חקירות מע"מ ענבל אור נחקרת באגף חקירות מע"מ צילום: עמית שאבי

 

הדיון אצל השופט אורנשטיין מתקיים לאחר שמגיש הבקשה הראשונה לפירוק, אברהם וולך, הגיע להסכמים מול נציגי החברה וביקש למחוק את ההליך. לפי בקשתו המקורית של וולך, הוא שילם 400 אלף שקלים עבור דירה בפרויקט בתל אביב, אך גילה לאחר מכן כי הדירה נמכרה לאחר.

 

בטרם נתן השופט אורנשטיין החלטה, ולאחר שנציגי כונס הנכסים הרשמי הודיע כי אין מניעה לכך, הוגשה לבית המשפט בקשה להצטרפות להליך הפירוק. את הבקשה הגישה מינה זומר, ניצולת שואה בת 86, באמצעות עו"ד שוקי שועלי.

 

לגרסתה של זומר, היא התקשרה עם החברה לרכישת דירה ולשם כך שילמה 790 אלף שקל. לדבריה, החברה התקשרה עם חברת גלובל לרכישת הקרקע שבה אמורה להיבנות דירתה, אולם החברה שילמה לחברת גלובל רק סכום מזערי מתוך הסכום שנדרש על ידה לשלם, בהתאם לעסקה הכוללת. "כפי שנודע למבקשת", כך נכתב בבקשה, "היום הייתה החברה אמורה להעביר תשלומים נוספים לגלובל, אולם החברה הודיעה שאין ביכולתה לעמוד בתשלום זה. כתוצאה מכך, קיים חשש ממשי כי גלובל תבטל את ההסכם עם החברה, בהתאם לזכותה לעשות כן על פי ההסכמים שנחתמו בין החברות".

 

עוד צוין כי ללקוחה נודע כי במהלך השבוע האחרון ו"כתוצאה מהמתרחש בחברה" פנו עשרות רוכשים לחברה בבקשה לביטול עסקאות והשבת כספים, "דבר שמביא להתדרדרות חמורה במצבה של החברה".

 

במצב שנוצר, כך לפי הבקשה, "נדרש כי ייכנס גורם מקצועי לחברה אשר ימנע כאוס ויפעל לשמירת זכויותיה של החברה ושל הרוכשים מול גורמים שלישיים, אגב צמצום הנזקים שעלולים להיגרם לכל הצדדים, בטרם תחול התדרדרות נוספת במצבה של החברה ושל הגורמים הקשורים בה".

 

מאור סיטי נדל"ן נמסר בתגובה: "אנו מקווים שבית המשפט יידע לנטרל את רעשי הרקע ולראות את הדברים כפי שהם. החברה איתנה ועומדת מאחורי התחייבויותיה ותמשיך לנהוג כך גם בעתיד".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x