שטייניץ וכחלון מתנגדים להעלאת מס שתביא לעלייה בתעריף החשמל
ועדת מיסוי הדלקים המליצה על העלאת המס על פחם וגז טבעי שתוביל להתייקרות של 8% בתעריף החשמל — שרי האנרגיה והאוצר החליטו לא להביא את ההמלצות האלו לדיון בצוות היישום ובכך לקבור אותן
החשש מעליית תעריף החשמל בכ־8% ותעריף הגז הטבעי בכ־18% הביא את שר האוצר משה כחלון ושר האנרגיה יובל שטייניץ להחליט לקבור את החלק העיקרי של מסקנות ועדת המיסוי על הדלק — שיביאו לעלייה בתעריף החשמל — עוד לפני הדיון הראשון ביישומן.
אתמול פרסמה הוועדה הבין־משרדית — שנקראת ועדת מיסוי ירוק 3 — את המלצותיה להעלאת מס על דלקים שנמצאים בשימוש במשק. בראש הוועדה עומד משנה בכיר למנהל רשות המסים ערן יעקב.
לפי המלצות הוועדה, יש להעלות את המס המוטל כיום על פחם מכ־46 שקל לטונה לכ־216 שקל לטונה במהלך 2016. כמו כן, יש להעלות את המס המוטל על גז טבעי מכ־17.3 שקל לטונה עד ל־376 שקל לטונה ב־2021.
רשות המסים מעריכה כי משום שחלקו של הפחם בסל הדלקים של חברת החשמל הוא 40%, "העלאת הבלו (מס) על גז טבעי ופחם תעלה את מחיר החשמל בכ־8% ב־2016 וב־3% נוספים עד 2020". משום כך כחלון, שמבטיח שהוא עושה את המרב כדי להילחם ביוקר המחיה, ושטייניץ מתנגדים להמלצות האלו, והם החליטו לא להביא אותן לדיון בצוות שיופקד על יישום ההמלצות.
ההמלצות שכן יובאו לצוות היישום בתחום הגז הטבעי הן אלו שמעניקות הטבות מס לחברת שמפיקות גז טבעי דחוס.
בתחום התשתיות, ההמלצות שיובאו לצוות היישום כוללות מתן פחת מואץ, מענקים ורשת ביטחון למקימים תחנות לתדלוק בגז טבעי דחוס, ומענקים להסבת תחנות תדלוק קיימות לשימוש במתנול — תוסף טבעי לדלק שמצמצם זיהום.
בתחום הרכב ההמלצות העיקריות שצוות היישום ידון בהן כוללות מתן פחת מואץ לכלי רכב כבדים שמונעים בגז טבעי דחוס ולאוטובוסים חשמליים. מדובר על ארבע שנים של פחת מואץ שמקטין את חבות המס של רוכשי הרכבים. בנוסף, הוועדה ממליצה על מתן הטבה באגרת הרישוי לכלי רכב גמישי תדלוק שנעים על תערובת של מתנול ובנזין, ובמקביל על העלאת אגרת הרישוי לכלי רכב מונעי גז פחמימני מעובה.
בכל הנוגע לרכבים חשמלים והיברידיים, הוועדה ממליצה להמשיך במדיניות המיסוי המתוכננת, שלפיה עד סוף 2017 "יונהג שיעור מס קנייה מופחת של 30% על כלי רכב היברידיים, 20% על כלי רכב היברידיים נטענים ו־10% על כלי רכב חשמליים". במקביל לכך יופחתו 500 שקל משווי השימוש החייב במס של כלי רכב היברדיים ו־1,000 שקל משווי השימוש של כלי רכב היברידיים נטענים וכלי רכב חשמליים. כמו כן, אוטובוסים חשמליים יקבלו פחת מואץ של 33%, וגם יינתן פטור ממכס על יבואם למשך ארבע שנים.
המלצות הוועדה יעמדו לשימוע ציבורי במשך 21 יום ורק לאחריהם יחל הצוות לפעול ליישומן.