בלעדי לכלכליסט
נתע מחפשת חברה בעלת ניסיון קלוש
הדרישות של נתע מהזוכה במכרז הענק לתחזוקת המערכות ברכבת כוללות ביצוע תחזוקה בפרויקט יחיד בעבר ומחזור כספי נמוך יחסית
תנאי הסף במכרז הענק לתחזוקת המערכות והתשתיות של הקו האדום של הרכבת הקלה בתל אביב קלים באופן מעורר תמיהה. התנאים כוללים ביצוע תחזוקה בפרויקט אחד בלבד בעבר, בעשר השנים האחרונות, וניהול מחזור של 75 מיליון שקל בלבד.
חברת נתע, האחראית על הקמת מערכת הרכבות במטרופולין תל אביב, קיימה את כנס המציעים למכרז של הקו האדום (פתח תקווה, תל אביב ועד בת ים) לפני כמה ימים. מדובר באחד המכרזים היקרים של הענף שכולל הקמה ותחזוקה של המסילות, מערכת האיתות, התקשורת והחשמול והכרטוס של המסילה, בהיקף של כ־2–3 מיליארד שקל.
- "ניהול הרכבת הקלה לוקה בחסר, ספק אם ישלימו בניית הקו האדום"
- מחשש להפסד בתביעה: האוצר מציע לאחד את מכרזי הקרונות והמערכות של הרכבת הקלה
- נתע יצאה בזול: על פי הדו"ח הסופי על מכרז הקרונות - אין חשד לפלילים
ארבע קבוצות ניגשו
בכנס השתתפו נציגים של יותר מעשרה גופים שונים שמרכיבים ארבע קבוצות שניגשו למכרז: אלסטום הצרפתית ומנרב; בומברדייה הקנדית ודניה סיבוס; קבוצת TAT הצרפתית (שכוללת בין השאר את שפיר הנדסה ות'לס — ספקית האיתות הישנה של רכבת ישראל), וקבוצה ספרדית (שכוללת בין השאר את אינקו ואינדירה, כרגע ללא קבלן הנדסה ישראלי). המכרז הוא לעשר שנות תחזוקה ועוד שש שנות אופציה. אחדים מהנוכחים הופתעו מתנאי הסף של פרק תחזוקת המערכות שנראים קלים לכאורה. מכרז המערכות יצא לדרך בסוף 2012, אולם רק בנובמבר 2015 הוכנס אליו פרק התחזוקה, ללא סינון מקדים (PQ).
התנאי הראשון, ביצוע תחזוקה בפרויקט אחד בלבד בעבר, פותח את הדרך לשכירת קבלן משנה שלכאורה אינו מנוסה מספיק בסוג תחזוקה כזה. גם התנאי השני, ניהול מחזור של 75 מיליון שקל, מקל על שכירת קבלן משנה אולי אפילו מקומי. חברות שמתחזקות קווים מסוג זה באירופה מגלגלות מחזור של עשרות מיליוני יורו. תנאי נוסף הוא חברה שתחזקה 20 ק"מ קו רכבת, וכאן יש "כוכבית" והיא תחזוקה בקו שמשלב מסילה עילית ותחתית יחד, תצורה שאינה נפוצה בפרויקטים מסוג זה.
לעומת זאת, הבדל נוסף שנזקף דווקא לזכותה של נתע במכרז הוא ויתור על תצורת ניקוד שליוותה את מכרז הקרונות, ושם מרכיב המחיר קיבל משקל של 70%, ואילו מרכיב האיכות 30% בלבד. במכרז הזה החלוקה בין מחיר לאיכות היא 50% לכל פרק.
ניהול כושל במכרז הקרונות
מכרז התחזוקה של המערכות אינו היחיד שגורם להרמת גבות בתעשייה. כמו שנחשף ב"כלכליסט", דו"ח שהזמינה החשבת הכללית מיכל עבאדי־בויאנג'ו, ונגנז, מצא שהחברה הסינית CNR שזכתה לפני כמה חודשים במכרז לאספקת הקרונות נהנתה לכאורה מניהול כושל של המכרז עצמו. עבאדי גם שלחה מכתב נוקב למנכ"ל משרד התחבורה עוזי יצחקי ובו היא טוענת ש"בחודשים האחרונים העברתי למשרד התחבורה שני דו"חות חמורים על התנהלות נתע. התמונה העולה מהדו"חות היא שניהול החברה לוקה בחסר בלשון המעטה. במצב הדברים הנוכחי, להערכתנו, החברה לא תוכל להביא להשלמתו של הקו האדום".
מנתע נמסר בתגובה למכרז המערכות: "תנאי הסף מתייחסים לקבלן המשנה בלבד שאמון על ביצוע תחזוקת חלק מסוים ממערכות הקו האדום. היקף פעילות קבלן זה נאמד בעשרות מיליוני שקלים לשנה. תנאי הסף הפיננסיים שקבלן זה נדרש לעמוד בהם נקבעו בהתאם להיקף הפעילות הצפוי וכמתחייב מחוק חובת המכרזים. תנאי סף אלו נקבעו בהתבסס על המלצת מומחים מובילים בתחום תחזוקת מערכות הסעת המונים ולאחר שורה של דיונים מקצועיים מול חברת הבקרה מטעם המדינה והגורמים המקצועיים במשרדי התחבורה והאוצר".