מחשש להפסד בתביעה: האוצר מציע לאחד את מכרזי הקרונות והמערכות של הרכבת הקלה
באוצר נערכים למקרה שהמפסידות במכרז הקרונות יגישו תביעה בשל הכשלים בו לכאורה, מה שעלול לפסול אותו. לכלכליסט נודע כי כעת מציעים שם לאפשר לזוכה במכרז המערכות החשמליות לספק גם את הקרונות
משרד האוצר הודיע למשרד התחבורה ולחברת נתע כי הוא רוצה לאחד את מכרז הקרונות של הרכבת הקלה בתל אביב עם מכרז המערכות החשמליות והמסילה - כך נודע ל"כלכליסט". מדובר באיחוד כפוי שיירשם במכרז המערכות החשמליות כ'אופציה להרחבה', כך שהזוכה במכרז המערכות יוכל לספק גם את הקרונות לרכבת הקלה.
- אחרי הקו האדום: הכירו את הקווים הירוק והסגול של הרכבת הקלה
- נתע יצאה בזול: על פי הדו"ח הסופי על מכרז הקרונות - אין חשד לפלילים
- מתרבים סימני השאלה סביב מכרז הקרונות של נתע
באוצר מבקשים בעצם לקחת את מכרז המערכות החשמליות ובניית המסילה, שאמור לצאת בקרוב, ולהוסיף לו סעיף שיקבע כי מי שיזכה בו יוכל - אם ירצה - לספק גם את הקרונות. שוויו המרבי של מכרז הקרונות הוא 2 מיליארד שקל, בעוד שוויו של מכרז המערכות החשמליות מוערך בעד 1.5 מיליארד שקל.
האוצר שואף להחיל את ההצעה מיד, שכן ההערכות הן כי ארבע החברות שהפסידו במכרז הקרונות יגישו תביעה לאור הכשלים בו לכאורה, וידרשו לערוך אותו מחדש. באוצר חוששים כי התביעה תקפיא את הפרויקט ואף תעכבו אם ייקבע ש־CNR הסינית זכתה שלא כדין.
לטענת האוצר, איחוד המכרזים יוביל לאינטגרציה מלאה בין ספקי הקרונות למקימי המסילה, עם חשש נמוך לחוסר התאמה בין המערכות ולבעיות הפעלה. משרד התחבורה נוטה לדחות את ההצעה על הסף מחשש לעיכוב בפרויקט.
לפני כשבועיים נחשף ב"כלכליסט" כי טיוטת דו"ח שהזמינה החשבת הכללית מיכל עבאדי־בויאנג'ו על מכרז הקרונות העלתה כשלים לכאורה בביצועו, בהם מתן משקל גבוה מדי למחיר (70%) על חשבון האיכות (30%). עבאדי־בויאנג'ו לא מצאה חשד לכאורה לפלילים, כלומר לתפירת מכרז, והחזירה את הטיוטה למשרד התחבורה ללא שינוי.
עם זאת היא כתבה כי "ההליך בכללותו לא היה נכון", והתייחסה לבזבוז המשאבים של המתמודדות ושל נתע, לדחייה בלוחות הזמנים ולסיכונים. לגבי איכות הקרונות נסמכה החשכ"לית על חוות דעת של משרד התחבורה, שלפיה הם נאותים ועומדים בתקנים.