מבקר המדינה ליועמ"ש: לשקול חקירה נגד אורי יוגב
המבקר יוסף שפירא פנה ליועץ אביחי מנדלבליט בבקשה שישקול לפתוח בחקירה נגד מנהל רשות החברות הממשלתיות מחשש שביצע עבירות פליליות. הסיבה: התנהלותו של יוגב מול החברות מקורות ומקורות יזום ומינויים של רואי חשבון לרשות
מבקר המדינה יוסף שפירא פנה במכתב ליועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט והעלה בפניו חשש למעשים פליליים מצדו של יו"ר רשות החברות הממשלתיות אורי יוגב וכן חשש להתנהלות לא תקינה מצדו בשורה של נושאים.
- רשות החברות תפתח במו"מ למכירת תעש לאלביט מערכות
- יעלון מצטרף למתנגדי יוגב: בטל את הדחת יו"ר התעשייה האווירית
- יוגב דן עם המבקר שפירא בתלונה שהגיש נגדו בכיר ברשות החברות
החשש הפלילי עלה במסגרת בדיקה להתנהלות יוגב בביקורות שערך בחברת מקורות ומקורות ייזום. "תוך כדי ביצוע מטלות ביקורת בחברת מקורות, מקורות ייזום עולה חשש למעשים פליליים", נכתב במכתב ששלח המבקר וכן נכתב כי עלה חשש דומה עלה, "בבדיקת מינוי רואי חשבון בחברות ממשלתיות."
עוד נכתב כי, "בעקבות פניות ומידע נוסף עולים עניינים שמעלים חשש לכאורה לביצוע עבירות פליליות - רישום כוזב במסמכי תאגיד, איומים, והתערבות בהליכי מכרז".
בנוגע למינוי רואי חשבון בודק מבקר המדינה מידע הנוגע לליקויים חמורים לכאורה במינוי ובקבלת החלטות בנוגע לרואי חשבון מבקרים בחברות הממשלתיות. לפני כחודש הודיע המבקר ליוגב כי "משרדנו החליט לעשות בדיקה בעניין זה ברשות החברות ממשלתיות, לרבות בוועדה למינוי רואי חשבון. על כן אבקש כי רשות החברות והוועדה למינוי רואי חשבון יימנעו מקביעת עובדות בלתי הפיכות על מנת לאפשר למשרד מבקר המדינה למצות את הבדיקה ולאפשר את תיקון הליקויים ככל שיידרש".
על פי הידוע, בחודשים האחרונים התקבלו מכתבי תלונה בעניין התנהלות הוועדה גם בלשכת שר האוצר משה כחלון. בספטמבר האחרון ערך מנכ"ל המשרד שי באב"ד בדיקה בעניין, לאור הצטברות התלונות על התנהלות לא תקינה, במרכזן מכתב שכתבו גורמים מרכזיים בלשכת רואי החשבון בישראל. באבד שיגר מכתב בעניין לרשות החברות. מכתב תשובה נשלח ובו תשובות ומאז ככל הידוע העניין לא טופל. אלא שבמקביל זרמו תלונות כאמור כבר מספטמבר למשרד מבקר המדינה.
במרכז המידע שנבדק אצל המבקר עומדות שתי טענות מרכזיות - האחת, הרכב הוועדה למינוי רואי חשבון והשנייה נוגעת לקבלת ההחלטות שלה.בוועדה, שמונתה בשנה האחרונה, ישנם שבעה חברים - שלושה נציגי ציבור, שני נציגי לשכת רואי החשבון, נציגת משרד המשפטים ונציג אחד שאמור להיות דירקטור לשעבר בחרות הממשלתיות. אלא שהדירקטור הזה מכהן גם כיום כדירקטור בחברה ממשלתית גדולה ואחת השאלות שנבדקות אצל המבקר היא האם היה מעורב בקבלת החלטות שיש להן השלכה גם על החברה בה הוא מכהן.
מידע רב זרם למבקר המדינה בנוגע לניגודי עניינים לכאורה המתקיימים גם בין חברי הוועדה לחברות רואי החשבון שקיבלו עבודה בחברות הממשלתיות. כך למשל מספר חברות רואי חשבון גדולות ומשפיעות חזרו וזכו בטיפול בחברות ממשלתיות ו"למעשה נגסו בחלקים גדולים של ״העוגה", בזמן שאחרות לא קיבלו. בעניין זה, כך נודע, פנו גורמים מלשכת רואי החשבון והתלוננו לא פעם על כך שרק חברות מסוימות זוכות בעבודה.
ברקע הדברים, בחודש שעבר פורסם ב"כלכליסט" כי מבקר המדינה צפוי להעניק צו הגנה זמני לבכיר ברשות החברות הממשלתיות שהתלונן על קיצוץ סמכויות והגבלת צעדיו ברשות.
הבכיר - ממונה החשבונות, המיסוי והערכת החברות ברשות, חיים פישר - שלח בימים האחרונים תלונה נגד מנהל רשות החברות הממשלתיות אורי יוגב, וטען כי רשות החברות פוגעת בסמכויות לאחר שחשף שחיתויות בחברות ממשלתיות. פישר טען כי יוגב פגע במעמדו והעביר לו הוראות לא להשתתף בוועדות של חברות ממשלתיות ובישיבות דירקטוריון, ואף פגע בתנאי שכרו.
המבקר גם בדק את התנהלות רשות החברות ויוגב עצמו במרכז להפרטת תעש. המידע שהגיע למבקר מתמקד בפעילותן של שתי חברות גדולות לראיית חשבון, שנשכרו לליווי ולייעוץ גם מצד תעש וגם מצד אלביט, ואילו חברה אחרת העניקה שירותי ייעוץ שונים לתעש וכן ייעצה בעבר לחברה פרטית שהייתה בבעלותו של אורי יוגב.
בנוסף הגיע מידע הקושר חברת ייעוץ כלכלי נוסף שאנשיהם עמדו בקשרים עם רשות החברות הממשלתיות בדרכים שונות ומנגד ייעצו גם לאלביט.