תאונת הברום: "העיר דימונה הייתה יכולה להימחק. נס שזה נגמר ככה"
בעקבות התאונה בדרום, בה רכבת מטענים פגעה ברכבת משא עם פוספטים, בוועד רכבת ישראל מאשימים במכתב שהגיע לידי "כלכליסט" את ההנהלה כי אישרה לכאורה שימוש בציוד שאינו כשיר לנסיעה, מה שיכול להסביר את הניתוק של שלושת הקרונות
האם הציוד בו השתמשה רכבת ישראל להובלת מטענים לדרום היה פגום? בתכתובות פנימיות של בכירי הרכבת, בעקבות תאונת הרכבות בדרום השבוע,
שהגיעו לידי "כלכליסט" עולה כי הוועד מאשים שהנהלת הרכבת לכאורה אישרה שימוש בציוד שאינו כשיר לנסיעה, מה שאולי יכול להסביר את הניתוק של חלק מהקרונות.
הבכירים כתבו: "נהגים יקרים, כידוע לכם בחודשים האחרונים הוועד וההסתדרות קיימו עם ההנהלה מספר שיחות והתכתבויות בהן התרענו על פגמי בטיחות שונים, אשר עלו מהשטח ע"י הנהגים, בקטרים מדגם מסוים (NGT26CW) וממספרים סידוריים ספציפיים. בשיחות והתכתבויות הנ"ל ביקשנו שלא להכניס את הקטרים הנ"ל לעבודה עד לתיקון הפגמים, אך ההנהלה לא שעתה לבקשותינו והתעקשה על בטיחות הקטרים הנ"ל . בעקבות התאונה החמורה לפנות בוקר היום בדימונה בה היו מעורבים חלק מהקטרים הנ"ל הרינו להבהיר כי כהנחיה ארגונית: עד להודעה אחרת אין לנהוג בקטרים מסוימים. יובהר כי כבכל הנחיה ארגונית בגיבוי ההסתדרות, הרי שכל עובד, לרבות עובד ארעי, אשר יפעל בהתאם להנחיה זו יזכה לגיבוי והגנת ההסתדרות כדין".
האירוע של ניתוק הקרונות התרחש בשעת לילה מאוחרת מעט אחר עשר בלילה של יום שני- רכבת מטענים שנסעה לכיוון דימונה, פגעה מסיבה לא ברורה ברכבת משא של 15 קרונות עם מטען של פוספטים שעמדו על המסילה, זאת כחצי ק"מ דרומית לתחנת דימונה. כתוצאה מהפגיעה, נפגע קטר הרכבת הפוגעת ונשמטו 3 קרונות משא, כאשר מאחד מהקרונות נשמט מיכל ברום. לאחר בדיקות התגלה שישנה דליפה ממיכל הברום שנשא מטען של 21 טון, או אז האירוע הפך לתרחיש של דליפת חומרים מסוכנים (חומ"ס), שטופל על ידי מכבי האש, המשטרה וחברת כיל, בעלת המטען.
בסביבות 23:00 הנחתה המשטרה את תושבי האזור הסמוך (בטווח של 900 מטר) להסתגר בבתיהם. כמו כן נחסם כביש 25 הסמוך והתבצעה הכוונה לדרכים חלופיות. רק בשש בבוקר האירוע הסתיים, כאשר שבעה נפגעים פונות לבית החולים סורוקה בבאר שבע - שני נהגי הקטר הפוגע וחמישה תושבי דימונה שנפגעו משאיפת הברום. מדובר בפגיעות קלות כאשר כבר אתמול במהלך הבוקר 4 מהם שוחררו לביתם.
אף אחד לא בדק איזה קרון חסר
מבדיקות ראשוניות עולה שרכבת ישראל רשמה לכאורה מספר כשלים בטיפול באירוע. הכשל הראשון והשני הוא אי עצירת הרכבת עם הניתוק של הקרונות, שגם הוא לא ברור כיצד אירע. הכשל השלישי הוא שעובד של הרכבת, שראה שחסרים לו כלים על המסילה, שלח את עובדי הרכבת בתחנת היעד לבדוק מה חסר, אולם מסיבה לא ברורה מספר הקרון שנמסר בקשר לא היה זה שיצא מנקודת המוצא. במילים אחרות, אף אחד לא וידא שהקרון האחרון שהגיע ליעד הוא זה שבאמת יצא לדרך במקור, מה שהשאיר שלושה קרונות יתומים. הכשל הרביעי הוא שבמוקד הבקרה של הרכבת מישהו אישר לרכבת חדשה לעלות בדיוק על אותה מסילה, מה שהוביל בסופו של יום להתנגשות הבלתי נמנעת.
"העיר דימונה הייתה יכולה להימחק בשנייה. נס משמיים שזה נגמר ככה, וכולם עוד אומרים שזו תאונה קלה. תבין, הנהג בא בחושך אחרי סיבוב והוא לא היה מספיק לעצור. אין לו שדה ראייה והוא צריך 3 ק"מ כדי לעצור. היה פה כשל של כמה מקומות, גם של מכשור וגם טעויות אנוש", אומר בכיר בסביבת החברה.
התאונה הנוכחית אינה הראשונה שנרשמה ברכבת ישראל. ביוני 2006 התגשה רכבת ברכב, אז נרשמו 5 הרוגים וכ-80 פצועים. בדצמבר 2010 נרשמה שריפה בקרון שעבר ליד נתניה, והאירוע הסתיים ב 121 פצועים. באפריל 2011 אירעה התנגשות בין שתי רכבות, שוב ליד נתניה, אז נרשמו כ-60 פצועים.
מרכבת ישראל נמסר בתגובה ש"בדיקה ראשונית של האירוע מאתמול בלילה עולה כי תקלה טכנית הביאה להתנתקות של מספר קרונות מרכבת משא שהמשיכה בנסיעתה. בקרונות היה מטען של מחצבים. עוד עולה, כי מערכת ההגנה והבטיחות, שתפקידה למנוע את התפרקותו של הקרון, פעלה כנדרש. התחקיר לבדיקת ההיבטים האנושיים עדיין בעיצומו. כאמור, צוות הבדיקה שמינה מנכ"ל הרכבת, ממשיך בחקירתו היסודית והמעמיקה".