פורסם המכרז להפעלת טסטים; ההסתדרות תשבש את עבודת בוחני הנהיגה
ההסתדרות מוחה על הפרטת מבחני הנהיגה המעשיים. לפי דרישות המכרז, כל זכיין יידרש להפעיל מערכת אוטומטית, שתקבע את מועד המבחן; מבחן חוזר בתוך 14-7 ימים לכל היותר, זאת לעומת המתנה של מספר חודשים כיום
ההסתדרות הודיעה כי החל מיום ראשון הקרוב (20.3) תשובש עבודתם של בוחני הנהיגה בכל רחבי הארץ. ההחלטה התקבלה במהלך כינוס חירום של העובדים שהתקיים בעקבות הפרסום של משרד התחבורה כי יוציא מכרז להפרטת מבחני הנהיגה המעשיים בישראל (טסט).
לפיכך, מיום ראשון תושבת עבודתם של בוחני הנהיגה בירושלים ובתל-אביב ובערים נוספות, בהן כפר סבא וחדרה. ביום שני תושבת פעילותם של בוחני הנהיגה במחוזות אחרים.
אבי ניסנקורן, יו"ר ההסתדרות, אמר כי "בלתי נתפס ולא מתקבל על הדעת שבשעה שיש מעבר בשירות הציבורי ובכלל המשק להעסקת עובדים בצורה ישירה, משרד התחבורה בוחר להעסיק באופן קבלני את בוחני הנהיגה. כל הפתרונות שהצעתי כדי למנוע את הכשל והשיבושים המתמשכים, כולל עבודה בימי שישי, הוספת שעות נוספות, התאמת התקינה וצעדים נוספים שיכלו לייעל את המערכת למען הציבור ולמען הנבחנים - נדחו על הסף על ידי משרד התחבורה".
שר התחבורה, ישראל כ"ץ, מסר בתגובה לאיומי ההסתדרות ש"היום הוצאנו לדרך את תהליך הרפורמה במבחני הנהיגה. ומה עושה ההסתדרות במקום לברך? מכריזה על שביתות ועיצומים. 100 טסטרים לוקחים מאות אלפי צעירים וחיילי צה״ל כבני ערובה ומנסים למנוע את שיפור השירות - רק כדי לשמור על המונופול. לא ויתרתי מול איומים, שביתות ולחצים ברפורמות שהובלתי ברכבת, בתעופה בתשתיות ובנמלים ולא אוותר גם כאן. טובת הציבור קודמת לאינטרסים צרים".
ההמתנה לטסט תתקצר
כאמור, משרד התחבורה פרסם היום את המכרז להפעלת מערך מבחני הנהיגה המעשיים. לדברי כץ, הזוכים במכרז יחויבו לספק לתלמידים רמת שירות גבוהה ולהקצות לכל תלמיד מבחן נהיגה מעשי ראשון בתוך שלושה ימים מהרגע שהוגשה בקשה, ומבחן חוזר בתוך 14-7 ימים לכל היותר, זאת לעומת המתנה של מספר חודשים כיום.
בדיון שהתקיים בוועדה לביקורת המדינה בנושא זה רק באוקטובר 2015 עלה ששוק המבחנים המעשים מייצר כ-400 אלף מבחני נהיגה בכל שנה (נתוני 2014, לכל סוגי כלי הרכב), כאשר שיעור הנבחנים שעוברים במבחן הראשון הוא נמוך יחסית: 13.9% במחוז חיפה, 22% במחוז ירושלים, 28.4% במחוז תל אביב ו-24.9% במחוז באר שבע. הכנסות המדינה מביצוע המבחנים המעשיים מגיעים לכ-58 מיליון שקל בשנה.
לדברי השר כץ המכרז אמור להיטיב עם מצבם של התלמידים, כאשר המבחנים החדשים יבוצעו באמצעות שני זכיינים פרטיים. כל זכיין יופקד על הקמה ותפעול של מערך המבחנים המעשיים באזור מסוים. כל זכיין יידרש להפעיל מערכת אוטומטית להקצאת מבחני הנהיגה, שתקבע את מועד המבחן. זימון המבחנים יעשה באמצעות אתר האינטרנט של הזכיין, לאחר ביצוע המבחן הפנימי בבית הספר ללימוד נהיגה. שיבוץ הבוחנים למבחני הנהיגה ייעשה גם כן בצורה אוטומטית. תוצאות השיבוצים ימסרו לבוחנים לפני היציאה למבחן בלבד.
כמו כן, במשרד התחבורה מדגישים שהליך הבחינה המעשית ישודרג ויתבסס על קריטריונים ברורים, מדידים ומחייבים, תוך צמצום שיקול דעת של הבוחן בקביעת תוצאות הבחינה המעשית. כמו כן, ייעשה שימוש באמצעים טכנולוגיים הכוללים בין השאר שימוש במצלמות, מערכת ניווט GPS, מערכת מחשוב ומילוי טופס המבחן באופן ממוחשב, לרבות התקנת מצלמות לתיעוד מסלול נסיעת המבחן ותיעוד הנבחן במהלך הטסט, כמו גם מערכת GPS לצורך ניטור, מעקב ותיעוד מסלולי הנסיעה של הרכב.
"אני נחוש לבצע את הרפורמה, ולאפשר לזכיינים פרטיים להפעיל את מערך מבחני הנהיגה המעשיים. לא יעזרו לחצים ואיומים של גורמים אינטרסנטיים ובעלי עניין, המשתמשים בצעירים הממתינים לטסטים, ומנסים לתפוס עליהם טרמפ פוליטי. כך עשיתי בתחומים אחרים, וכך יהיה גם בתחום זה", אמר כץ.