ביטוח לאומי הודה בגבייה לא חוקית של 25 מיליון שקל מנכים
שני גמלאים נכים הגישו תביעה ייצוגית נגד המוסד לאחר שגילו כי נגבו מהם דמי בריאות פעמיים - גם מהשכר וגם מקצבאות הנכות. לפי התביעה, עשרות אלפי נכים עובדים נפגעו מהגבייה הכפולה. המוסד: "מדובר בטעות מחשב"
המוסד לביטוח לאומי נאלץ להשיב 25 מיליון שקל שגבה ללא הצדקה מאלפי נכים עובדים מאז 2013. בתצהיר שהגישו אנשי המוסד לבית המשפט המחוזי בלוד בתחילת השבוע הם הודו כי נעשתה גבייה מיותרת וכי החלו להחזיר את הכסף לחשבונות הבנק של הנכים.
- אושרה הצעת חוק: ייצוג של 5%-7% לעובדים עם מוגבלויות בגופים ציבוריים
- שר הרווחה: נרחיב את קצבת הניידות לאלפי נכים נוספים
- הוקמה ועדת מעקב להעסקת בעלי מוגבלויות
התצהיר הוגש במסגרת בקשה לתביעה ייצוגית נגד המוסד שהגישו שני נכים המקבלים ממנו קצבת נכות שגילו לפני כמה שנים כי ביטוח לאומי גובה מהם דמי בריאות גבוהים מהמותר בחוק. השניים, באמצעות עורכי הדין ליאור טומשין ודוד שוורצבאום ממשרד מרקמן את טומשין, טענו שהמוסד מנכה להם דמי בריאות גם מקצבת הנכות וגם מהפנסיה שלהם, בניגוד לחוק. על פי החוק, ביטוח לאומי רשאי לנכות מקצבת הנכות את דמי ביטוח הבריאות המינימליים, 103 שקל בחודש, אבל במקרה שלנכה יש הכנסה כלשהי מעבודה או פנסיה הוא צריך לגבות את דמי הבריאות מההכנסה הנוספת ולא מקצבת הנכות.
כך לדוגמה, מקצבת נכות של אחד התובעים שהיקפה 1,522 שקל בחודש נוכו 103 שקל. לאחר שפנה לביטוח לאומי בעבר בבקשה להפסיק את הגבייה המיותרת, קיבל תשובה שהגבייה של דמי הבריאות מקצבת הנכות ומהפנסיה תקינה, והחליט לתבוע. משהוגשה הבקשה לתביעה ייצוגית ביקש ביטוח לאומי לפסול אותה, מכיוון שלדבריו, "התנהלות המבקשים אינה מבוססת על דאגתם לקבוצה, אלא על ניסיון חסר תום לב לייצר מחלוקות שלא לצורך במטרה לנסות להגדיל את הגמול ושכר הטרחה".
על פי הערכות התובעים, ביטוח לאומי גבה ביתר מכ־27 אלף נכים עובדים, ובאופן אירוני המדינה עושה בשנים האחרונות מאמצים גדולים כדי לשכנע כמה שיותר נכים לצאת לעבוד בהבטחה שקצבאות הנכות שלהם לא ייפגעו. נוסף לכך, התובעים טוענים כי יש עוד כ־20 אלף נכים המקבלים פנסיה מוקדמת ויש חשש שגם אצלם מתבצעת גבייה ביתר.
המשמעות היא שלפי טענת התובעים, ההחזר הנוכחי שמבצע ביטוח לאומי רלבנטי רק לקבוצה של כ־10,000 נכים לכל היותר. כלומר, אם טענות התובעים נכונות אז מדובר בקבוצה של כ־47 אלף נכים עובדים או מקבלי פנסיה שביטוח לאומי גבה מהם סכום עודף של 112 מיליון שקל בשנים 2014–2015 סך הכל, ומכאן שההחזר הנוכחי שהודה בו המוסד הוא
רק קצה הקרחון.
לטענת המוסד, טעויות מהסוג הזה מתרחשות מדי פעם בשל תקלות במחשבי המוסד, ובימים אלה הוא מבצע מחשוב מחדש כדי למנוע זאת. הבעיה היא שגם אם תקלות מתרחשות, אין מספיק מערכים שיאתרו את התקלה, לא בתוך ביטוח לאומי וודאי שלא בקרב האוכלוסיות המוחלשות שמקבלות את הקצבאות ולא בהכרח יודעות מהי גובה הקצבה הנכונה, מהם הניכויים המותרים וכדומה. מלבד זאת, הגבייה ביתר מנכים היא בעיה שמוכרת לביטוח לאומי כבר כמה שנים בעקבות תביעה אחרת שהוגשה נגדו ב־2011, שבסופה התחייבו אנשי המוסד לעשות סדר כדי שמקרים כאלה לא יישנו.
מביטוח לאומי נמסר: "אנו מקבלים מידע ממעסיקים בתום שנה ורק לאחר עדכון מרשות המסים. הדבר מוביל לכך שאדם שקיבל קצבת נכות והחל לעבוד, מנוכים ממנו דמי בריאות גם מהקצבה וגם משכרו, כי לא ידוע לנו שהוא עובד. הובלנו שינוי חקיקה ומעסיקים יחויבו לעדכן באופן שוטף".