$
משפט

כל חודש דחיה צפוי להניב לנאמני מגה 600 אלף שקל

נאמני מגה דחו השבוע שוב את המכרז לרכישת הרשת כדי להשיג מחיר גבוה יותר. כתוצאה מכך גם שכר הטרחה שלהם צפוי לעלות

תומר גנון 06:4524.03.16

שלושת נאמני מגה צפויים לשלשל לכיסם 600 אלף שקל שכר טרחה על כל חודש דחיה של מכרז מגה, ויש להם עוד אפשרויות רבות להגדיל את הסכום.

 

הנאמנים החליטו לדחות את ההצעות שהוגשו לרכישת הרשת עד שיוגשו הצעות גבוהות יותר. דבר שצפוי להשפיע על שכר הטרחה שיבקשו בהמשך. סוגיה זו מקבלת משנה תוקף לאור טענות שנשמעו, בין היתר על ידי אחד המציעים — בעלי רשת ויקטורי אייל רביד — שלפיהן "לנאמנים אין עניין למכור בגלל שכר הטרחה".

נאמני מגה רו"ח גבי טרבלסי, עו"ד אהוד גינדס ועו"ד אמיר בר טוב נאמני מגה רו"ח גבי טרבלסי, עו"ד אהוד גינדס ועו"ד אמיר בר טוב צילום: עמית שעל

 

שכר ניהול: עוד זמן שווה עוד כסף

 

על פי חוק החברות, כללים בדבר מינוי כונסי נכסים ומפרקים ושכרם, לבעל תפקיד ישנם שלושה מסלולים אפשריים לבקש שכר טרחה מבית המשפט. בחירת המסלול הרלוונטי נתונה בידו בכל שלב של אורך חיי התיק. בשלב זה, הנאמנים עדיין לא הגישו בקשה כזאת.

 

המסלול הראשון הוא שכר ניהול. מסלול זה הוא רלוונטי לטענות שמעלה רביד,שכר הניהול נגזר באחוזים מהכנסות החברה שנתקבלו במזומן בזמן שנוהלה בידי הנאמנים. המדרגות מחושבות אחת לרבעון.

 

לרשת מגה צפוי מחזור ממוצע של 250 מיליון שקל (750 מיליון שקל לרבעון) בכל אחד משלושת החודשים שבהם היא נוהלה בידי הנאמנים, לכן ניתן להעריך שבמידה ומכירתה תושלם בתוך שלושה חודשים, שכר הטרחה שלהם יעמוד על כ־1.8 מיליון שקל. שהם 600 אלף שקל לשלושת הנאמנים על כל חודש — בחלוקה אישת מדובר כ־200 אלף שקל שכר טרחה בחודש לכל נאמן.

 

שכר מימוש: המסלול שנאמנים פחות אוהבים

 

המסלול השני הוא שכר מימוש. מסלול זה בדרך אינו מועדף על ידי בעלי תפקיד, כי בניגוד לשכר ניהול הוא אינו מתחדש כל שלושה חודשים. שכר זה נגזר כאחוזים מתקבולי מכירת נכסים. כלומר, אם הנאמנים ימכרו את כל החברה או חלקים ממנה, למשל נדל"ן, הם זכאים לאחוזים מהתמורה שהתקבלה.

 

ישנן שלוש מדרגות שונות. מעל לכ־4 מיליון שקל, הסכום הגבוה ביותר המוזכר בתקנות, המדרגה הרלוונטית היא 1% מתוך הסכום.

 

אם לצורך העניין התמורה על מכירת כל הנכסים של הרשת תהיה 300—400 מיליון שקל, שכר הטרחה יהיה בין 3־4 מיליון שקלים שיתחלקו בין שלושת הנאמנים.

 

שכר טרחה לפי חלוקה לנושים: הבוננזה

 

המסלול השלישי, שהוא בדרך כלל הבונזזה הגדולה של בעלי התפקיד, הוא קבלת שכר טרחה לפי חלוקה לנושים בפועל. זוהי תקנה 8־א' שמעוררת ביקורות ציבורית גדולה, לאור סכומי העתק שבעלי התפקיד יכולים לגרוף לכיסיהם על חשבונם של הנושים.

 

תקנה זו קובעת שבעל התפקיד יקבל שכר באחוזים מתוך הכסף שחילק לנושים.

 

ישנן תשע מדרגות שכר שונות כאשר המקסימלית עומדת על 11%־12% משיעור חלוקה של 80% מתוך הנשייה ומעלה. כלומר, יש קשר ישיר בין גובה הסכום שיוחזר לנושים, לגובה שכרו של בעל התפקיד. המטרה ברורה: לתמרץ את בעל התפקיד למקסם את ההחזר לנושים כדי לגזור קופון שמן יותר.

 

האחוזים מתוך החלוקה אינם סוף פסוק, משום שבעל התפקיד רשאי לבקש מבית המשפט תוספת על מאמץ מיוחד, למשל שעות עבודה מרובות או חלוקת רכוש תוך פרק זמן קצר.

 

על פי תקנה זו (8־ב') בית משפט יכול להפעיל שיקול דעת ולהגדיל עוד יותר את שכר הטרחה של בעל התפקיד. הביקורת היא שמדובר בפרצה שגורמת לבעלי תפקיד להפליא בתיאורים וסיפורים על השעות הרבות שעובדי המשרד שלהם השקיעו בגיבוש הסדר נושים.

 

המסלול הזה הוא בהחלט היעד המועדף של נאמני מגה — הן מבחינת האינטרס של הנושים והן מבחינת שכר הטרחה. בהינתן חלוקה תיאורטית של 350–400 מיליון שקל לנושים (תשלום של הרוכש + יתרה הקופה + תוספת של ערך המלאי שצפוי לעמוד על כ־100 מיליון שקל), ובתוספת מאמץ מיוחד, היא יכולה להביא את שכר הטרחה ל־7%–9% מהחלוקה לנושים, שהם 24–36 מיליון שקל.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x