מסקנות שטרום יידחו כדי שחברות האשראי יהפכו לבנקים
ל"כלכליסט" נודע כי שר האוצר משה כחלון אישר לוועדה להגברת התחרות במערכת הבנקאית לעכב את פרסום מסקנותיה כדי לכלול בהן סעיף שייתן הקלות לחברות כרטיסי האשראי שיופרדו מהבנקים. המטרה: לאפשר לחברות להפוך לבנקים בעצמן
אמנם אין לכך אישור רשמי - לא מוועדת שטרום להגברת התחרות במערכת הבנקאית, לא משר האוצר משה כחלון ולא מחברי הוועדה, שרובם מגיעים ממשרד האוצר, בנק ישראל והרשות להגבלים עסקיים - אך מסתמן כי קיים סיכוי גבוה שמועד הפרסום של מסקנות הוועדה הסופיות יידחה במעט; זאת לאתר שכחלון אמר בשבוע שעבר בכנס המדדים של "כלכליסט" כי המסקנות יפורסמו במהלך סוף השבוע הקרוב.
- הוועדה להגברת התחרות בבנקים: בשורה לצרכן או סכנה ליציבות
- תחרות בבנק
- בתי ההשקעות לשטרום: "הסר מגבלת העמדת אשראי צרכני מצד גוף מוסדי"
ל"כלכליסט" נודע כי בכל מקרה המסקנות יכללו סעיף שלא הופיע בדו"ח הביניים של הוועדה שפורסם בדצמבר 2015: הקלות שיקבלו חברות כרטיסי האשראי שיופרדו מהבנקים - ישראכרט מבנק הפועלים ולאומי קארד מבנק לאומי - שיהוו מסלול מהיר להפיכתן לבנקים בעצמן.
בבנק ישראל סירבו להתייחס לפרטים המדוייקים של המסלול המהיר, אך ככל הנראה הוא צפוי לכלול מספר הקלות.
הראשונה והמשמעותית היא רף הלימות ההון (היקף ההון העצמי ביחס לנכסי הסיכון) שיידרש מבנקים קטנים. במקום יחס הלימות הון של 9% אליו נדרשים כיום בנקים בישראל, הבנקים הקטנים והבנקים העתידיים יידרשו להציג יחס מופחת של 5%.
מדובר על דרישה דומה לזו שמוצגת לבנקים קטנים בבריטניה, שם יחס הלימות ההון לבנקים קטנים עומד על 4.5%. בריטניה היא לא דוגמה אקראית, שכן במדינה בוצעה רפורמה מהותית במערכת הבנקאית במהלך חמש השנים האחרונות.
ככל הנראה, ישנה נכונות בקרב אנשי האוצר ובנק ישראל לקידום המהלך והכללתו במסקנות הסופיות של הוועדה. בימים האחרונים אמר כחלון ליו"ר הוועדה להגברת התחרות במערכת הבנקאית דרור שטרום כי הוא מאשר לו לעכב את פרסום המסקנות לצורך הטיפול בעניין המדובר. מקורבים לנושא אומרים כי שטרום ביקש מספר ימים נוספים משר האוצר כדי להשלים את הכללת המהלך בדו"ח הסופי של הוועדה. המפקחת על הבנקים חדווה בר כבר הביעה את תמיכתה ברעיון. נגידת בנק ישראל קרנית פלוג טרם הביעה את עמדתה.
אם חברות כרטיסי האשראי יהפכו לבנקים, זו תהיה מהפכה של ממש במערכת הבנקאות הישראלית, שלא התווסף לה בנק ב־47 השנים האחרונות.לא ידוע האם ההקלות המתוכננות מתייחסות רק לחברות כרטיסי האשראי שיופרדו מהבנקים או שהן רלבנטיות גם לגבי מנפיקי כרטיסי אשראי חדשים שירצו להפוך לבנק.