"אור לקחה ממני 100 אלף שקל בלי ערבות או הערת אזהרה בטאבו"
ביהמ"ש צפוי להכריע היום אם לפרק את הקבוצה של ענבל אור או להמשיך בהקפאת ההליכים. בינתיים נחשפים עוד מנפגעיה, ובהם לקוח ששילם מקדמה של 100 אלף שקל על דירה ברמת גן ועדיין ממתין לחתימתה על בקשת הביטול שהגיש בינואר
שופט הפירוקים בבית המשפט המחוזי בתל אביב איתן אורנשטיין יכריע הבוקר אם לפרק את קבוצת אור סיטי נדל"ן של ענבל אור, כפי שמציע הנאמן עו"ד איתן ארז, או להאריך את תקופת הקפאת ההליכים, כפי שמבקשת בעלת השליטה ענבל אור. בימים האחרונים הגיש לבית המשפט הנאמן להקפאת ההליכים, עו"ד ארז, דו"ח חריף ובסופו המסקנה כי אין מקום להבריא את החברות ויש לפרקן. הנאמן מציע להעביר את המשך הפרויקטים לדיירים או בעלי הקרקע בסיוע מפרק זמני.
- ענבל אור מגיבה על דו"ח הנאמן: "כשמסמנים מטרה מראש – כל האמצעים כשרים"
- החיים הטובים של ענבל אור: בגדים, תכשיטים, אופנוע וחופשות בחו"ל על חשבון החברה
- הנאמן של קבוצת אור: "משכון התכשיטים מפר את הצו שהוציא ביהמ"ש"
בינתיים מתרבים הסיפורים על נפגעי הקבוצה. אחד פנה ל"כלכליסט" לסיוע באיתור חבר בקבוצת רכישה שאור ארגנה בשדרות הילד ברמת גן. הוא אחד מעשרות ששילמו מקדמה של 100 אלף שקל כדי לשריין לעצמם דירה. במקרה שלו הובטחה לו, ב־12 בינואר השנה, דירת שלושה חדרים בקומה ה־25 בצד הצפון־מערבי. לדבריו, עורך הדין שלו פקפק בעסקה, וכדי לבדוק אם חשדותיו נכונים התקשר לחברה תוך שהוא מעמיד פנים שהוא מתעניין באותה הדירה. נציגי המכירות אמרו לו כי היא כבר נמכרה לפני שנתיים. כשתיבת הפנדורה של אור נפתחה הוא הבין כי סיכוייו להשיב לעצמו את הכסף נמוכים, אך רצה שתיפתח חקירת משטרה בנושא.
"זה פשוט פשע"
הלקוח נולד באוקראינה ועלה לישראל עם משפחתו בשנות התשעים. הוא לימד פיזיקה בתיכון עד שיצא לפנסיה לפני כשנה. אשתו היתה גננת ופרשה לגמלאות לפני כשנתיים. כל אחד מהם מקבל גמלה חודשית של 5,000 שקל.
"כל השנים שכרנו דירות עם ההורים, הכל כדי לחסוך. הגבלנו את עצמנו, והפרשנו מעט לקופה שבאמצעותה תכננו לרכוש בית. מגיע לבן שלי לגור לבד, זה היה החלום שלנו ולשם כך חסכנו כסף".
כדי להגשים את החלום חיפשו הוא ואשתו דירה קטנה בכמיליון שקל. "המתווך שפנינו אליו חשב שבתקציב כזה כדאי שנפנה לקבוצת הרכישה שמארגנת ענבל אור. כנראה הוא העביר את הפרטים שלנו אליה". באחת ההודעות הזמינו אותם לרכוש את הדירה ברחוב שדרות הילד ברמת גן במחיר מפתה - 1.39 מיליון שקל. "חששתי מקבוצת רכישה, אבל ראיתי שבהסכם היא מתחייבת ללוח זמנים ולמחיר. חשבתי שזו שיטה חדשה, קבוצת רכישה שמתנהלת כמו קבלן מהשורה".
הוא חתם על טופס הצטרפות ובו במקום השאיר המחאה של 100 אלף שקל. באותו הטופס מצוין כי מותר לענבל אור לקיים מו"מ עם עוד רוכשים. כדי להבטיח את הדירה באופן סופי הוא התבקש להעביר 600 אלף שקל נוספים ולחתום על חוזה מכר.
למחרת פנה לעורך דין כדי שייצג אותו במו"מ לחתימה על הסכם סופי. "עורך הדין, אדם בעל ניסיון של 30 שנה, אמר שזו הפעם הראשונה שנתקל בעסקה לרכישת דירה שבה המוכר מקבל כסף בלי ערבות או הערת אזהרה בטאבו. הוא אמר שזה פשוט פשע".
בתגובתה של אור לדו"ח הנאמן היא מאשרת כי המשיכה לשווק דירות לאחר שכבר שולמה עבורם מקדמה. היא מכנה זאת Over Booking בדומה לרישום היתר הנהוג בבתי מלון. אור גם לא מכחישה כי את כספי הרוכשים הפקידה בחשבון החברה ולא בחשבון נאמן; את האשמה לכך היא מטילה על המחוקק, שלא דאג להסדיר את עניין קבוצות הרכישה.
עורך הדין של הלקוח ניהל מו"מ עם עורכת הדין שייצגה את אור. היא הסבירה כי אין אפשרות להפקיד את הכסף בחשבון נאמנות או לקבל ערבות. אחרי דין ודברים מסרה שקיבלה את אישורה של אור כי עבור מחצית הסכום - 350 אלף שקל - יקבלו ערבות. "זה הרגיש מסריח והחלטתי לבטל את העסקה. ב־13 בינואר ביקשנו טופס ביטול, אבל רק ב־22 בחודש הוא הגיע אלינו. באותו היום החזרנו אותו חתום, אבל נכתב בו שהכסף יוחזר לנו רק אחרי 75 ימי עסקים, וההחזר מותנה בחתימה של אור עצמה. עד היום היא לא חתמה עליו".
מקבוצת אור סיטי נדל"ן לא נמסרה תגובה לידיעה.
פירוק או המשך הקפאה
בתוך כך, דו"ח הנאמן של אור סיטי נדל"ן חשף התנהלות בעייתית שכוללת בין השאר משכורות עתק לעובדים וקופת חברות שמימנה את חייה הפרטיים. עוד חשף הדו"ח כי בחברה נערכו דו"חות שגויים וכי היו "אינדיקציות כדי לתת לחברה הערת עסק חי כבר ביולי 2015".
אור טענה כי הדו"ח "שטחי", "כוזב" ו"מלא בסיסמאות". לתגובה צורפה חוות דעת חשבונאית של רו"ח יהודה ברלב, שלפיה אור פעלה כחוק. בתגובה מטעמה נטען כי "לא גורלה של ענבל אור עומד להכרעה", אלא "גורלם ועתידם של מאות רוכשים שמייחלים לדירת מגורים במרכז הארץ". לטענתה, יש יתרון בהמשך הקפאת ההליכים וגיבוש הסדר נושים עבור הרוכשים על פני הליך פירוק, שבו יהפכו לנושים בלתי מובטחים.