משרד האוצר: רווחי חברות הטואלטיקה גדלו ב-175% במשך עשור ושכר העובדים קפא
על פי ממצאי הכלכלן הראשי באוצר, השכר הממוצע בחברות אלו נמוך לא רק בהשוואה לשכר הממוצע במשק אלא גם בהשוואה לשכר בענף המסחר הסיטונאי
ממצאי מחקר שעשה הכלכלן הראשי של משרד האוצר, יואל נוה, מצביעים על גידול חד ברווחיות יצרני ויבואני מוצרי הטואלטיקה בשנים 2009-2003. לאחר 6 שנים של גידול חד, המחאה החברתית והתגברות הייבוא המקביל הביאה לשחיקה זמנית של הרווחיות ששבה לעלות ב-2013.
במשך עשור, בין 2003-2013 גדלו רווחי 10 החברות הגדולות בשיעור ריאלי של 175%, כאשר סך התמורה לבעלי המניות עמד על 2.1 מיליארד שקל, כאשר חלק גדול מהחברות הן פרטיות.
בתקופה זה באוצר מציינים כי שכר העובדים רשם קיפאון. באוצר מציינים כי השכר הממוצע בחברות אלו נמוך לא רק בהשוואה לשכר הממוצע במשק אלא גם בהשוואה לשכר הממוצע בענף המסחר הסיטונאי, פרט לכלי רכב (10.7 אלף שקל). ניתוח הממצאים מלמד כי רמות השכר הנמוכות בענף זה מוסברות באופן חלקי בשיעור גבוה מאד של נשים (שני-שליש). בהשוואת רמות השכר של הגברים המועסקים בחברות אלו נמצאו רמות שכר דומות לממוצע השכר לגברים במשק. מנגד, שכרם של הנשים בחברות אלו נמוך ב-15% מהשכר הממוצע לנשים במשק.
השוואה שעשה האוצר לענפי המסחר הסיטונאי מעלה כי הרווחים בענף זה גבוהים באופן משמעותי מענפים אחרים מה שמעיד על היעדר תחרות, שעל פי הערכות האוצר נובע מדחיקת יבואנים מקבילים בענף.
עוד עולה מנתוני האוצר כי המחזור המצרפי של 300 יצרני ויבואני מוצרי הטואלטיקה בשנת 2012 עמד על כ- 8.6 מיליארד שקל, שמתוכם ריכזו עשר החברות הגדולות קרוב לשני שליש מהסכום. כאשר בוחנים את רמת הרווחיות של עשר החברות הגדולות, בהשוואה לרווחיות בענף כולו, נמצא כי בין השנים 2009-2003 התרחב פער זה כאשר לשיאו הגיע ב-2009, טרם החשיפה ליבוא מקביל בקטגוריה משמעותית בענף.
עוד ממצא בולט בניתוח של האוצר הוא השונות הגבוהה בשיעורי הרווחיות, בעוד שישנן חברות עם רווחיות נמוכה יחסית של 2 אחוזים , ישנן מספר חברות עם שיעורי רווחיות דו-ספרתיים המגיעים עד 20 אחוזים. המאפיין הבולט של אותן חברות הוא היותן בעלות מותגים חזקים של חברות בינלאומיות. אולם יש לציין שייתכן כי חלק מהחברות עם הרווחיות הנמוכה למעשה מסיטות את הרווחים שלהן לחו"ל כדי לשלם פחות מס בארץ.
סה"כ, בין השנים 2013-2003 נרשם גידול חד, בשיעור ריאלי של 175 אחוזים ברווחי עשרת יצרני ויבואני הטואלטיקה הגדולים. במחירי 2013,