$
משפט

לנציבה גרסטל נמאס מהפתולוגיה של חוסר הגיבוי המשפטי

שנתיים רוויי עימותים ודו"חות ענייניים ויסודיים הסתיימו אתמול בהתפטרות נציבת הביקורת על הפרקליטות הילה גרסטל. כשהיועץ המשפטי לממשלה מנע ממנה ייצוג נפרד בבג"ץ נגד פרסום הדו"ח על תפקוד המכון לרפואה משפטית, הרגישה גרסטל שהגיעו מים עד נפש

זוהר שחר לוי 07:1119.04.16

השופטת בדימוס הילה גרסטל הודיעה אתמול על התפטרותה מתפקיד נציבת הביקורת על מערך התביעה ומייצגי המדינה בערכאות. גרסטל פרשה לפני כשנתיים מנשיאות בית המשפט המחוזי מרכז כדי להקים את נציבות הביקורת על בסיס מסמך עקרונות שניסחו היועץ המשפטי לשעבר יהודה וינשטיין ושרת המשפטים לשעבר ציפי לבני.

 

התפטרות הנציבה גרסטל עלולה לזעזע את המערכת שהקימה ושהובילה בשנתיים רצופות מאבקים. ברקע התפטרות מאבק ארגון הפרקליטים לביטול הביקורת הפרטנית, דו"חות שהכינה ונאסרו לפרסום וכן הכוונה להעביר את הנציבות אל תוך משרד הפנים.

 

"ההקמה לוותה בהתנגדות עזה"

 

בהודעה שפרסמה אתמול גרסטל היא ציינה שבמשך שנים, עוד טרם הוקמה הנציבות, התנגדו אנשי הפרקליטות להקמת גוף ביקורת עליהם וכל ניסיון חקיקה כזה נבלם. "גם את הקמת הנציבות על פי מסמך העקרונות לוותה התנגדות עזה ביותר של הפרקליטות". נציגיה של גרסטל ציינו שמאז הקמת הנציבות יצא ארגון הפרקליטים למאבק "קשה ומיוחצן מאוד נגד אפשרות להגיש תלונות פרטניות על פרקליטים לנציבות. על כך, ועל כך בלבד, הכריז ארגון הפרקליטים סכסוך עבודה בספטמבר 2014".

 

הילה גרסטל הילה גרסטל צילום: אריאל בשור

 

המאבק, לפי גרסטל, הוכרע נגד ארגון הפרקליטים וכיום קיימת הצעת חוק שמעגנת את האפשרות להגיש תלונות נגד כל פרקליט וכל מייצג מדינה בערכאות. "הנציבות", כך נכתב בהודעה שפרסמה גרסטל, "שהוקמה למרות ההתנגדות הרבה, קיימת ופועלת ואפקטיבית מאוד. הנציבות עסקה בשנתיים האחרונות גם בביקורות מערכתיות, ופרסמה ארבעה דו"חות מערכתיים מקצועיים ויסודיים ביותר הנוגעים לזכויות אדם, חשודים, נאשמים ונפגעי עבירה. שני דו"חות נוספים הושלמו בימים אלה ויועברו לתגובת המבוקרים בשבועות הקרובים".

 

אלא שדו"ח אחר, היה במוקד המאבק שהוביל להתפטרות הנציבה. דו"ח שנוגע להתנהלות הפרקליטות מול המכון הפתולוגי והיבטים בהתנהלות המכון הושלם בנציבות ונמסר לפני כשלושה חודשים לפרקליטים לצורך ניסוח תגובתם, אך פרסומו נמנע בגלל עתירה שהגישו לבג"ץ 11 פרקליטים באמצעות עו"ד צבי אגמון נגד פרסומו.

 

"הדוח", כך לפי הודעתה של גרסטל, "שעל ממצאיו החמורים וחשיבותו הציבורית, אין חולק, אינו מפורסם, כאמור בעתירה, בשל חילוקי דעות הנוגעים לסמכות לעורכו באופן שנערך (ולא בשל הממצאים הכלולים בו, שאינם שנויים במחלוקת). הנציבה רואה חשיבות ציבורית מהמעלה הראשונה בקיומו של הדו"ח, אך נבצר ממנה להיות מיוצגת על ידי עורך דין מטעמה בבג"ץ, בשל אי אישור היועץ המשפטי לממשלה לכך".

 

לפי גרסטל, בנסיבות אלו, ולנוכח העובדה שהצעת החוק שהוגשה כוללת הוראה שלפיה שנה לאחר כניסת החוק לתוקף יועבר אגף הביקורות המערכתיות של הנציבות ליחידת ביקורת פנים חדשה שתוקם במשרד המשפטים, היא "בחרה למרות ההערכה הרבה והאהדה הרבה שהיא חשה כלפי שרת המשפטים, שלא להמשיך ולנהל את הנציבות ולפרוש כעת".

 

גרסטל הוסיפה שאין לה כל ספק "שהנציבות תמשיך לפעול באופן מקצועי ורציני גם אחרי פרישת הנציבה, תברר תלונות נגד פרקליטים ומייצגי המדינה האחרים בצורה הוגנת ויסודית ותביא לתיקון כשלים שיימצאו, כפי שאירע עד עתה, כדי להביא לשיפור אמון הציבור בגופים המבוקרים".

 

"נציבות הביקורת היא עובדה מוגמרת"

 

שרת המשפטים איילת שקד הגיבה אתמול להתפטרות: "הצטערתי מאוד לשמוע על התפטרותה של הנציבה הילה גרסטל. השופטת גרסטל היא נכס לשירות הציבורי; אשה רבת פעלים, עצמאית, ישרה, מנהלת בחסד, שבנתה את נציבות הביקורת כשמטרה ברורה עומדת לנגד עיניה: טיוב השירות לציבור הניתן על ידי גורמי התביעה השונים וטיוב שלטון החוק. לצערי לא כל מלודיה יוצרת הרמוניה". ביחס לעתיד נציבות הביקורת אמרה שקד כי "במהלך החודשים הקרובים, בתקווה בשלושת החודשים הקרובים, יסתיים הליך החקיקה לעיגון נציבות הביקורת בחוק. זו עובדה מוגמרת. החוק בעצם ישלב בין ביקורת אקטיבית לבין שמירה על עצמאות הפרקליטות ויתן את ההגנות המתאימות לפרקליטים".

שקד סיפרה עוד שפעלה להניא את הנציבה מהחלטתה. "ניסיתי להפציר בה לחזור מהחלטתה אך ללא הצלחה. למרות הניסיונות הבלתי פוסקים להגיע להסכמות שעמן יוכלו הצדדים לחיות בשלום, חשה הנציבה שאינה יכולה להתגבר על הפערים שנוצרו בתקופה האחרונה.

 

בתגובה של פרופ' מרדכי קרמניצר וד"ר גיא לוריא מהמכון הישראלי לדמוקרטיה נכתב כי "במתכונת המוצעת של הביקורת על התביעה יהיה קשה להביא אדם בעל שיעור קומה כשל גרסטל שיגיש דו"חות איכותיים ומעמיקים על התנהלות הפרקליטות והיועץ המשפטי לממשלה. ההתפטרות רק מוכיחה שיש למסד נציבות עצמאית ובעלת יכולת לערוך ביקורת איכותית. ברור שהפקדת הביקורת המערכתית בידי מבקר פנים כפי שמוצע במתווה הנוכחי לא תגשים את המטרה ותהפוך את הנציבות לגוף שלא יוכל למלא את תפקידו גם מבחינה עניינית וגם בהיבט של הגברת האמון במערכת".

 

"מאבק הפרקליטים לא היה אישי"

 

יריביה המרים ביותר של הנציבה המתפטרת בארגון הפרקליטים מסרו בתגובה: "ניהלנו עד היום ונמשיך לנהל גם היום מאבק לטובת ביקורת עניינית מקצועית אחראית ופרודוקטיבית המוסדרת בחקיקה כמו כל גוף ביקורת אחר".

 

בארגון הפרקליטים ביקשו להדגיש כי "המאבק לא נגע לאדם כזה או אחר אלא לאופן שבו הוקם הגוף ולכך שלא הוסדרו בו ההגנות המתבקשות מקיומו של גוף כזה המגיעות לכל אדם ולכל מבוקר. ארגון הפרקליטים חוזר ומדגיש את הסכמתו לביקורת במתווה שקבע השופט גולדברג".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x